Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Prezidents gatavs arī otrajai sarunu kārtai ar partijām

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien sagaida vismaz vienotu pozīciju no partijām par nākamās koalīcijas aprisēm, kā arī ir gatavs otrajai sarunu kārtai, ja tas būs nepieciešams.

«Ja pozīcijas nebūs, pirmdienas vakarā Valsts prezidenta kanceleja izplatīs Valsts prezidenta viedokli par nākamajiem soļiem,» informēja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne, nenorādot, kāda varētu būt turpmākā rīcība.

Pagaidām otra sarunu kārta ar partijām neesot ieplānota, taču prezidenta darba kārtība šai nedēļai atļaujot to sarīkot. Pagaidām nav arī plānots uz pili aicināt bezpartijiskus premjera amata kandidātus.

A. Bērziņš līdz šim izvairīgi komentējis koalīcijas veidošanas sarunas, uzsverot, ka viņam ir svarīgs rezultāts. Prezidents vienīgi izteicies, ka ir nepieciešama pēc iespējas plašāka koalīcija, kas spētu nostrādāt turpmākos trīs gadus - līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Prezidents arī paziņoja, ka prasīs tiesībsargājošajām iestādēm sniegt atzinumus par premjera un ministru amatu kandidātiem, un, ja kāds no tiem būs negatīvs, prezidents izmantos tiesības un kandidātu noraidīs. Pēc prezidenta domām, jaunajam premjeram vajadzētu būt cilvēkam, kas piedalījies vēlēšanās, lai redzētu vēlētāja attieksmi.

Tikmēr Zatlera Reformu partijas (ZRP) valdes loceklis un pārstāvis koalīcijas sarunās Edmunds Sprūdžs paudis, ka ZRP rēķinās ar iespēju palikt opozīcijā, tomēr turpinās strādāt pie sarunām gan ar Vienotību, gan Nacionālo apvienību, kurās katru dienu vērojams progress.

Viņš uzsvēra, ka ir diezgan skaidrs, ka koalīciju ZRP un Saskaņas centrs (SC) divatā nevar izveidot. ZRP nerēķinās ar trim SC ietilpstošās Alfrēda Rubika Sociālistiskās partijas deputātiem, tādēļ matemātiski abiem politiskajiem spēkiem vairākums nesanāk.

Runājot par Valsts prezidenta pirmdien nolikto termiņu koalīcijas aprisēm, E. Sprūdžs norādīja, ka ZRP negaida, ka prezidents atrisinās situāciju saistībā ar koalīcijas veidošanu, tomēr rēķināsies ar viņa redzējumu un piedāvājumiem.

Uz pieļāvumu, ka ZRP varētu arī palikt opozīcijā, svētdien pasteidzies reaģēt Pilsoniskās savienības (PS) priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, to nodēvējot par kapitulāciju vēlētāju priekšā. Paziņojumā presei Ģ. V. Kristovskis, kurš pats 11. Saeimā nav ievēlēts, norāda: «Tādam politiskajam spēkam, kura līderis ir iniciējis nacionālā parlamenta atlaišanu, izvēle par labu darbam opozīcijā ir vērtējama kā kapitulācija politisko izaicinājumu un vēlētāju priekšā. Tas nav šādas partijas cienīgs politiskas cīņas paņēmiens, un tas ir Zatlera atbildības un spēka jautājums.»

Kā jau ziņots, piektdien kļuva skaidrs, ka vienoties par četru partiju koalīciju vai modeli 2+2 (koalīcijas kodolu veido ZRP un Vienotība un ar SC un VL-TB/LNNK tiek slēgti sadarbības līgumi) nav izdevies, tāpēc ZRP un Vienotība turpinās strādāt pie trīs partiju koalīcijas modeļa. Tā piektdien informēja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Taču, kurš būs trešais partneris - SC vai VL-TB/LNNK, nav skaidrs, jo Vienotība iebilst SC ņemšanai koalīcijā. BNS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?