Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Priecēja startā un finišā

Spītējot pārciestajām veselības likstām, sasniedza savu visu laiku labāko rezultātu. Latvijas jaunais motokrosists Pauls Jonass vēl nekad pasaules čempionāta (PČ) MX2 klasē vienās sacīkstēs abos braucienos nebija finišējis otrais. PČ 12. posmā Ķegumā Jonass ieņēma 2. vietu. Uzvarēja brits Maks Enstijs. Kopvērtējumā Jonass ar 351 punktu pacēlās uz ceturto pozīciju, tikai vienu punktu atpaliekot no Šveices braucēja Valentīna Gilo.

Latvijas motokrosa galvenās cerības 18 gadus vecā Paula Jonasa izredzes pirms Ķeguma posma varēja vērtēt divējādi. No vienas puses, Paula izredzes uz pjedestālu palielinājās pēc tam, kad piektdien par nestartēšanu paziņoja kopvērtējuma līderis un Jonasa partneris holandietis Džefrijs Herlingss. Pats sportists pēc iepriekšējā posmā Zviedrijā piedzīvotā kritiena un pirksta lūzuma rāvās pie starta barjeras, taču Red Bull KTM Factory Racing komandas vadītāji Herlingsa priekšā iededza sarkano gaismu. Neesot vajadzības riskēt, jo kopvērtējumā pārsvars pār tuvāko sekotāju slovēni Timu Gajseru bija 64 punkti un bija skaidrs, ka Herlings jebkurā gadījumā būs līderis arī pēc Ķeguma sacīkstes, jo vienā posmā maksimums var iegūt 50 punktus. Ja izšķirtos čempionāta liktenis, Herlingss brauktu, bet šajā situācijā prātīgāk bija sadziedēt savainojumu.

No otras puses, Zviedrijas posmā pēc tramplīna aizķeršanas krita arī Jonass. Tikai pēc ārstu apskates, kuri nekonstatēja smadzeņu satricinājumu, Paulam tika atļauts startēt. Vēl pirms pusotras nedēļas Jonass nebija arī īsti vesels un viņam nācās lietot antibiotikas, tāpēc par Latvijas sportista gatavību parādīt visu, uz ko viņš ir spējīgs, nebija īstas pārliecības.

Skaidrs gan bija viens, ka savu skatītāju priekšā Pauls būs maksimāli koncentrējies. To viņš apliecināja jau pirmā brauciena startā, kad pēc pirmā līkuma aizbrauca pirmais. Neveiksmi piedzīvoja viens no galvenajiem favorītiem Gajsers, kurš iekļuva kritienā. Divdesmit piecas minūtes Jonass brauca visiem pa priekšu, nemainīgi saglabājot aptuveni piecu sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju, kvalifikācijas uzvarētāju britu Maksu Enstiju. Jonasam kvalifikācijā bija trešais rezultāts. Kad bija jāsāk apdzīt atpalicēji, pārsvars sāka sarukt, un 12. aplī Enstijs pārņēma vadību, ko līdz finišam neatdeva. Jonass noturēja otro pozīciju. Komandas partneris tikai 17 gadus vecais holandietis Deivi Pūtjess finišēja trešais. Abi padsmitnieki pēc finiša viens otram sita saujā. Pie boksiem Paulu sirsnīgi sveica mamma Daina un tēvs Kaspars. Bija redzams, ka Pauls nebēdā par to, ka Enstijs distances otrajā pusē viņu apsteidza. «Ir labi. Vēl jau viņam ļoti daudz jāstrādā,» lietišķi situāciju kopumā rezumēja Kristers Serģis, kurš Jonasam palīdzēja nokļūt KTM komandā.

Pirms otrā brauciena bija nelielas bažas, vai Jonasam pēc veselības likstām fiziski nebūs grūti izturēt visu braucienu. «Liela nozīme atkal būs startam,» prognozēja Serģis. Otrreiz Paulam tik labs starts gan nesanāca. Pēc pirmā līkuma viņš aizbrauca piektais, taču pēc pirmā apļa jau brauca otrajā pozīcijā. Šoreiz jau no paša sākuma vadību uzņēmās Enstijs. Brauciena laikā viņš pārsvaru no Paula palielināja līdz 13 sekundēm un apliecināja, ka šoreiz Ķegumā patiešām bija ātrākais. Jonass savukārt droši nosargāja otro pozīciju un finišā neslēpa savas emocijas. Pie komandas telts ar gavilēm viņu sagaidīja ap divdesmit uzticamāko līdzjutēju, kuriem bija piekļuve īpašajā zonā. Paulam acīs bija prieka asaras. Viņu meta gaisā kā uzvarētāju. Otrā vieta šoreiz patiešām bija kā uzvara.

Otrs Latvijas braucējs Roberts Justs braucienos finišēja 9. un 16. vietā, kas posma summā viņam deva 13. vietu. Vienīgais Latvijas pārstāvis MXGP klasē Dāvis Ivanovs startēja savā līmenī. Par 19. un 20. vietu viņš ieguva 3 ieskaites punktus.

Eiropas čempionāta posmā EMX250 klasē labākais no latviešiem Kārlis Sabulis Ķegumā ieņēma 23. vietu.

Nākamais PČ posms pēc divām nedēļām 26. jūlijā Čehijas trasē Loketā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Motokross

PČ 12. posms. Ķegumā
MX2 klase. 1. brauciens. 1. M. Enstijs (Lielbritānija, Kawasaki) 35:51,424, 2. P. Jonass (Latvija, KTM) +7,8, 3. D. Pūtjess (Nīderlande, KTM) +13,2, 9. R. Justs (Latvija, KTM) +42,6. 2. brauciens. 1. M. Enstijs 34:44,364, 2. P. Jonass +13,1, 3. H. Kullass (Somija, Husqvarna) +21,8, 16. R. Justs +1:17,57.
Posma kopvērtējums. 1. M. Enstijs 50 punkti, 2. P. Jonass 44 p., 3. H. Kullass 36 p.,
13. R. Justs 17 p.
Čempionāta kopvērtējums. 1. Dž. Herlingss (Nīderlande, KTM) 423 p., 2. T. Gajsers (Slovēnija, Honda) 377 p., 3. V. Gilo (Šveice, Yamaha) 352 p., 15. R. Justs 162 p.

MXGP klase. 1. brauciens. 1. G. Koldenhofs (Nīderlande, Suzuki) 34:26,145,
2. K. Strijboss (Beļģija, Suzuki) +5,2, 3. G. Polins (Francija, Honda) +46,7, 19. D. Ivanovs (Latvija, Kawasaki) + 1 aplis. 2. brauciens. 1. R. Febvrē (Francija, Yamaha) 35:49,255,
2. G. Koldenhofs +2,4, 3. G. Polins +3,2, 20. D. Ivanovs - 4 apļi.
Posma kopvērtējums. 1. G. Koldenhofs 47 p., 2. G. Polins 40 p., 3. R. Febvrē 38 p.,
21. D. Ivanovs 3 p.
Čempionāta kopvērtējums. 1. R. Febvrē 457 p., 2. A. Kairoli (Itālija, KTM) 416 p.,
3. G. Polins 391 p., 35. D. Ivanovs 11 p.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?