Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pirms Rio jāsapurinās

Eiropas spēles kā atskaites punkts nākamā gada vasaras olimpiskajām spēlēm radījušas gana daudz vielu pārdomām Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadībai. «Nav sevišķa optimisma, un nākas pārskatīt potenciālo Latvijas delegācijas sastāvu Riodežaneiro,» rūpju pilns sarunā ar Dienu bija LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. Viņš piekrita, ka daudzu sportistu ne visai veiksmīgo sniegumu noteica tas, ka Eiropas spēles tomēr nebija vairuma atlētu galvenais starts šosezon, taču kritizēja tos, kuri, viņaprāt, nemaz neizrādīja cīņas pazīmes un uz starta izgāja tikai piedalīšanās pēc.

Godalgu vērtējumā Latvija Eiropas spēlēs ar diviem cēlmetāliem ieņēma pieticīgo 31. vietu. «Pirms spēlēm nevienam netika izvirzīts uzdevums izcīnīt medaļas, jo ņēmām vērā to, ka pamatā tomēr notiek gatavošanās nākamajam, olimpiskajam, gadam, tomēr sportistu līmenis un attieksme atsevišķās disciplīnās neiepriecināja. Komandā tomēr bija līderi, uz kuriem tika liktas kaut kādas cerības, taču viņi neparādīja gaidīto sniegumu. Īpaši tas attiecas uz džudo, cīņu un BMX vīriešu sacensībām,» kritisks bija LOK prezidents. Viņš nenoliedza, ka pagaidām neskaidrais sacensību statuss lika sportistiem šosezon par prioritārām izvirzīt citas sacensības, taču uzsvēra, ka tas nepieļauj cīņasspara trūkumu: «Augstas klases sportistiem ir zināma latiņa, zem kuras nedrīkstētu palikt. Ir jāparāda sava līmeņa sniegums. Ja esi sacensībās, ir jācīnās. Ja ierodies bez nolūka cīnīties par labu rezultātu, varbūt labāk ir trenēties un tajās sacensībās nemaz nepiedalīties. Citādi ir nesaprotami, ja izej uz paklāja un dažās sekundēs noliecies uz lāpstiņām.» Viņaprāt, tas pat ir vairāk treneru un federāciju vadību jautājums, izvirzot sportistus dalībai šāda mēroga sacensībās: «Šobrīd svarīgāka bija pat viņu, nevis sportistu, attieksme. Jābūt konkrētākiem, koncentrētākiem un mērķtiecīgākiem.»

Vrubļevski patīkami pārsteiguši Latvijas jaunie peldētāji (peldēšanā bija vecuma ierobežojums līdz 18 gadiem), kuri sasniedza vairākus personiskos un valsts rekordus, kā arī pludmales volejbolistu Mārtiņa Pļaviņa un Haralda Regžas negaidīti veiksmīgais sniegums. «Arī Anastasija Grigorjeva, neskatoties uz problēmām ar treneri, izcīnīja bronzas medaļu, parādīja, ka ir psiholoģiski spēcīga,» norādīja Vrubļevskis.

Kopumā Azerbaidžāna kā spēļu organizatore attaisnojusi uz sevi liktās cerības, jo sacensības tika sarīkotas olimpisko spēļu līmenī, ko norādījuši arī paši sportisti. Arī televīzijas komentētāju kritizētās izmaiņas BMX sacensību norises kārtībā, kas nelabvēlīgi ietekmēja arī mūsu sportistu rezultātus, bijušas pamatotas, jo spēļu pēdējās dienās vējš tik tiešām bijis tik spēcīgs, ka tādos apstākļos rīkot sacensības būtu bīstami.

Tiesa, joprojām neesot skaidra Eiropas spēļu vieta Vecās pasaules sporta sacensību hierarhijā. «Jātiek skaidrībā, kā tās iet kopā ar Eiropas jaunatnes olimpiādi, kas šobrīd notiek katru otro gadu, jo Eiropā, manuprāt, jaunatnes līnijas noturēšana ir svarīgāka par mēģinājumu iedibināt elites līmeņa pasākumu, kurš šobrīd tikai dažos sporta veidos ir elites līmenī. Dažos sporta veidos līmenis bija cienījams, taču par dažu citu esamību spēļu programmā nepieciešama pamatīga diskusija. Joprojām ir ļoti daudz, par ko domāt un runāt saistībā ar Eiropas spēļu nākotni, un diezin vai pirmās šāda veida spēles var kalpot par nopietnu atskaites punktu domām par šo sacensību perspektīvu nostiprināties kā nozīmīgu notikumu Eiropas sportā. Jautājums ir par to mērogu, apjomu un sportisko līmeni,» Vrubļevskis atklāj, ka nākotne joprojām ir miglā tīta. Lai gan ir visai droši zināms, ka pirmajām Eiropas spēlēm būs turpinājums, nav skaidra nākamo sacensību norises vieta, jo plānotā rīkotājvalsts Nīderlande no šīm saistībām atteicās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eiropas spēles

Latvijas sportistu augstākās vietas
1. Pļaviņš/Regža pludmales volejbols (startēja 32)
3. A. Grigorjeva brīvā cīņa (16)
4. A. Rumjancevs smaiļošana, 200 m (26)
6. S. Aleksejeva BMX (14)
6. R. Sadikovs karatē (8)
6. A. Pesockis peldēšana, 100 m taur. (55)
7. A. Saramotins riteņbraukšana, grupa (124)
7. G. Smukulis riteņbraukšana, individuālais (40)
7. D. Bobrovs peldēšana, 200 m brass (33)
7. D. Komars peldēšana, 50 m brass (45)
8. Rašmane/Strautmanis šaušana, 10 m komandām (17)
8. A. Pesockis peldēšana, 50 m taur. (61)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?