Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Politiskā neskaidrība

Māris Zanders

Ņemot vērā Saskaņas centra (SC) nozīmi Latvijas iekšpolitikā, ir vērts pārrunāt dažus SC līderu komentārus par apvienības samērā pieticīgajiem rezultātiem nesenajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās (EP).

Tie stimulēšot radikāļu aktivizēšanos politiskajās grupās, kas orientējas uz cittautiešiem (Urbanovičs). Iespējams, tomēr, pirmkārt, tā ir paša SC problēma, jo palielinās tam konkurenci. Lai cik kaitinoša ir šo radikāļu retorika un aktivitātes, tas nebūtu nekas slikts, ja SC kā teju vai vienīgās izvēles cittautiešiem statuss pazeminātos.

Protams, pastāv iespēja, ka SC šādus konkurentus mēģinās slāpēt, pašai apvienībai radikalizējoties. Pirmie izteikumi pēc vēlēšanām, piemēram, par nepieciešamību ciešāk sadarboties ar Rubika sociālistiem (Mamikins), signalizē par šādu versiju. Tomēr nav skaidrs, ko tas SC dotu. Ždanoku&Co tāpat nepārkliegs (un attiecīgo vēlētāju nepārvilinās), turklāt grūti iedomāties, kā SC, pārņemot šādu retoriku, var vienlaicīgi it kā pragmatiski vadīt galvaspilsētu. Līdz ar to paša SC interesēs būtu neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus. Izskanējis skaidrojums (Klementjevs, Ušakovs), ka apvienība nav mācējusi mobilizēt savus vēlētājus EP vēlēšanām. Lai gan grūti tam piekrist (galu galā pats Ušakovs vērsās ar aicinājumu noteikti piedalīties), tomēr tiešām var būt, ka SC elektorāts vienkārši nesaskatīja EP vietu savu reālo un iedomāto interešu aizstāvībā. Respektīvi, šie vēlētāji vairāk vai mazāk saprot, kā SC pārstāv viņus Latvijā, bet nav pārliecināti, ka EP vispār ietekmē viņu dzīvi. Līdzīgi, protams, var teikt arī par citu partiju atbalstītājiem, tomēr tā ir cita tēma.

Iespējams, SC kļūda ir tā, ko pati apvienība regulāri pārmet t. s. latviešu partijām, kuras baidot ar «krieviem». Proti, SC pati laiku pa laikam šo metodi izmanto (klasisks piemērs - Urbanoviča tēze, ka Latvijā valda «rusofobi»), tikai problēma ir tā, ka tas jau ir Ždanokas&Co jājamzirdziņš. Savukārt SC līdz šim nav izdevies efektīvi izmantot pašu pieteikto sociāldemokrātu tematiku. Politiskajās reklāmās, protams, tiek akcentēta nabadzības problēma, labējām partijām pārmesta sociāli bezatbildīga politika, tomēr liekas, ka vēlētājs, piekrītot valdošo spēku kritikai, vienlaicīgi nav pārliecināts par paša SC, ja tā var teikt, sociāldemokrātiskumu.

Kāpēc tā? SC var stāstīt, cik grib, vēlētājiem (t.sk. latviešiem), ka to nelaiž pie varas, tomēr, ja SC jau ilgstoši vada Rīgu, kas ir apmēram puse no Latvijas ekonomikas, tas neizklausās ticami. Nav pat runa par to, vai vada veiksmīgi vai kļūdaini, - Rīgas resursi, naudas plūsmas un iespējas diskvalificē apgalvojumu, ka SC ir kaut kā ārpus politiskās elites. SC problēma attiecīgi ir ne tik daudz apvienības neskaidrā ģeopolitiskā nostāja (tā tracina lielu daļu latviešu, bet diez vai cittautiešus), cik tas, ka SC uzvedas kā mūžīgā opozīcija, tāda nebūdama. Un tas var apnikt (stimulēt atturēšanos balsot) arī tiem, kuri neatbalsta koalīcijas partijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?