Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pirms prezidentūras maratona daudz nezināmo

«Ārlietu ministrijā (ĀM) izveidota arī kaut kāda atsevišķa struktūrvienība, kuras vajadzību man neviens nav spējis paskaidrot. Kāpēc tai ir jādublē funkcijas ar ĀM?» pirms kāda laika no televīzijas ekrāniem vaicāja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Lai arī prezidents neminēja vārdā iestādes nosaukumu, noprotams, ka viņš domāja pirms teju diviem gadiem izveidoto Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē sekretariātu.

A. Bērziņš iepriekš publiski apšaubījis arī lielos tēriņus, ko Latvijai sagādās gaidāmā prezidentūra. Pēc pagājušā gada nogales prezidenta tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) šķita, ka valsts pirmās personas bažas ir kliedētas, taču izrādās, ka sarunai punkts nav pielikts. Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne saka, ka prezidents ar ārlietu ministru sarunu par sekretariātu un prezidentūras izmaksām aizsācis, bet nav pabeidzis. Saruna tiks turpināta pēc tam, kad tiks apstiprināts jaunais Ministru kabinets. Turklāt A. Bērziņš divu gadu laikā nav divpusēji ticies ar sekretariāta vadītāju Ingu Skujiņu.

Pēc veiksmīgās eiro ieviešanas, pirms kuras notika pamatīga un ilgstoša atbildīgo iestāžu gatavošanās, finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) sekretariātam dāvināja bildi, kurā redzamas kurpes. Tās simbolizē maratonu, kas tagad jāpārņem sekretariātam, lai 2015. gada pirmajā pusē Latvija godam novadītu valstij tik svarīgo pasākumu. Tiek lēsts, ka Latvijā prezidentūras laikā notiks aptuveni 200 dažādu pasākumu, kurus apmeklēs 25 tūkstoši viesu. Prezidentūras laikā Latviju varētu apmeklēt aptuveni 800 ārvalstu žurnālistu.

Kuluāros netrūkst runu par saspīlētajām attiecībām, kas valdot ĀM un sekretariāta starpā. Tā kā sekretariāts ir pakļauts ārlietu ministram, bet ministrijā ir atsevišķa struktūra, kas nodarbojas ar Eiropas lietām, šāda sāncensība nav pārsteigums, teic Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds. Publiski par saspīlējumiem gan neviens nerunā. ĀM preses sekretārs Kārlis Eihenbaums norāda, ka E. Rinkēvičs pozitīvi vērtē jau līdz šim paveikto, gatavojoties prezidentūrai, kā arī ir pārliecināts, ka sekretariāts spēs nodrošināt efektīvu prezidentūras norisi. No septembra ārlietu ministra padomnieku lokam piepulcējusies Elīna Lazdāne, kura strādāja E. Rinkēviča komandā, kad viņš vadīja tagad jau eksprezidenta Valda Zatlera kanceleju. Neformāli izskan, ka viņas uzdevums ir koordinēt ministrijas darbu ar sekretariātu, taču pati Lazdāne Diena.lv uzsver, ka viņas atbildības sfēra ir ārējās komunikācijas jautājumi, kas ir ļoti svarīgi laikā, kad Rīga kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu un Latvija gatavojas kļūt par prezidējošo valsti ES. Gan A. Sprūds, gan Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece Diāna Potjomkina saka, ka sekretariāta darbs tā darbības laikā sabiedrībā ir pamanīts. «Katrā ziņā prezidentūras sekretariāta darbs ir pamanīts arī nespeciālistu auditorijā - piemēram, pateicoties logo skiču konkursam, praktikantu programmai,» norāda D. Potjomkina.

Diena iepriekš vēstīja, ka Latvijas prezidentūra ar ieplānotajām izmaksām 86,2 miljoniem eiro nav no taupīgākajām. Salīdzinājumam Lietuva šogad prezidentūrai iztērēja 61,98 miljonus eiro, pirms tam Īrija - 51 miljonu eiro, bet Dānija 2012. gadā - tikai 35 miljonus. Sekretariātā skaidro, ka prezidentūras izmaksas dažādās valstīs nav savstarpēji salīdzināmas, jo neesot vienotas uzskaites metodoloģijas un nevar pateikt, vai prezidējošās valstis savos tēriņos iekļāvušas pilnīgi visus izdevumus, kā to darījusi Latvija. Šodien I. Skujiņa dodas atskaitīties par prezidentūras izdevumiem pie Saeimas deputātiem.

Ceturtdien Saeimā notiks tradicionālās ārpolitikas debates, kuras, visticamāk, koncentrēsies ap 2015. gada pirmajā pusgadā gaidāmo prezidentūru. Tiek uzsvērts, ka šis gads būs izšķirošais prezidentūras sagatavošanā, proti, ir jābūt skaidrībai gan par finansējumu, gan pasākumu aptuveno kalendāru, gan iespējamajām prioritātēm. Vienlaikus vēl aizvien nav skaidrs, kas būs Latvijas prezidentūras ES seja. Kaimiņvalstī Lietuvā, kura tikko kā veiksmīgi aizvadījusi savu pirmo prezidentūru, šādu lomu uzņēmās prezidente Daļa Grībauskaite. Latvijā līdz prezidentūrai gaidāmas vēlēšanas un līdz ar to arī valdības maiņa. Patlaban vienīgā politiskā figūra, par kuru skaidri zināms, ka tā strādās prezidentūras laikā, ir Valsts prezidents A. Bērziņš. A. Sprūds prognozē, ka A. Bērziņš drīzāk stāvēs nostāk no prezidentūras jautājumiem, nevis tos aktīvi virzīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?