Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pret sankcijām ar finansēšanu

Krievijas nesen ieviestās sankcijas pret Eiropas Savienību daudziem uzņēmumiem sagādāja pārsteigumu. To rezultātā biznesam jāmeklē jauni noieta tirgi, kas ģeogrāfiski visdrīzāk atradīsies tālāk nekā Krievija. Pēc ekspertu aprēķiniem kopējā Krievijas sankcijām pakļauto Latvijā ražoto pārtikas preču eksporta summa 2014. gadā varētu būt ap 70 miljoniem eiro. To produktu eksportēšanai, kurus iespējams ilgāk uzglabāt un attiecīgi transportēt lielākos attālumos, būs vajadzīgs ilgāks laiks, līdz ar to uzņēmumiem vēl aktuālāks var kļūt tirdzniecības finansēšanas jautājums.

Banku sniegtās finansējuma iespējas tirdzniecības uzņēmumiem ir spēcīgs biznesa atbalsta instruments, kas veicina attīstību un aizsargā uzņēmuma intereses tirdzniecības operācijās. To vidū ir norēķinu pakalpojumi, kreditēšana un risku hedžēšana; ekspedīcija un ieķīlātās preces kontrole, preces uzglabāšana noliktavās; ķīlas apdrošināšana, akcīzes preču apdrošināšana.

2013. gadā no Latvijas uzņēmēji eksportēja preces 10 miljardu eiro apmērā. Preču eksports vienmēr saistīts ar to, ka pārdodamās preces kādu laika periodu atrodas ceļā, tāpat bieži vien norēķini tiek veikti 30 vai vairāk dienu laikā no preču saņemšanas. Līdz ar to eksportētājam rodas situācija, kurā līdzekļi preces saražošanai iztērēti, taču samaksu var saņemt tikai pēc noteikta laika un tiek iesaldēti līdzekļi, kuri varētu tikt efektīvāk izmantoti. Šajā brīdī rodas izdevīgums izmantot tirdzniecības finansējumu, dodot iespēju pret preces ķīlu uzreiz saņemt līdzekļus, ko var izmantot saimnieciskajā darbībā. Viena no nozarēm, kur tiek plaši izmantots tirdzniecības finansējums, ir graudu eksports. Vēl 2011. gadā tika eksportēti graudi par kopējo summu 139 miljoni eiro, taču jau 2012. gadā graudu eksports pārsniedza 400 miljonus eiro, bet pērn sasniedza 300 miljonus eiro. Arī koksnes un tās produktu eksporta apjomi jau kopš 2005. gada Latvijā gandrīz nepārtraukti auguši, izņemot 2008. un 2009. gadu. Pērn koksnes eksporta apjoms pārsniedza 1,5 miljardu eiro slieksni, savukārt šī gada pirmajos sešos mēnešos tas sasniedzis jau 878 miljonus eiro, ļaujot secināt, ka kopējais eksporta apjoms šogad būs vēl lielāks. Arī koksnes eksports pārsvarā tiek veikts pa jūras ceļiem, kas aizņem daudz laika. Izmantojot tirdzniecības finansēšanu, šie uzņēmumi varētu agresīvāk izvērst savu darbību, nodrošināt lielāku koksnes eksportu un tā rezultātā palielināt savu peļņu.

Arī ar jūras transportu nosūtīto kravu apjomi jau kopš 2002. gada Latvijā uzrāda augšupejošu tendenci. Lai arī nozīmīga daļa šo kravu caur Latviju tiek vestas tranzītā un tām visdrīzāk tirdzniecības finansējums ir rasts citos tirgos, tomēr tai kravu daļai, kuru nodrošina vietējie uzņēmumi, varētu būt ieguvumi no tirdzniecības finansēšanas pakalpojumu izmantošanas.

Vislielākais ieguvums no tirdzniecības finansējuma ir uzņēmumiem, kuru preces ilgi atrodas ceļā. Piemēram, preču eksports uz Ķīnu 2013. gadā sasniedza 83 miljonus eiro. Vislielāko īpatsvaru no eksporta uz Ķīnu veidoja koksne, metāli, mašīnas un mehānismi, kas uz Ķīnu galvenokārt tiek vesti pa kuģu ceļiem. Preces ceļā parasti pavada vairākas nedēļas, līdz ar to preču, kas tiek vestas pa jūras ceļiem, tirdzniecības finansēšana var būt īpaši izdevīga.

*Baltikums Bank investīciju analītiķis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?