Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Prezidenta sejā vēl nemana gandarījumu

Valsts prezidenta Valda Zatlera trešdien pēc ilgāka pārtraukuma žurnālistiem paustais viedoklis par valdības veidošanas gaitu neliecināja, ka valsts pirmā amatpersona būtu gandarīta par to, kā tas notiek. Prezidents būtu vēlējies vairāk «vēlētājiem saprotamu partiju savstarpējo konsultāciju», ne tik daudz sazināšanos ar mediju starpniecību un cīņu par amatiem.

V. Zatlers arī uzskata - valdības tapšanas procesā būtu bijis labi ievērot Satversmē teikto, ka valdību veido Ministru prezidents un viņa aicinātie ministri. Tā bija prezidenta atbilde uz lūgumu komentēt amatu dalīšanu pēc partiju kvotām apvienību iekšienē.

Valsts pirmā amatpersona pēc tikšanās ar premjeru un nākamās valdības veidotāju Valdi Dombrovski (Vienotība) vairākas reizes uzsvēra viņa lomu ar koalīcijas veidošanu saistītu lēmumu pieņemšanā. «Viennozīmīgi, ja reiz Valdis Dombrovskis ir uzņēmies iniciatīvu, tad tā ir viņa atbildība, kādu koalīciju viņš veido. Uzdevums no manas puses ir tikai stabila un rīcībspējīga valdība,» teica V. Zatlers, atbildot uz jautājumiem par Rīgas pils iespaidu uz koalīcijas sastāvu, kad Visu Latvijai!-TB/LNNK, kā arī Saskaņas centrs palika opozīcijā.

Sabiedrības citai politikai līderis Aigars Štokenbergs, kurš izmantoja savas veto tiesības un panāca valdībā jau uzaicinātās VL-TB/LNNK izraidīšanu no koalīcijas, trešdien krievu presē jau bija izteicies, ka varbūt nav par vēlu koalīcijā iesaistīt Saskaņas centru. A. Štokenbergs par kļūdu uzskata sarunu pārtraukšanu ar SC, pieļaujot, ka «to vēl var labot». Laikā, kad apvienības jau sadalījušas atbildības jomas, šis vēstījums šķiet tikpat negaidīts,cik paziņojums, uz kura pamata VL-TB/LNNK atstāja opozīcijā. Tas nostādīja neveiklā situācijā ne tikai V. Dombrovski, bet arī Pilsoniskās savienības novadu domi, kura, zinot, ka koalīcijas sastāvā vairs izmaiņas nav paredzētas, pēc pagājušās piektdienas konsultācijām ar V. Dombrovski sestdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma lēmumu par atbalstu triju apvienību koalīcijai. V. Dombrovskis trešdien neizrādīja ne mazāko vēlēšanos ieklausīties kolēģa mudinājumā un atsākt sarunas ar SC, jo šī apvienība neesot pieņēmusi viņa izvirzītos nosacījumos. SC līderis Jānis Urbanovičs Dienai uzsvēra, ka SC vairs nebūtu gatavs strādāt V. Dombrovska valdībā, bet neatbildēja, vai kopā ar Vienotību SC varētu strādāt citas personas veidotā valdībā.

Pretēji cerētajam arī trešdien sabiedrība neuzzināja ministru kandidātus, kurus Vienotība sola nosaukt ceturtdien pēc valdes sēdes, bet ZZS «tuvākajās dienās». Premjera piedāvājumu uzņemties atbildību par Veselības ministriju kārotās Tieslietu vai Aizsardzības ministrijas vietā ZZS pieņēma negribīgi. Viena no četrām ZZS dalīborganizācijām, kuru vada Ventspils mērs Aivars Lembergs, bija pret to. Viņa partijas biedrs Gundars Daudze Dienai norādīja, ka veselības ministram ir jābūt no partijas, kurai ir premjera un finanšu ministra posteņi, jo jau tagad šai nozarei esot gandrīz 30 miljonu latu budžeta deficīts. ZZS līderis Raimonds Vējonis tam varot piekrist un ventspilnieku viedokli respektē, taču «mēs arī nevaram mētāties, ja reiz esam premjeram pateikuši, ka piekrītam viņa piedāvājumam». Ministra amata kandidātu viņš nenosauca, atgādinot, ka ir bijuši gadījumi, ka dienu pirms valdības apstiprināšanas tiek izraudzīti ministri. ZZS vēl saņems zemkopības, vides aizsardzības un reģionālās attīstības, labklājības, satiksmes, izglītības un zinātnes ministru amatus.

Pēc neoficiālas informācijas, kultūras ministre varētu būt arī Dienas bijusī galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte (Pilsoniskā savienība), kuras vadītais laikraksts savulaik asi kritizēja A. Lembergu. Uz jautājumu - ja S. Ēlertei uzticēs šo posteni, vai viņas klātbūtne valdībā varētu būt garants tam, ka šajā koalīcijā netiks īstenotas kādu ietekmīgu cilvēku intereses, viņa diplomātiski atbildēja: «Ja es būšu valdībā, tad man saistoša būs Ministru kabineta deklarācija un Vienotības programma, kas kalpo nevis viena vēlētāja, bet sabiedrības interesēm.» S. Ēlerte pieļāva, ka arī A. Lembergam var būt ieteikumi, kas kalpo sabiedrības interesēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?