Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Prezidenta amats - ļoti svarīgs*

Satversme, rakstīta Eiropas konstitūciju garā, ir tālredzīgi līdzsvarojusi valsts varas atzarus. Tikai formāli šķiet, ka Valsts prezidenta institūcijai ir dotas mazas pilnvaras. Atrodoties ārpus partiju sacensības, prezidents Latvijas parlamentārās demokrātijas iekārtā pārstāv un neļauj aizmirst sabiedrības intereses. Partijiski neitrāls Valsts prezidents ir politiski ietekmīgas valsts dienaskārtības veidotājs. Prezidenta uzdevums ir reprezentēt valsts vienotību un stiprināt valstisko piederības apziņu.

Izšķirīgi svarīgi tas bija valsts tapšanas laikā. Jānis Čakste, toreizējais Tautas padomes priekšsēdētājs, 1919. gada 18. novembrī atgādināja, ka vēl pirms gada liels bijis to latviešu skaits, kuri «(..) ar Latvijas patstāvības ideju nebūt vēl nebija apraduši, (..) un tādēļ patstāvības pasludināšanu uzlūkoja gandrīz kā avantūru».

Taču jau trīs gadus vēlāk, būdams Satversmes sapulces priekšsēdētājs, Čakste varēja teikt: «Latvijas valsts ideja, apziņa par Latvijas valsts vajadzību ir nostiprinājusies tautā cieši. Es domāju, mums tagad nerasies neviens pats, kurš būtu pret šo Latvijas valsts ideju.» Jānis Čakste un citi mūsu tautas priekšstāvji veidoja gan valsti, gan valsts apziņu un valsts gribu tautā. Šī darba iespaids ir sniedzies pāri viena cilvēka mūžam. Okupācijas laikā Jāņa Čakstes kapa piemineklis katru rudeni kļuva par vietu, kur pulcēties klusējošai tautas manifestācijai, par vēsturiskās atmiņas apliecinājumu, ka tauta atceras savu neatkarīgo valsti. Šī saglabātā valsts apziņa izskaidro, kāpēc astoņdesmito gadu beigās tauta tik pašsaprotami un vienprātīgi Tautas frontes vadībā apvienojās, lai atgūtu savu neatkarību.

Čakste ir uzstādījis augstu standartu saviem amata pēcnācējiem - pēc neatkarības atgūšanas nostiprināt un attīstīt Latvijas valstiskumu, veicinot piederības izjūtu latviskai un demokrātiskai Latvijas valstij.

Atjaunotās Latvijas Valsts prezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers un Andris Bērziņš to ir sekmīgi darījuši, balstoties uz tautas gribu un ņemot vērā laika izaicinājumus. Lai atceramies prezidentu ieguldījumu okupācijas armijas izvešanā, valsts nešaubīgajā ceļā uz Eiropas Savienību un NATO, Rietumu integrācijā, atbalstu valdībai visdziļākajā krīzes brīdī, iestāšanos pret korupciju un oligarhu varu, noraidījumu atsevišķu partiju populistiskiem priekšlikumiem, kas apdraudētu valsts stabilitāti.

Prezidenta institūcijai Latvijas valsts un valstiskās apziņas nostiprināšanā arī nākotnē būs īpaša nozīme. Pateicoties Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību komisijai, ir aizsākusies vērtīga diskusija par valsts pamatu, it sevišķi Satversmes kodolu un nepieciešamību to ietvert Satversmes preambulā. Tas ļautu mums visiem labāk izprast un vienoties par mūsu valsts nacionālo un demokrātisko identitāti, veicinātu konstitucionālo patriotismu. Nesenie referendumu ierosinājumi liek pārdomāt, kā stiprināt tiesiskumu. Konstitucionālo tiesību komisija ir atzinusi, ka viena no svarīgākajām Valsts prezidenta funkcijām ir būt Satversmes sargam. Apdomāšanas vērts ir ieteikums piešķirt prezidentam tiesības šaubu gadījumā par kāda likumprojekta atbilstību Satversmei pirms izsludināšanas to nodot izvērtēšanai Satversmes tiesā.

Daudz vēl būs darāms, lai mēs paši noticētu, ka maza valsts var būt veiksmes stāsts. Tam ir daudz piemēru vecajā Eiropā, un tagad tam labs piemērs ir arī Latvija, kas strauji un sekmīgi attīstās pēc nepieredzēti dziļas krīzes. Līdzīgi kā Čakste pārliecināja neticīgos laikabiedrus, ka Latvijas valsts ir iespējama, ir jāstiprina pārliecība, ka nacionāla valsts ir drošākais ietvars, gan lai sekmīgi izmantotu globalizācijas priekšrocības, gan lai nodrošinātu latviešu nācijas pastāvēšanu gadu simtos.

Vēršas plašumā diskusijas par Latvijas pievienošanos eirozonai, par to, vai Latvijai ieņemt savu vietu Eiropas kodolā vai palikt tās nomalē. Mums jāstiprina sabiedrībā apziņa - jo vairāk Latvijā būs Eiropas, jo drošāka un ilgtspējīgāka būs mūsu nacionālās valsts nākotne. Veicināt šo Latvijas nākotnei būtisko apziņu, manuprāt, ir arī Valsts prezidenta uzdevums.

Prezidenta institūcija ir izšķirīgi svarīga valstiskuma nostiprināšanā. Valsts prezidents, pārdomāti un argumentēti rosinot demokrātiskas diskusijas par tautas un valsts attīstību, palīdz sabiedrībai pieņemt racionālus lēmumus.

Jānis Čakste reiz teica, ka Latvija ir par mazu, lai latvietis justos no tās noguris. Es novēlu nenogurstošu spēku mums visiem!

(*) Runa gatavota Latvijas Valsts prezidenta institūcijas gadadienai veltītajai konferencei

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?