Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pirms vēlēšanām apspiež medijus

Turcijā 13 gadu valdošā konservatīvā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) apsūdzēta centienos apklusināt oponentus pirms svētdien paredzētajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kas, visticamāk, nepieliks punktu gandrīz pusgadu ilgušajai politiskajai nestabilitātei valstī, kuru pārņēmusi vardarbība.

Turcijas varasiestādes šonedēļ veica reidus un pārņēma vadību mediju uzņēmumā, kuram piederošie preses izdevumi un elektroniskie mediji kritizējuši valdības darbu. Prokuratūra paziņojusi, ka uzņēmums tiek turēts aizdomās par teroristu atbalstīšanu.

Uzbrukums vārda brīvībai

Policija trešdien veica kratīšanu uzņēmumam Ipek Media Group piederošo laikrakstu, televīzijas kanālu un radiostaciju redakcijās Stambulā un Ankarā. Reidi notika divas dienas pēc tiesas lēmuma, kas pilnvaroja likumsargājošās iestādes pārņemt kontroli pār Ipek Media Group mātesuzņēmumu, kas ir saistīts ar ASV dzīvojošo ietekmīgo turku garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš savulaik bija AKP sabiedrotais, bet pēdējos gados kļuvis par partijas kritiķi.

Turcijas prokuratūra paziņojusi, ka kratīšanas Koza Ipek Holding uzņēmumos notikušas, jo tas tiek turēts aizdomās par «naudas atmazgāšanu un palīdzības sniegšanu teroristu organizācijai». Ar «teroristu organizāciju», visticamāk, domāta F. Gilena vadītā pretrunīgi vērtētā kustība Hizmet, ko Turcijas valdība vaino «paralēlas valsts» organizēšanā.

Uzņēmuma līdzšinējā vadība ir noraidījusi apsūdzības un uzskata, ka tās ir politiski motivētas. Ipek Media Group piederošā telekanāla Bugun galvenais redaktors Tariks Toross trešdien brīdi pirms policijas reidu sākuma tiešraidē apsūdzēja valdību oponentu apspiešanā. «Šīs operācijas mērķis ir apklusināt visus citādi domājošos - medijus, opozīcijas partijas un uzņēmējus -, kuri nepatīk valdošajai partijai. To saprot ikviens, kas nepakļaujas,» viņu citē BBC.

Mediju tiesību aizstāvji un opozīcija mediju redakciju pārņemšanu nodēvējuši par «apvērsumu» pret vārda brīvību. «Valdību atbalstošu mediju darbinieku iecelšana par Ipek Media Group mediju vadītājiem ļauj skaidri saprast, ka mērķis ir kontrolēt sabiedriskās debates,» paziņojusi pazīstamā tiesību organizācija Freedom House.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija policijas reidus mediju redakcijās uzskata par nepieņemamiem un aicinājusi Turcijas varasiestādes atjaunot un nodrošināt mediju brīvību valstī pirms parlamenta ārkārtas vēlēšanām.

AKP - stabilitātes garants

Ārkārtas vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad AKP līderim un premjerministram Ahmetam Davutoglu neizdevās vienoties ar opozīcijas partijām par koalīcijas valdības izveidi. Jūnijā notikušajās Turcijas Lielās nacionālās asamblejas vēlēšanās AKP zaudēja kopš 2002. gada piederošo absolūto vairākumu, kas partijai visu šo laiku bija ļāvis valdīt vienatnē.

AKP dibinātājs un pašreizējais Valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans noraidīja opozīcijas partiju plānus veidot mazākuma vai koalīcijas valdību, kļūstot par pirmo Turcijas prezidentu, kas izsludinājis ārkārtas vēlēšanas. Viņš savu lēmumu skaidroja ar vēlmi novērst nestabilitāti valstī.

Jūnija vēlēšanu rezultāti autoritārismā apsūdzētajam R. T. Erdoganam, kurš formāli vairs nav saistīts ar AKP, radīja milzīgu vilšanos, jo viņš cerēja, ka partija saņems pietiekami daudz balsu, lai virzītu konstitucionālos grozījumus, kas ievērojami paplašinātu prezidenta pilnvaras.

Kopš pagājušajām vēlēšanām Turcijā notikuši divi asiņaini terora akti, kuros dzīvību zaudēja 135 cilvēki, pārsvarā kurdi. Uzbrukumos tiek vainota džihādistu kustība Islāma valsts (IS), bet kurdu līderi Turcijas valdību uzskata par līdzvainīgu. Savukārt Ankara terora aktos vaino IS un Kurdistānas Strādnieku partiju, ar kuru pārtrauktas miera sarunas.

Pirms ārkārtas vēlēšanām AKP sevi centusies pozicionēt kā Turcijas stabilitātes un drošības garantu, bet prognozes liecina, ka svētdienas balsojuma iznākums krasi neatšķirsies no jūnijā notikušo vēlēšanu rezultāta. AKP atkal var nākties veidot koalīciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?