Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pret nelicencēto spēļu sērgu

Latvijā ir viens no ātrākajiem internetiem pasaulē. Tas noteikti ir viens no virzieniem, kas Latvijai jāattīsta, lai gūtu izcilus rezultātus. Bet medaļai ir arī otra puse. Tieši internetā izplatās nelicencētās interaktīvās spēles, kurām brīvi piekļūst pat nepilngadīgi jaunieši. Diemžēl šī sērga Latvijā ir ļoti izplatīta.

Viens no galvenajiem virzieniem, kas arī nākotnē saglabās aktualitāti, ir cīņa ar ēnu ekonomiku. Latvijā šobrīd ir brīvi pieejama iespēja interaktīvi spēlēt Latvijā nelicencētas azartspēles, kas ir acīmredzama ēnu ekonomikas sastāvdaļa. Jau vairākus gadus par vēršanos pret Latvijā nelicencētajām interaktīvajām azartspēlēm aktīvi iestājas gan iedzīvotāji, gan Latvijā licencētie azartspēļu organizētāji. Šādu spēļu organizētajiem grūti arī noteikt pakalpojuma sniedzēju, tādējādi patērētāji nevar pilnvērtīgi realizēt savas tiesības, vēršoties pret viņiem. Šajā kontekstā Saeima rosinājusi vairākas iniciatīvas, kuru galvenais mērķis ir vēršanās pret Latvijā nelicencētajām interaktīvajām azartspēlēm.

Patlaban likumdošanā iezīmējušies divi galvenie instrumenti, kurus paredzēts izmantot cīņā pret Latvijā nelicencētajām interaktīvajām azartspēlēm.

Pirmkārt, Elektronisko sakaru likumā - vēršanās pret piekļuvi nelicencēto interaktīvo azartspēļu mājaslapām, kas vairākus gadus jau tiek īstenota Igaunijā, otrkārt, grozījumi Kredītiestāžu likumā - vēršanās pret iespēju veikt norēķinus (ar banku starpniecību) ar Latvijā nelicencētu azartspēļu organizētāju (piemēram, iemaksāt azartspēles likmes).

Saeima, pieņemot 2014. gada budžetu, devusi uzdevumu sagatavot Ministru kabineta (MK) noteikumus, kas nodrošina kārtību, kādā Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija informē elektronisko sakaru komersantus un domēna «.lv» reģistra turētāju par Elektronisko sakaru likuma normas par konkrētu interneta resursu bloķēšanu piemērošanas sākšanu. Tādējādi deputāti paredzējuši, ka jāveic minēto interneta resursu bloķēšana, bet pašos noteikumos jānosaka tikai veids, kā elektronisko sakaru komersanti saņem informāciju par bloķējamiem resursiem.

Pamatojoties uz likumdevēja uzdevumu, Finanšu ministrija sagatavojusi MK noteikumu projektu. Saskaņā ar to elektronisko sakaru komersants un domēna «.lv» reģistra turētājs elektroniski saņems informāciju no inspekcijas par bloķējamiem domēna vārdiem, zem kuriem pieejamas nelicencēto interaktīvo azartspēļu mājaslapas.

Informācijas aktualizēšana no inspekcijas puses ir paredzēta regulāri, bet ne retāk kā reizi ceturksnī. Tas nodrošinās operatīvu cīņu pret nelicencētajiem pakalpojuma piedāvājumiem. Vienlaicīgi paredzēts, ka elektronisko sakaru komersants domēnu bloķēšanu un atbloķēšanu nodrošina piecu darbdienu laikā no dienas, kad saņemta informācija no inspekcijas. Tādējādi iespēju robežās ievērotas arī komersantu intereses.

Šis regulējums nav uzskatāms par tādu, kas aizliedz komersantam piedāvāt savus pakalpojumus Latvijā. Tas tikai nodrošina efektīvu nelikumīgas darbības pārtraukšanu. Ja Latvijā nelicencēts interaktīvo azartspēļu pakalpojumu komersants, kura mājaslapai Latvijā būs bloķēta pieeja, vēlēsies likumīgi piedāvāt savus pakalpojumus Latvijā, tam būs jāiegūst licence minēto pakalpojumu piedāvāšanai.

*Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?