Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pirmais stāvēja rindā uz ķīmiķiem

Pie Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 21 gadu veco Nauri Namiņu Diena satika vakar no paša rīta. Lai gan dokumentu pieņemšana klātienē universitātē sākās deviņos, Nauris pie durvīm stāvēja jau vairāk nekā stundu iepriekš. Viņš gan nav speciāli centies būt pirmais rindā - tā kā Nauris arī strādā, darba devējs viņam iedevis brīvu rītu. Līdzīgi kā Nauris, arī daudzi citi studētgribētāji vakar devās uz augstskolām iesniegt dokumentus.

Izvērtēja konkurenci

Nauris nav ierastais studētgribētājs. Vidusskolu viņš beidzis jau pirms vairākiem gadiem, taču pēc tam izvēlējies mācīties Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā - tas ātrāk paverot darba iespējas. Nauris nav kļūdījies - septembrī sācis mācības, un jau februārī Naurim bijis darbs farmācijas uzņēmumā Grindeks, kurā viņa darba pienākumos ietilpst zāļu gatavošana. Turklāt arī tagad, mācoties augstskolā pilna laika klātienē, puisis nav iecerējis darba gaitas pārtraukt - visu varot apvienot. Savukārt Naura izvēle par labu studijām ķīmijas nozarē ir pilnīgi saprotama, jo viņš mērķtiecīgi gājis šajā virzienā. Augstskola ir vien nākamais solis, lai kāptu pa karjeras kāpnēm. Savukārt uz jautājumu, kāpēc izvēlējies tik grūtu jomu, puisis nosmej, ka ķīmija nav grūta, bet gan interesanta. Turklāt puisis vērtējis iespējamo darba konkurenci - bez darba sēdēt pēc tam nav vēlējies. Viņš zina stāstīt, ka daudzi speciālisti šajā nozarē ir pensijas vai pirmspensijas vecuma, tāpēc darbs noteikti būšot. Turklāt skolas laikā liela daļa ķīmiju nav mācījušies, un arī tas samazina konkurenci. Ilūkstes novadā viņš attiecīgajā gadā eksāmenu ķīmijā kārtojis vienīgais.

Ar konkrētu mērķi iegūt izglītību jomā, kurā jau strādā, pieteikties studijām atnācis arī Valdis Laumanis. Viņš izglītību cer iegūt datortehnikā un automātikā, jo šobrīd darba gaitas saistītas ar kino mehāniku. Līdzīgi kā Nauris, arī Valdis vidusskolu beidzis pirms vairākiem gadiem un pēc tam devies studēt tūrismu un viesmīlību, taču sapratis, ka tas nav viņa lauciņš. Pa šo laiku motivācija mācīties pēc būtības nav zudusi - iepriekš tas darīts vecāku spiediena rezultātā, tagad to vēlas pats.

Savukārt Anda ir pabeigusi vidusskolu tikko. Viņa par labu studiju programmai Muitas un nodokļu administrēšana nosliekusies pēdējā brīdī, taču viņai nav bail, ka nākotnē varētu nebūt darba. Jā, izredzes dabaszinātņu jomā, iespējams, būtu labākas, bet skolā interese par šo jomu nav radīta. Diemžēl skolotāja pievērsusies tikai spējīgākajiem skolēniem.

Tas, ka Diena RTU satiek vairāk tādus topošos studentus, kuri savu karjeru redz eksaktajās zinībās, nav pārsteigums, jo tas atbilst arī universitātes profilam; kā rāda statistika, pirmās dienas noslēgumā visvairāk studentu pieteikumu ir inženierekonomikas, datorzinātnes un IT, kā arī transporta un mašīnzinību jomā.

Izvēle nemainās

Pērn Latvijas Universitātē (LU) populārākās studiju programmas bija datorzinātne, komunikācija, tiesības, vadība un ārstniecība, un šogad, spriežot tikai pēc elektroniskajiem pieteikumiem, mainījusies ir vien to popularitātes secība. Visvairāk pieteikumu ir tiesību zinātnēs, tam seko datorzinātne, ārstniecība, komunikācija un vadība. Taču LU Studentu servisa direktors Jānis Saulītis ir novērojis, ka aizvien vairāk studentu studiju programmu izvēlas, balstoties uz budžeta vietu skaitu. Respektīvi, tiek izvērtēts, kurās programmās ir vieglāk tikt budžetā. Tomēr tas nenozīmē, ka šī joma jaunajam studentam ir vissaistošākā. Līdz ar to veidojas arī lielāks studentu atbirums.

