Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Polija nostiprina pretsparu Krievijai

Polija pēdējās nedēļās bijusi viena no pamanāmākajām Krievijas rīcības Ukrainā kritiķēm, Varšava aktīvi ir aizstāvējusi Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Maskavu un uzstājusi uz nepieciešamību palielināt NATO militāro klātbūtni tās teritorijā un Baltijas valstīs.

Polijas vēsturē bijuši vairāki gadījumi, kad tā ir kļuvusi par Krievijas impērisko ambīciju upuri, tāpēc notikumi kaimiņzemē Ukrainā poļus dara ļoti uzmanīgus. Varšava neslēpj bažas, ka kādudien par Kremļa pašreizējā saimnieka Vladimira Putina mērķi varētu kļūt arī Polija.

Polijas konservatīvais premjerministrs Donalds Tusks līdz šim ir centies uzturēt pragmatiskas attiecības ar Krieviju, neraugoties uz to pasliktināšanos pēc 2010. gada 10. aprīlī Krievijas pilsētā Smoļenskā notikušās aviokatastrofas, kurā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un vēl 95 cilvēki. Krievija Polijai nav atdevusi avarējušās lidmašīnas atlūzas.

Aizbildinās ar minoritātēm

Pēc Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksijas Krievijas sastāvā un situācijas saasināšanās Austrumukrainā Polijas politiskie līderi Krievijas virzienā raidījuši asas kritikas bultas. Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis šonedēļ paziņoja, ka Maskava atbalsta separātistus, kuri pagājušajā svētdienā ieņēma administrācijas ēkas Doņeckā, Harkovā un Luhanskā.

«Spēcīga valsts mazāk spēcīgai valstij atņem veselu provinci, bet tagad finansē apvērsumu, kā ieganstu izmantojot etniskās problēmas, kas patiesībā neeksistē. Gan Krimā, gan Austrumukrainā visi brīvi runā krieviski, ir pieejami Krievijas mediji. Un līdz šim tur nebija etnisko problēmu,» R. Sikorskis sacīja CNN.

Viņš atgādināja, ka arī Polija pagātnē ir cietusi no Krievijas ekspansijas. «XVIII gadsimtā Krievija mūs sadalīja, mūsu valsts bija okupēta. Arī toreiz tas tika darīts, aizbildinoties ar nacionālo minoritāšu aizstāvību. Eiropā nav nevienas valsts, kurā nebūtu nacionālo minoritāšu. Ja mēs sāksim mainīt robežas, atrunājoties ar nacionālo minoritāšu aizsargāšanu, tad atgriezīsimies XX gadsimta ellē,» uzskata ministrs.

Polijas ārpolitiskās aktivitātes nav palikušas bez Krievijas atbildes, jo Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests no šīs nedēļas ir aizliedzis Polijas piena produktu un gaļas importu, vēsta Polijas Radio.

Bruņojas pret Krieviju

Polijas premjers D. Tusks pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tuvākajās nedēļās Polijas teritorijā būs manāma spēcīgāka NATO militārā klātbūtne. Polija jau vairākus gadus pati ir ieguldījusi milzu darbu, lai palielinātu valsts aizsardzības spējas, pirmām kārtām - pret iespējamo Krievijas uzbrukumu.

«Lai gan tikai nedaudzi Polijā teiks, ka valsts ir pakļauta nenovēršamiem draudiem no Krievijas, vairākums poļu joprojām redz Krieviju kā galveno draudu Polijas drošībai un suverenitātei,» uzskata starptautiskās drošības analītiķis Endrū Mihta.

Ne velti Polijas jaunā teritoriālās aizsardzības doktrīna paredz bruņoto spēku sagatavošanu konvencionālajam karam, tas nozīmē, ka poļi nākotnē neizslēdz plaša mēroga bruņotu konfliktu Eiropā un potenciālu iebrukumu savā teritorijā.

Polija ir viena no retajām NATO dalībvalstīm, kas pēdējos gados ir palielinājusi, nevis samazinājusi izdevumus aizsardzībai. Šogad Polija militārajām vajadzībām tērēs 7,5 miljardus eiro jeb 1,95% no iekšzemes kopprodukta. Līdz 2022. gadam poļi plāno iztērēt 20 miljardu eiro modernu ieroču iegādei, vēsta Defense News.

Enerģētiskā solidaritāte

Kopš Krievijas militārā iebrukuma Krimā Polija aktīvi aicina ES samazināt energoatkarību no Krievijas, piemēram, ieguldot līdzekļus tādos enerģētikas projektos kā jaunu gāzes starpsavienojumu izveide un sašķidrinātās gāzes termināļu celtniecība.

D. Tusks ir atdzīvinājis agrāk apspriesto ideju, ka visas ES dalībvalstis varētu kopīgi iepirkt energoresursus no Krievijas. «Pēdējo nedēļu notikumi apliecina, ka Eiropai jāizrāda lielāka solidaritāte enerģētikas sektorā,» uzskata Polijas premjers.

Viņš arī aicina ES elektrības un siltuma ražošanā vairāk izmantot ogles, kas ir Polijas galvenais energoresurss, un pastiprināt slānekļa gāzes ieguvi, kas Eiropā pagaidām nav izpelnījusies popularitāti, jo tās ieguvi uzskata par videi nedraudzīgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?