Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Policijas akadēmijas vietā izmeklētājiem vismaz fakultāti

Līdz gada beigām Iekšlietu ministrija (IeM) plāno izšķirties par vienu no trijiem modeļiem, lai pilnveidotu speciālistu sagatavošanu darbam iekšlietu sistēmā. Pēc Latvijas Policijas akadēmijas likvidēšanas krīzes laikā neviena mācību iestāde vairs nesagatavo augsta līmeņa operatīvos darbiniekus, un tas atsaucoties arī uz noziegumu izmeklēšanas kvalitāti. Lai to labotu, ministrija izvērtē trīs iespējas, no kurām viena paredz arī Policijas akadēmijas atjaunošanu, trešdien Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība).

Sagatavotajā koncepcijā vēl piedāvāts nepieciešamās izglītības ieguvi organizēt sadarbībā ar Nacionālās aizsardzības akadēmiju. Trešais variants paredz atsevišķas fakultātes izveidošanu kādā no Latvijas augstākajām mācību iestādēm, ar kuru IeM būtu ilgtermiņa sadarbība, un šim modelim priekšroku dotu arī R. Kozlovskis. Ministrija gatavojot arī profesiju standartu, kas nosaka profesionālās kvalifikācijas prasības, kuras ir atšķirīgas, piemēram, kārtības policistiem un Kriminālpolicijas darbiniekiem, un tām jāatspoguļojas arī mācību programmās.

Taču atslēgas jautājums esot atalgojumu sistēmā, kam jāmotivē mācīties šajās specialitātēs. Lai persona nodarbotos ar kibernoziegumiem, viņai ir jābūt ar juridiskajām un tehniskajām zināšanām, «taču par 600 eiro lielu atalgojumu mēs šādus speciālistus nedabūsim», sacīja ministrs.

Komisijas sēdē deputāti gan norādīja uz vēl vairākām vājajām vietām. Juris Vectirāns (ZZS) pieļāva, ka topošajiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem varētu būt grūtības studēt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), kur prasa labas fizikas un matemātikas zināšanas. Ringolds Balodis (NSL) izteica šaubas par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) spēju nodrošināt nepieciešamā līmeņa izglītību. Turklāt iekšlietu sistēmā strādājošajiem ir vajadzīga arī laba fiziskā sagatavotība. Savukārt Kārlis Seržants (ZZS) nebija pārliecināts, vai civilās augstskolas vispār var sagatavot augsta līmeņa operatīvos darbiniekus un izmeklētājus, ko koledža, viņaprāt, pat varot izdarīt labāk.

Tagad iekšlietu struktūrām speciālistus gatavo vairākas koledžas. Ir Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledža, kas sadarbojas ar RTU, dodot iespēju iegūt arī maģistra grādu šajās specialitātēs. Valsts robežsardzes koledža Rēzeknē sagatavo speciālistus darbam robežsardzē, un tai līdzīgi ir līgums ar Rēzeknes Augstskolu. Abām koledžām ir arī praktiskajam mācību procesam nepieciešamā infrastruktūra. Izglītību darbam policijā var iegūt arī Valsts policijas koledžā, kurai ir sadarbība ar RSU. Tieši policijā strādājošo nepietiekamā kvalifikācija, kādu viņi savulaik varēja iegūt Latvijas Policijas akadēmijā, tiek minēta kā viens no iemesliem, kāpēc Valsts policija nespēj kvalitatīvi veikt izmeklēšanu.

Latvijas Policijas akadēmiju likvidēja 2010. gada 1. janvārī, un lēmumu par tās darbības izbeigšanu valdība pieņēma laikā, kad iekšlietu ministre bija Linda Mūrniece (tagad - Abu Meri). Tolaik bija ekonomiskā krīze, un viens no šī lēmuma iemesliem bija saistīts ar centieniem ietaupīt finansējumu. Papildus tika norādīts uz to, ka daudzi akadēmijas beidzēji aiziet strādāt nevis uz policiju, bet privātajām struktūrām, jo šī mācību iestāde sagatavoja arī tiesību zinātņu speciālistus. To Saeimas komisijas sēdē trešdien atgādināja R. Balodis, kurš savā laikā kā eksperts piedalījās Policijas akadēmijas akreditācijā un bija informēts arī par tās likvidēšanas apstākļiem. Viņš dod priekšroku studiju programmas izveidošanai pie kādas augstskolas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?