Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pote nozares attīstībai

«Situācija sāk mainīties - Spēlmaņu nakts balvas (par konsekventiem savdabīgas un novatoriskas teātra valodas meklējumiem - red.) ietekmē mūs apskatīt nāk arī pieaugušie teātra gājēji. Un ir ļoti apmierināti ar to, ko redz,» uz jautājumu par neatkarīgo teātru skatītāju atbild Spīķeros bāzētā Dirty Deal Teatro producente Krista Jansone.

(Atšķirībā no Dirty Deal Cafe šis projekts Spīķeros turpināšoties - _red_.) Līdz šim Latvijā neatkarīgā teātra piedāvājums piesaistījis lielākoties mākslas augstskolās studējošo uzmanību. Paradoksāli, jo tūlīt aiz Alvja Hermaņa Jaunajā Rīgas teātrī iestudētajām izrādēm Latvijas teātra eksporta topa augšgalā atradīsiet Olgas Žitluhinas dejas kompāniju un teātra grupu _Umka.lv_, kas regulāri piedalās ārzemju festivālos. 2010. gads «neatkarīgos» ar treknāku līniju iezīmējis arī pašmāju kontekstā.

Pasaulē neatkarīgie teātri tiek uzskatīti par nopietniem, nereti interesantākajiem teātra vides spēlētājiem. Likumsakarība ir vienkārša - ja vēlaties noskatīties «tradicionālu» izrādi, pirksiet biļeti repertuārteātrī, savukārt jaunās mākslas meklētājiem piemērotāki būs eksperimenti mazajos, valsts nedotētajos teātros, kas ātrāk spēj reaģēt uz sabiedrības, arī mākslas mainīgajiem procesiem. Latvijas gadījums ir specifisks, jo, pirmkārt, arī neatkarīgie teātri mazajā tirgū nespēj izdzīvot bez valsts atbalsta. Otrkārt, vēl nesen neatkarīgie teātri savu nišu izprata nevis atšķirīga piedāvājuma meklējumos, bet gan mazāku repertuārteātru veidošanā. Izmaiņas domāšanā notikušas nesen, tāpēc 2009./2010. gada sezona bija pirmā, kurā paradigmas maiņa būtiski ietekmēja teātra procesu.

«Pagājušais gads mums bija veiksmīgs ne tikai kvantumos, bet arī kvalitātes ziņā. Šis mums ir ceturtais gads, daudz kas izdarīts. Tas, ka esam profesionāli novērtēti, ir milzīgs sasniegums,» saka K. Jansone. Dirty Deal Spīķeros rāda umka.lv izrādes, sākts projekts, kas jaunākās paaudzes režisoriem ļauj eksperimentēt ar «jaunām, formām, izteiksmes līdzekļiem, tematiem, kuros varam būt daudz brīvāki par repertuāra, tas ir, valsts teātriem». Līdzīgi kā neatkarīgais teātris Skatuve, arī Dirty Deal par misiju uzskata platformas radīšanu jaunākajai latviešu teātra paaudzei, arī studentiem. «Mums nekad nav bijis uzstādījuma būt par mazu repertuārteātri. Gribam ienest svaigumu latviešu teātrī. Ir vērts paskatīties ārpus pierastā - tas rada jaunas vērtības. Esam fleksiblāki, atvērtāki sadarbībai ar ārzemju māksliniekiem,» uzsver K. Jansone.

2010. gadā par sevi licis runāt arī Ģertrūdes ielas teātris, kam īsā laika sprīdī izdevies iegūt ne tikai izrāžu, bet arī diskusiju u. c. rīkotāju slavu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?