Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Plastmasas egles

Pērn pirmajā adventes svētdienā kopā ar draugu un viņa brāli cepām 3/4bleskiver, ko no dāņu valodas varētu tulkot kā ābolu šķēlītes. Taču ar āboliem šīm zeltainajām, mīkstajām, virtuļiem līdzīgajām un ar pūdercukuru apkaisītajām bulkām sakars vien tāds, ka reiz bija pierasts tajās iecept ābolu gabaliņus.

Lai pagatavotu _3/4bleskiver_, kuru forma atgādina Latvijā nopērkamos riekstiņu cepumus, nepieciešama speciāla panna. Klāt piedzer _glog_, ko jau pusotru mēnesi pirms svētkiem var nopirkt vai ikkatrā kafejnīciņā. _Glog_ ir karstvīns, kam pievienots kanēlis un alkoholā izmērcēti rieksti un rozīnes. Lai arī _glog_ esenci var nopirkt lielveikalos, lielākā daļa dāņu ģimeņu to gatavo paši - kā gan lai citādi tiek vaļā no gada laikā iekrātajām neiztukšotajām pudelēm stiprā alkohola.

Dāņu vienotība Ziemassvētku tradīciju ievērošanā mani pārsteidza. Vēl jo vairāk tāpēc, ka par lielāko daļu no tām nekad iepriekš nebiju dzirdējusi. Ikkatras, pat nelielās organizācijas vai uzņēmuma rīkoto tradicionālo Ziemassvētku vakariņu dēļ ir grūti atrast dāni, kuram decembrī būtu brīva kaut vai viena nedēļas nogale, un visi piedzeras līdz vājprātam. Šai laikā, šķiet, atļauts viss, kas bijis aizliegts gada garumā.

Jāmeklē mandeles

Ziemassvētku vakarā dāņu ģimenes pulcējas pie vakariņu galda, kurā tiek celts cūkgaļas šķiņķis ar apbrūninātu ādiņu un/vai cepta pīle, vārīti kartupeļi, brūnā mērce un marinētu sarkano kāpostu salāti, kas uzkarsēti kopā ar glāzi vīna. Obligāts Ziemassvētku vakariņās ir deserts - rīsu putra ar saldo krējumu, sasmalcinātām mandelēm, pārlieta ar karstu ķiršu mērci. Desertā «paslēptas» arī divas veselas mandeles. Jāēd uzmanīgi, jo tas, kurš savā šķīvī atrod veselu mandeli, tiek pie dāvanas. Protams, netrūkst eglītes un dāvanu, bet iepriekš visiem jāriņķo ap eglīti, dziedot Ziemassvētku dziesmas.

Ziemassvētkus nesvin

Ķīnā Ziemassvētkus nesvin un jāiet uz darbu gluži tāpat kā jebkurā citā dienā, stāsta modes dizainere Baiba Ladiga, kura Šanhajā dzīvo jau divus gadus. «Ķīnieši, protams, zina par Ziemassvētku eksistenci, bet viņiem nav izpratnes, ko tie nozīmē. Tie tiek izmantoti tikai komercijas nolūkos: restorānos staigā rūķi sarkanās cepurēs, pie bāriem mirguļo uzraksti Marry Christmas. Lai izspiestu naudu,» viņa saka.

Ārzemnieki parasti nosvin svētkus savā lokā. Dāvanas gan viņi nedāvina. «Tā kā cilvēki lielākoties atbraukuši uz neilgu laiku, nav jēgas apkrauties ar mantām.»

Pirmo gadu, esot Ķīnā, Baiba aizgāja uz katoļu dievkalpojumu. «Taču viss notika ķīniski. Pat Ziemassvētku dziesmiņas dziedāja ķīniski. Tas šķita ļoti jocīgi,» atceras Baiba. Ziemassvētku sajūta Baibai Ķīnā tā arī nekad nav atnākusi, jo šie svētki viņai saistās ar ģimeni. «Arī eglīšu Ķīnā nav, labākajā gadījumā - plastmasas.»

Vecīši saulesbrillēs

Dārta Darbiņa kopā ar draugu kinostudentu Reini patlaban dzīvo Austrālijā. Tur Ziemassvētki ir vasaras vidū, tādēļ svētku sajūtu, noķert grūti. Visur ir koši zaļi un rozā rotājumi un vecīši saulesbrillēs, vietējie gatavo svētku bārbekjū, Dārta raksta. «Gribējām iedzert karstvīnu, bet nekur neatradām. Tāpēc viegli sadzērāmies no pusotra aliņa un gājām ķiķināt uz Melburnas parlamenta trepēm. Vēlāk vakars bija diezgan tradicionāls - zvans uz mājām, vakariņas, vīns un svecītes,» stāsta Dārta. Tā kā Austrālijā visi pērk mākslīgās egles, viņi egles vietā uzposuši lampu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?