Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Procentu likmes nemainīšoties

Tuvojoties eiro ieviešanas dienai, banku filiāļu noslodze, visticamāk, palielināsies, tāpēc iedzīvotājiem visērtāk būs pāriet uz eiro bez skaidras naudas, to glabājot savā kontā un norēķinus veicot ar karti vai internetbankā, uzsver komercbanku pārstāvji. Bankas arī atgādina, ka skaidro naudu kontā nepieciešams ieskaitīt laikus, jo īpaši, ja skaidrā naudā tiek glabātas lielākas naudas summas. Banknotes ērtāk un izdevīgāk iemaksāt naudas iemaksas bankomātos, kur to var izdarīt bez maksas. Monētas, iespējams, būtu vērts iztērēt vēl šajā gadā.

Pēc eiro ieviešanas naudas maiņa no latiem uz eiro bankās tiks veikta bez komisijas maksas, taču līdz jaunajam gadam monētu apstrāde būs maksas pakalpojums.

SEB banka gan norāda, ka šobrīd bankā notiek darbs pie tā, lai izvērtētu šīs komisijas maksas diversificētu piemērošanu. Ieviešot eiro, naudas maiņas pakalpojums iedzīvotājiem tiks nodrošināts bez maksas sešus mēnešus līdz 2014. gada 31. jūnijam, taču latu nomaiņas periods Latvijas Bankā, sākot ar eiro ieviešanas dienu, ir bez termiņa ierobežojumiem.

Bankas norāda, ka procentu likmes kredītiem, kuri paņemti latos, nemainīsies, notiekot pārejai uz eiro. Uz visiem līdz eiro ieviešanai noslēgtajiem kredītu un noguldījumu līgumiem tiks attiecināts līgumu nepārtrauktības princips, norāda Swedbank. Tas nozīmē, ka līgumi paliks spēkā saskaņā ar iepriekš noslēgtajiem nosacījumiem, valūta tiks konvertēta pēc oficiālā kursa, savukārt procentos izteiktās vērtības nemainīsies. Hipotekārā kredīta un auto līzinga mainīgo procentu likmju indeksu nomaiņa, kā parasti, notiks automātiski līgumā noteiktajā datumā. Procentu likmes mainīgā daļa automātiski tiks nomainīta uz eiro procentu likmi EURIBOR nākamajā procentu likmes maiņas datumā, kas seko pēc eiro ieviešanas, uzsver banku pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Interesanti fakti par eiro

Eiropā eiro tika ieviests 1999. gada 1. janvārī bezskaidras naudas norēķiniem; banknotes un monētas tika laistas apgrozībā 2002. gada 1. janvārī.

Eiro šobrīd ir oficiālā valūta 17 eirozonas valstīs; tā ir nacionālā valūta 332 miljoniem iedzīvotāju.

23 valstis pasaulē savu vietējo valūtu ir piesaistījušas eiro.

Pirms eiro ieviešanas 2002. gadā tika saražotas 239 392 tonnas dažādu nominālu monētu. Ja tās visas no kaltuves vestu vienlaicīgi, būtu nepieciešami 478 000 kravas automašīnu.

Ieviešot eiro, tika nodrukāti 14,545 miljardi banknošu, kuru kopējā vērtība bija gandrīz 650 miljardi eiro. Ja visas banknotes novietotu citu citai līdzās, tās stieptos 1,9 miljonus kilometru garumā - tas ir piecreiz tālāk nekā no Zemes līdz Mēnesim.

Banknošu izgatavošanā izmanto kokvilnas šķiedras. Naudai nepieciešamo kokvilnu iegūst dažādās pasaules malās - Āfrikā, Dienvidamerikā un Āzijas stepēs.

Šobrīd kopējā apgrozībā laisto eiro summa ir apmēram 915 miljardi eiro.

Visīsākais mūžs no visām eiro banknotēm ir piecu eiro naudaszīmei, kas apgrozībā turas apmēram 15 mēnešus, bet pēc tam nolietojuma dēļ tiek iznīcināta. Krietni vērtīgākā 50 eiro banknote tiek nomainīta aptuveni pēc trīsarpus gadiem.

Septiņu nominālu eiro banknotēm ir vienots dizains visās 17 valstīs, kurās ieviests eiro. Pretstatā banknotēm dažādās valstīs emitētu eiro monētu dizains atšķiras.
Avots: Swedbank

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?