Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Prezidents valdībā vairāk redz trūkumus, ne paveikto

Valdības simt saudzēšanas dienas 1. februārī ir beigušās. Šī zīmīgā datuma priekšvakarā Valsts prezidents Andris Bērziņš vēstulē Saeimas deputātiem un Vienotības līderiem - Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un premjeram Valdim Dombrovskim - licis saprast, ka nav īsti mierā ar koalīciju. Prezidentam ir bažas, ka partiju sadarbība nav konstruktīva, bet to novilktās sarkanās līnijas traucējot valsts attīstībai.

Zināmas divas tādas līnijas - Zatlera Reformu partijai (ZRP) pret oligarhu ietekmi valdībā, bet VL-TB/LNNK - pret sadarbību ar Saskaņas centru, ko kā neiespējamu gan tagad uzskata arī citi labējie, bet VL-TB/LNNK pirmā atzinusi, ka dialogs ir nepieciešams. Sabiedrības saliedētību arī V. Dombrovskis minēja kā vienu no valdības prioritātēm.

«Pagaidām ir tikai tādi paziņojumi, kam neseko reāli darbi,» sacīja A. Bērziņš intervijā LTV Panorāmā, lūgts vērtēt šo valdību. Par to izteikties Valsts prezidents gatavs tikai pēc 1. aprīļa jeb «pirmā ceturkšņa», jo līdzšinējā valdības darbība prezidentam vairāk asociējas ar iepriekšējās aizsākto darbu pabeigšanu. To vidū minams gan šā gada budžets, gan starptautiskā aizdevuma programmas pabeigšana. V. Dombrovska trešā valdība, kuru Saeima apstiprināja 25. oktobrī, tomēr atšķiras no iepriekšējām. Ne tikai ar Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK ienākšanu - pirms gada pret sadarbību ar to Vienotība asi iebilda. Jaunajā koalīcijā ar Aivara Lemberga vārdu saistīto Zaļo un Zemnieku savienību ir nomainījusi ZRP, kurai A. Lembergs ir aiz «sarkanās līnijas». Pat viena ZZS ministra paņemšana valdībā ZRP līderim Valdim Zatleram šķiet neiespējama, jo tas nozīmētu beigas iesāktajai cīņai par oligarhu ietekmes mazināšanu. Vienotībai, kura gan cieta no sadarbības ar ZZS, tomēr ar to ir izveidojušās cilvēciski saprotamas saites, kas liedz, piemēram, tā uzreiz no visiem amatiem atbrīvot ZZS cilvēkus. Tas savukārt izjundī dusmas ZRP aprindās. Tā ir viena no partneru attiecību neredzamajām šķautnēm. Otra varētu būt tā, ka Vienotība un ZRP viena otrā saskata politiskos konkurentus, un no šī viedokļa vislabāk varētu justies Nacionālā apvienība, jo kā vieniem, tā otriem varētu būt vajadzīga kā sabiedrotais pret trešo. Jūtams, ka visas trīs partijas arī cenšas demonstrēt vēlētājiem tikai tām raksturīgo, lai nezaudētu savu identitāti. Lasot Valsts prezidenta vēstījumu, tomēr nav viegli saprast, kāpēc viņš ir noraizējies par politisko spēku attiecībām. A. Bērziņa vēstule ir tapusi, apkopojot partiju sacīto tikšanās reizēs, kur, starp citu, atsevišķi politiķi arī sūrojušies, ka šajā Saeimā vairs nepastāvot «kuluāru sarunu kultūra».

Publiski tiek radīts cits iespaids. Nesen preses konferencē labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) sacīja, ka jūtot komandas un pleca sajūtu. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (ZRP) to raksturoja kā lietišķu darbu, bet V. Dombrovskis saredz potenciālu valdībai nostrādāt līdz Saeimas pilnvaru beigām, «jo darbs notiek pietiekami konstruktīvi un iezīmējas ambiciozi reformu plāni». Piesardzīgāks ir viens no VL-TB/LNNK līderiem Raivis Dzintars, kurš aģentūrai LETA atzinis: «Mēs nekad neesam teikuši, ka šī koalīcija ir ideāla, tajā ir ļoti daudz pretrunu, bet tā ir labākā koalīcija, kāda 11. Saeimā iespējama.» Vienotība, ZRP un VL-TB/LNNK tika pieteikta kā reformu un tiesiskuma koalīcija. Tai patiešām ir izdevies pieņemt vairākus lēmumus, kas iepriekš ilgstoši nebija iespējams, jo tā dēvētie tiesiskuma aizstāvji Saeimā bija mazākumā. Pēc vēlēšanām ir ieviesta nulles deklarācija, panākta aizklāto balsojumu atcelšana par virkni amatpersonu, bez strīdiem iecelts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs, kuru gan atbalstīja arī opozīcija. Kā apliecinājums koalīcijas spējai saprasties varētu būt arī prasme vienoties par Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes sastāvu, kur gan izšķirošais balsojums vēl ir priekšā. Šo lēmumu pieņemšana, visticamāk, nebūtu iespējama, ja lielajā politikā nebūtu ienākusi ZRP. Valsts prezidenta vēstulē tas, ar ko lepojas koalīcija, nav uzteikts. A. Bērziņš paslavējis koalīciju par Fiskālās disciplīnas likumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Valda Dombrovska valdības paveiktais

(No premjera pārskata)

Pieņemts 2012. gada valsts budžets
Pabeigta starptautisko aizdevumu programma
Saeima beidzot nobalsojusi par 0 deklarācijas ieviešanu
Konceptuāli atbalstīts Fiskālās disciplīnas likumprojekts
Saeima par KNAB vadītāju apstiprina Jaroslavu Streļčenoku
Darbu sācis Pārresoru koordinācijas centrs, kuru vada Mārtiņš Krieviņš
Sagatavots Enerģētikas stratēģijas 2030 projekts
Izstrādāti piedāvājumi valsts uzņēmumu pārvaldības reformai
Sākta kriminālsodu sistēmas reforma
Sākta nodarbinātības politikas pilnveidošana
Valdība atbalstījusi grozījumus kompensējamo medikamentu noteikumos, kas ļaus pacientiem ārstēties lētāk
Sākta būtiska Izglītības un zinātnes ministrijas struktūras reorganizācija
Sākts darbs pie Latvijas Nacionālās operas funkciju audita veikšanas
Stabilizēta lidsabiedrības airBaltic darbība, ieceļot jaunu tās vadītāju Martinu Gausu un pārņemot uzņēmumu valsts īpašumā
Baltijas valstu lauksaimniecības ministri parakstīja deklarāciju par vienotu nostāju prasībā par godīgiem tiešmaksājumiem zemniekiem
Izstrādāts Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?