Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pistoriusam jāsēž cietumā

Tiesa otrdien piesprieda piecu gadu cietumsodu pazīstamajam dienvidafrikāņu vieglatlētam Oskaram Pistoriusam par draudzenes Rīvas Stīnkampas nogalināšanu, tomēr viņš, visticamāk, ieslodzījumā nepavadīs visu termiņu. Tiesnese Tokozile Masipa sportistu attaisnoja apsūdzībās tīšā slepkavībā, bet atzina par vainīgu nonāvēšanā aiz neuzmanības. O. Pistoriusam arī piespriests trīs gadus ilgs atliktais sods par nelikumīgu šaujamieroča izmantošanu atsevišķā incidentā pirms R. Stīnkampas nogalināšanas.

Neraudāja un nevēma

Sākot sprieduma nolasīšanu, T. Masipa atzina, ka bijis sarežģīti nonākt pie lēmuma, kas ir «taisnīgs sabiedrībai un apsūdzētajam». Melnādainā tiesnese noraidīja iepriekš izskanējušos pieņēmumus, ka, ņemot vērā O. Pistoriusa sabiedrisko stāvokli - bagāts un ietekmīgs baltais vīrietis -, tiesa varētu pieņemt viņam labvēlīgu lēmumu.

Prokurori prasīja O. Pistoriusam piespriest vismaz 10 gadus cietumā, bet sportista aizstāvji tiesu aicināja viņam piemērot mājas arestu un sabiedriskos darbus. T. Masipa paziņoja, ka sabiedrībai tiktu raidīts nepareizs signāls, ja spriedums neparedzētu reālu cietumsodu. «No otras puses - arī spriedums, kas paredzētu ilgu cietumsodu, nebūtu pieņemams, jo tam trūktu žēlastības elementa,» T. Masipu citē BBC.

Atšķirībā no iepriekšējām tiesas sēdēm, kad O. Pistoriuss izplūda asarās vai pat izvēmās, sprieduma nolasīšanas laikā viņš sēdēja, nodūris acis, un neizrādīja nekādas emocijas. Tikai pirms aizvešanas no tiesas zāles viņš izberzēja acis. Dažas nedēļas pirms sprieduma pasludināšanas O. Pistoriuss CNN žurnālistei Robinai Kernovai sacījis, ka cienīs un pieņems tiesas spriedumu. Viņš arī apgalvojis, ka nebaidās no ieslodzījuma.

Pēc sprieduma nolasīšanas R. Stīnkampas vecāki medijiem sacīja, ka ir apmierināti ar tiesas lēmumu. Arī Stīnkampu ģimenes aizstāvji apliecināja, ka «sods ir taisnīgs». O. Pistoriusa tēvocis Arnolds paziņoja, ka pieņem spriedumu. «Oskaram būs iespēja atmaksāt sabiedrībai par nodarīto,» sacīja A. Pistoriuss.

O. Pistoriusa aizstāvji domā, ka atlēts aiz restēm varētu pavadīt tikai 10 mēnešus, bet pārējo sodu izcietīs mājas arestā. DĀR likumi paredz, ka pēc 10 mēnešiem cietumā notiesātais var lūgt apžēlošanu. Tomēr DĀR prokuratūra uzskata, ka viņš cietumā pavadīs vismaz trešo daļu no termiņa - 20 mēnešus, vēsta Reuters. Abām pusēm ir divas nedēļas laika, lai iesniegtu apelāciju.

Paliks sporta vēsturē

O. Pistoriuss R. Stīnkampu nogalināja 2013. gada 14. februārī savā luksusa privātmājā galvaspilsētā Pretorijā. R. Stīnkampa atradās tualetē, kad O. Pistoriuss caur tās durvīm raidīja četras lodes, no kurām trīs trāpīja 29 gadus vecajai sievietei. Sportists apgalvo, ka draudzeni noturējis par zagli, kas ir paslēpies.

Septiņus mēnešus ilgā tiesas prāva izsauca plašu rezonansi ne vien DĀR, bet arī daudzviet pasaulē, jo uz apsūdzēto sola sēdās cilvēks, kuru pavisam nesen bija apbrīnojuši miljoniem cilvēku. 27 gadus vecais O. Pistoriuss pasaules slavu izpelnījas, 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs kļūstot par pirmo cilvēku ar invaliditāti, kurš ir piedalījies kādā no sprinta skriešanas disciplīnām.

O. Pistoriuss, kuram 11 mēnešu vecumā amputēja abas kājas zem ceļgala, jo viņš bija piedzimis bez mazajiem liela kauliem, skrēja ar īpašām oglekļa šķiedras protēzēm, kas viņam ļāva sacensties ar pasaules labākajiem īso distanču skrējējiem. 2011. gadā viņš kļuva par pirmo paralimpieti, kurš ir ieguvis medaļu pasaules čempionātā veselajiem sportistiem. Viņš nopelnīja sudraba medaļu, startējot DĀR 4 x 400 metru stafetes komandas stafetē.

Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) vakar paziņoja, ka O. Pistoriusam tuvākos piecus gadus būs liegts piedalīties sporta organizācijas rīkotajās sacensībās. Aizliegums palikšot spēkā arī gadījumā, ja viņu priekšlaicīgi atbrīvošot no ieslodzījuma, IPC preses sekretārs Kreigs Spenss sacīja BBC.

Tas nozīmē, ka viņam secen ies 2016. gada Paralimpiskās spēles Riodežaneiro. Iepriekš IPC apgalvoja, ka atļaus O. Pistoriusam startēt Riodežaneiro, ja sods būs izciests. Ja viņš gribēs, tad sacensību apritē varēs atgriezties tikai 2019. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?