Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pozitīvie uzmetieni?

Romāns Meļņiks

Ministru prezidente Laimdota Straujuma AS Pasažieru vilciens jaunās valdes lēmumu pārtraukt vilcienu iepirkuma konkursu vērtējot pozitīvi, tā vismaz aģentūrai LETA pavēstījusi premjerministres preses sekretāre.

Ja skatās šauri, tikai konkrētā konkursa rezultātu kontekstā, tā varētu domāt. Ko nevar celt, to nevar nest. Taču šajā gadījumā jāņem vērā visi pēdējās piecgades notikumi ap jaunu vilcienu iegādi, un, ja tā, tad nekā pozitīva vairākkārtējā (var teikt - tradicionālajā) konkursu uzvarētāju «uzmešanā» nav. Pat neatkarīgi no tā, kurš gadījies cietēja lomā - CAF iepriekš vai Stadler tagad.

Latvijas valsts to pārstāvošas uzņēmuma valdes vai konkursa komisijas personā jau kuro reizi klaji demonstrē absolūtu nespēju un nevēlēšanos respektēt pašu sagatavotos spēles noteikumus, arī nerēķināšanos ar savām iespējām. Bet atbildīgo kā nav, tā nav. Vēl vairāk - neviens pat neņemas tos meklēt, kur nu vēl prasīt kompensācijas par valstij nodarītiem zaudējumiem, tostarp pašu un visādu politkonsultantu saņemtā augstā atalgojuma veidā. Jo nu jau sazinkurās valdes atlaišana nav nekāds sods - tā ir amnestija. Sastrādājāt, - brīvi. Bet muldēšana par to, cik labs ir katrs nākamais solis, ir noziedzīga kaut vai tāpēc vien, ka gluži kā dūmu aizsegs aizklāj nepieciešamību izvērtēt notikušo pēc būtības, veikt sistēmas kapitālo, nevis kārtējo kosmētisko remontu.

Uzņēmējiem piedalīšanās iepirkumu konkursā, un jo īpaši tāda mēroga kā šajā gadījumā, nav gluži tas pats, kas pieteikties brīvprātīgajos, paceļot roku, pasperot soli uz priekšu vai nosūtot lakonisku e-pastu ar savu «piekrītu» un kontaktinformāciju. Ir jāveic situācijas izpēte, jāgatavo pamatīgi aprēķini, jāapliecina gatavība nodrošināt preci vai pakalpojumu konkrēti noteiktajā laikā un visaugstākajā kvalitātē, vienlaikus rēķinoties ar konkurenci.

Šāda līmeņa iepirkumiem seko līdzi arī citi uzņēmēji - potenciālie investori. Ja redz, ka viss kārtībā, jūtas drošāk, attiecīgajā valstī ieguldot arī savu naudu. Bet, ja no valsts puses redzama tāda intrigām pilna nepastāvība kā vilcienu iepirkuma sāgā, tas ir skaidrs signāls - ar šiem te ielaisties darījumos ir riskanti. Vienubrīd aicina, bet jau pēc brīža var dzīt prom. Nav brīnums, ka nekādu milzu investīciju pieplūdumu Latvija šobrīd nepiedzīvo, pat neskatoties uz vēl pirms gada aktīvi reklamētā brīnumlīdzekļa eiro ieviešanu.

Mums sola, ka mēneša laikā būšot gatavs plāns izejai no kārtējā strupceļa. Ļoti gribētos cerēt, ka tas tiešām būs tik veiksmīgs. Taču atkal - ja kaut teorētiski ir saskatāma iespēja piecu gadu laikā sakrāto izsmelt viena mēneša laikā, jo aktuālāks kļūst jautājums: kurš un kad beidzot prasīs atbildību par visu to augsta līmeņa muļķošanos, kas no vilcienu iepircējiem redzēta līdz šim? Jeb tā arī vērtējama pozitīvi, Straujumas kundze?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?