Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Premjera amatam virza diplomātu

Ietekmīgā varas partija Vienotība pēc neveiksmīgās spēkošanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu nākamā premjera kandidāta meklējumus varētu beigt ar negaidītu risinājumu un piedāvāt valdības vadītāja amatam diplomātu, kas nav partijas biedrs. No vairākiem pēdējās dienās minētajiem pretendentiem kā nopietnākie kandidāti ir uzlūkoti bijušais Latvijas vēstnieks Japānā, Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Pēteris Vaivars, kā arī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Ja P. Vaivaru ir uzrunājusi Vienotība, tad A. Pildegovičam, pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, amata piedāvājumu ir izteikuši Valsts prezidenta Andra Bērziņa pārstāvji. Vienotība savu izvēli varētu darīt zināmu trešdien pēc Saeimas frakcijas tikšanās ar P. Vaivaru. Viņš ilgus gadus ir bijis diplomāts un Latvijā atgriezies šogad. P. Vaivars Dienai apstiprināja, ka Vienotība ir viņam piedāvājusi kļūt par premjera kandidātu. Plašākus skaidrojumus pretendents ir gatavs sniegt pēc tikšanās ar frakciju. Līdz sēdei no komentāriem atturējās arī Vienotības vadošie politiķi.

Valsts prezidents A. Bērziņš, kas nosauks personu, kurai uzticēt valdības veidošanu, Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā otrdien uz žurnālistu jautājumu, vai P. Vaivars varētu būt kandidāts, atbildēja, ka «varētu būt». Līdzīgi viņš atteica arī uz vaicāto par vēl vairākiem pretendentiem, atzīstot, ka ir apspriesta arī A. Pildegoviča kandidatūra. A. Pildegovičs sarunā ar Dienu bija atturīgs, uzsverot vienīgi to, ka augstu novērtē viņam izteikto piedāvājumu, par ko jūtas pagodināts. Plašākus komentārus nevarot sniegt, jo viss esot politiķu rokās. No sarunas ar A. Pildegoviču neradās iespaids, ka viņš būtu priekšlikumu noraidījis.

Valsts prezidents radiopārraidē pastāstīja, ka viņam bijusi regulāra domu apmaiņa ar Vienotības vadītājiem un «es ieteicu Vienotībai uzvārdus, kas likās piemēroti». Viņš arī Vienotībā redzējis vairākus kandidātus - bez partijas līderes Solvitas Āboltiņas valdības vadītāja pienākumus varētu uzņemties arī Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs un Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, uzskata A. Bērziņš. Ne vienu, ne otru partija nebija iekļāvusi ne sākotnēji izraudzīto kandidātu lokā, kurā bija Artis Pabriks, Krišjānis Kariņš un Ints Dālderis, ne izvirzījusi pēc tam, kad prezidents šo trijotni noraidīja. A. Bērziņš detalizēti savu rīcību nav skaidrojis. Citu partiju politiķi pieļauj, ka prezidents ir vēlējies mazināt Vienotības pēdējā laika pašpārliecinātību. Ja Dz. Zaķis prasmju un politiskās pieredzes ziņā būtu vispiemērotākais pretendents, tad mediji varētu atgādināt gadījumu ar auto iegādi, apejot nodokļu nomaksu, kā dēļ, iespējams, viņš nekandidē. Otrdien uz tālruņa zvaniem Dz. Zaķis neatbildēja.

Tas, ka Vienotība nevar no sava vidus izraudzīties premjeru, norāda uz partijas vājumu. Eiropas praksē tādu situāciju grūti iedomāties, ka valdošā partija izvirza premjera amatam cilvēku, kas nav neviens no šīs partijas līderiem un nebūtu piedalījies vēlēšanās, Dienai pirmdien atzina Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK). Iepriekš Vienotības līderi solīja jaunās valdības veidošanu sākt tikai tad, kad prezidents būs nosaucis premjera kandidātu.

Tikmēr kuluāros jau izskan iespējamie ministru vārdi. A. Bērziņš intervijā Radio sacīja, ka ir vairākas jomas, kurās nevar atļauties eksperimentēt, piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kura pēc Edmunda Sprūdža atkāpšanās jau tagad ir bez vadības.

Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma nesen informēja par iespējamo valdības sastāvu, kurā kā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs bija minēts Zaļo un Zemnieku savienības deleģētais Māris Kučinskis, kurš jau ir vadījis šo ministriju. M. Kučinskis, kurš strādā Lielo pilsētu asociācijā, Dienai atzina, ka varētu šo darbu izdarīt, taču par iespējām ieņemt amatu varētu atbildēt tikai tad, kad valdības veidotāji būs sākuši runāt par darāmajiem darbiem. «Tagad ir iespaids, ka visu jau sadala, un tad piemeklēs vienu, kas brauks uz Briseli un vadīs Ministru kabineta sēdes,» teica M. Kučinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?