Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Populāri. Vai arī ietekmīgi?

Populāru cilvēku izmantošana vēlēšanās ir sen pārbaudīts un zināms fakts ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē, un tas nav nekas slikts. Tā saka cilvēks, kurš vairāk nekā jebkurš cits to ir izjutis pats, - komponists Raimonds Pauls (TP) ir Saeimas deputāts vairāk nekā desmit gadu. Viņš Dienai atzina, ka populāriem cilvēkiem, kas palīdz partijām ieinteresēt vēlētājus, pēc tam ir niecīgas iespējas ietekmēt politiskos procesus, «jo to kukuli jau dala citi».

Vēlētāji, šķiet, arī šoreiz varētu uzticēties cilvēkiem, kas simpātijas guvuši kā mākslinieki, sportisti vai žurnālisti. Kāds valmierietis nesen Latvijas Radio raidījumā _Krustpunkti_ sacīja, ka viņš balsos par sarakstu, kurā ir _BMX_ treneris Ivo Lakučs (kandidē no Jaunā laika).

Kultūras zīmoli

Dziedātājs Normunds Rutulis Rīgas domes vēlēšanās startē ar trešo numuru Tautas partijas sarakstā. TP komandas līderis Andris Ārgalis intervijā Dienai par N.Rutuļa iekļaušanu sarakstā sacīja: «Viņam ir liela pieredze kultūras laukā, viņš ir ceturtās paaudzes rīdzinieks, un es neesmu dzirdējis, ka mūsu valstī ir aizliegums profesijām, kuras nevarētu startēt pašvaldību vēlēšanās.» N.Rutulis, kurš TP ir tikai kopš aprīļa, Dienai atzina, ka vēl neesot «paspējis iebraukt partijas lietās» un ievēlēšanas gadījumā vispirms nāksies saprast, «kur es atrodos». Taču viņš ir pārliecināts par iespēju panākt savu projektu īstenošanu, kas saistīti ar Rīgas kultūras dzīvi, piemēram, zaļumballes un teātra izrādes Arkādijas parkā, Vērmanes dārza izveidošana par vasaras koncertu dārzu. Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis par dziedātājas Ievas Akurateres kandidēšanu sacīja, ka tā ir nepieciešamība «parādīt mūsu vērtības un Ieva nav gadījuma cilvēks - Ieva ir kultūras un atmodas procesu zī- mols, vērtību nesējs». Ģ.V.Kristovskis atzīst, ka jaunai partijai ir svarīgi, lai tai būtu pazīstami cilvēki, kāda I.Akuratere ir. Tāpat kā Ģ.V.Kristovskis, arī viņa pirms tam bija TB/LNNK biedre.

Uz Rīgas domi kandidē arī dziedātājs Valters Frīdenbergs, kurš pats izteicis vēlēšanos darboties partijā. LPP/LC viņš izvēlējies pēc iepazīšanās ar visu partiju pro-grammām. V.Frīdenbergu kā politoloģijas studentu neapmulsina lūgums nosaukt partijas priekšsēdi, jo ar Aināru Šleseru viņš jau esot paguvis parunāt arī par investoriem, kas ir gatavi investēt pat krīzes laikā. Atbildot uz jautājumu, vai viņš varētu kaut ko ietekmēt domē, V.Frīdenbergs pieļāva, ka lielās lietās varbūt arī ne, bet sa- va loma partijā viņam būšot, jo vēlme darboties politikā esot mērķtiecīga. Arēnā Rīga, kur notiks A.Šlesera kampaņas kulminācijas pasākums, Valters varētu arī uzdziedāt.

LPP/LC sarakstos ir izteikta «zvaigžņu» klātbūtne - Mārupē kandidē dziedātāja Ira Krauja-Dūduma, Rēzeknes novadā - grupas Baltie lāči mūziķis, uzņēmējs An-dris Baltacis. TB/LNNK uz Liepājas domi pieteikusi dziedātāju Austru Pumpuri (Bukševicu), kura pērn ar koncertiem atzīmēja 80 gadu jubileju. Viņa jau ir strādājusi domes komisijā, skaidroja tēvzemiešu nodaļas pārstāvis Gunārs Silakaktiņš, dziedātājas izšķiršanos saistot ar bažām par latviešu tautas interešu apdraudētību. Daugavpilī Sabiedrība citai politi- kai vēlēšanām pieteikusi piecus kandidātus no Daugavpils teātra. Aktrise Alda Krastiņa atzina, ka viņai un dzīvesbiedram Ivaram Brakov-skim nav politiskās pieredzes. Viņi ir SCP biedri, šo partiju izvēlējušies, «jo mums simpatizē Aleksejs Loskutovs, Artis Pabriks». Iešana politikā saistīta ar to, ka «ir apnicis viss, kas notiek, un malā stāvēt vairs nevar». Arī aktieri esot ieinteresēti ekonomikas attīstībā, jo tad arī teātrim labāk klāšoties. TP listē Valmierā ir arī Valmieras teātra direktore Evita Sniedze, ZZS sarakstā uz Jelgavas domi - Ā.Alunāna teātra direktors Arvīds Matisons.

Svarīga mērķtiecība

Vēl vienu kandidātu grupu veido sportisti. Bijušais Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars, kurš kandidē Limbažu novadā, 12 gadu bijis motosportists, un viņa pārstāvētā LPP/LC arī finansiāli atbalsta šo sporta veidu. Politiķis Dienai sportistu iekļaušanu sarakstos pamato ar viņu mērķtiecību un darba spējām. Partija Madonas novadā startē ar savulaik labi zināmo motošosejas braucēju Raimondu Aizstrautu kā saraksta līderi, listē ir arī motobraucējs Lauris Daiders. Motosportists Ivo Traubergs no ZZS kandidē Burtnieku novadā, kamaniņbraucēja Maija Tīruma pieteikta no Kaspara Upaciera (vairāk pazīstams kā Ufo) partijas Iedzīvotāji Krimuldas novadā.

Kandidātu sarakstos ir arī žurnālisti. Ogres vēstu galvenā redaktore Dzintra Mozule (Visu Latvijai/Pilsoniskā savienība) iesaistīšanos cīņā par vietām Ogres novada domē pamato ar nepieciešamību nodrošināt sabalansētu domes sastāvu, kurā izteikti vēlas dominēt uzņēmēji. Partijā viņa nav iestājusies un kampaņas laikā būšot atvaļinājumā. Latvijas Avīzes mākslinieks Gatis Šļūka, kura karikatūrās atspoguļoti arī vēlēšanu kampaņas varoņi, pats kandidē Raunas novada domes vēlēšanās no TB/LNNK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?