Dienas satikto studētgribētāju vidū gan ir maz tādu, kuri vadās pēc budžeta vietām. Daudzi jau ir sagatavojušies, ka studēs par saviem līdzekļiem. Iemesli ir gan lielā konkurence uz vienu vietu, gan fakts, ka attiecīgā studiju programma ir tikai par maksu. Tāpat daudzus neuztrauc prognozes, ka viņi varētu būt to absolventu starpā, kam būs grūtības atrast darbu, - ja vien gribot, darbu varot atrast.

Prognozes dažādas

Lai gan šogad atkal vidusskolas beidzēju ir par vairākiem procentiem mazāk, augstskolu prognozes par jauno studentu skaitu ir atšķirīgas. RTU studiju prorektors Uldis Sukovskis uzskata, ka reflektantu skaits varētu būt pagājušā gada līmenī vai pat lielāks, jo aug skolēnu interese par eksaktajām zinātnēm, savukārt LU prognozē nelielu studētgribētāju skaita samazināšanos. Toties Rīgas Stradiņa universitāte cer noturēties pagājušā gada līmenī, un nemainīgi populārākā studiju programma tur ir medicīna.

Dienai atzīmē J. Saulītis, iepriekšējo gadu pieredze liecinot, ka studentu skaita samazinājums ir pāris procentu robežās. Taču grūti prognozēt ir to cilvēku skaitu, kas izvēlas doties mācīties uz ārzemēm vai vienkārši pamet Latviju. Tāpat samazinājums arī nav vienmērīgs pa visām studiju programmām. Galvenokārt studentu skaits tomēr krities sociālajās zinātnēs un tieši attiecībā uz maksas vietām.

Krasu pārmaiņu nebūs

Lai savā ziņā ietekmētu topošo studentu izvēli, ik pa laikam izskan paziņojumi par speciālistu trūkumu dažādās nozarēs, kam ierasti seko jautājums: kāpēc strauji netiek mainīts budžeta vietu sadalījums, lai situāciju uzlabotu? Šogad 41% no visām valsts finansētajām budžeta vietām ir paredzētas dabaszinātņu, matemātikas un inženierzinātņu studijām. Palielinājums šajā gadījumā ir tikai par 1%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Vienlaikus sociālās zinātnes veido 12% no visām budžeta vietām, kas ir par 1% mazāk nekā pērn. Kā Dienai atzīmē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Laura Treimane, ministrija katru gadu soli pa solītim veido proporciju, kurā dabaszinātņu un inženierzinātņu budžeta studiju vietas sastāda vismaz pusi no valsts finansētajām studiju vietām. Tomēr - kāpēc šīs proporcijas netiek mainītas straujāk? Dienai vairāki speciālisti norāda, ka tas nebūtu efektīvi. L. Treimane atzīmē, ka, pirmkārt, jāskatās ir, cik vispār ir studētgribētāju un studējošo šajās jomās. Joprojām uzņemto studentu skaits dabas un inženierzinātnēs ir nepietiekams, bet ļoti liels pieprasījums ir tieši pēc sociālo zinātņu studiju programmām. Piemēram, IZM dati par pagājušo mācību gadu liecina, ka sociālajās zinātnēs kopumā no jauna uzņemti 10 139 jaunie studenti, savukārt dabas zinātnēs un inženierzinātnēs kopā - 7711 studētgribētāju. Otrkārt, jānodrošina, ka jau studējošajiem ir iespējas pabeigt studijas. Respektīvi, radikāls valsts finansēto studiju vietu skaita samazinājums var negatīvi ietekmēt attiecīgo studiju programmu attīstību. Trešais faktors ir nodarbinātība. Lai gan daudz tiek runāts par speciālistu trūkumu konkrētās jomās, šobrīd bezdarba problēma skar arī inženierzinātņu speciālistus, piebilst L. Treimane.

Līdzīgs viedoklis ir arī U. Sukovskim - krasi lēcieni izglītībā nemēdz notikt. «Ja atvērsim pēkšņi divas reizes vairāk vietu mūsu universitātē, nebūs tā, ka divas reizes vairāk jauniešu pēkšņi izvēlēsies šīs specialitātes,» skaidro RTU studiju prorektors. Nepieciešams laiks, lai rastos pieprasījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sadalījums

Kopumā šogad ir 29 958 valsts budžeta vietas:
inženierzinātnēs pieejamas 9074 budžeta vietas,
humanitārajās zinātnēs un mākslā - 4057 vietas,
sociālajās zinātnēs - 3656 vietas,
veselības aprūpes un sociālās labklājības jomā - 4880 vietu,
dabas zinātnēs - 3172, lauksaimniecībā - 715, izglītības jomā - 1985 un pakalpojumu jomā - 2419 vietu.
Avots: IZM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?