Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Promenāde – pievilcīga ne tikai tūristiem

RTU APF dekāns

Uģis Bratuškins

Ir daudz priekšnoteikumu, lai Tērbatas iela varētu būt gājēju iela. Tur ir īsā posmā pārstāvēti Rīgas vēsturisko centru reprezentējošie arhitektūras stili, tā veiksmīgi pozicionējas starp satiksmei nozīmīgo Brīvības un Kr. Barona ielu. Tās vienā galā ir Vērmanes dārzs, otrā - sabiedriski iedibināta intensīva vieta Matīsa tirgus. Ja iela pārvērstos par patiešām izvērstu gājēju promenādi, vismaz siltajā laikā tā varētu piesaistīt ne tikai tūristus, bet arī vienu otru rīdzinieku.

Elmārs Daniševskis

Satiksmes plānotājs

Tērbatas ielu stundā izmanto vidēji 300 automašīnu katrā braukšanas virzienā, Kr. Barona ielu - 600, Brīvības ielu - 1000. Tādējādi Tērbatas ielas slēgšana autotransportam nodarītu vismazāko kaitējumu. Lai arī blakus ielās satiksmes plūsma tad pieaugtu par aptuveni 15%, tas ir solis pareizajā virzienā, lai centrā dotu prioritāti sabiedriskajam transportam, gājējiem un velosipēdistiem. Jādomā gan par stāvvietām.

Evija Majevska

T/c attīstītāja Linstow pārstāve

Esošajiem tirdzniecības centriem gājēju iela nekādi nevarētu traucēt, jo tā ir pavisam cita tirdzniecības koncepcija. Ideja par Tērbatas ielu kā gājēju ielu ir apsveicama un pilsētas attīstībai ļoti noderīga. Tirgotājiem būtu skaidrs, kur koncentrēt savu uzmanību, jo šobrīd viņi pilsētas centrā ir diezgan izkliedēti, un tas nenāk par labu biznesam. Gājēju iela veicinātu jaunu tirdzniecības konceptu ienākšanu Rīgā.

Andris Kronbergs

Arhitekts

Katra pilsētas telpa, kas ir vairāk domāta cilvēkam nekā transportam, ir pozitīvi vērtējama. Tērbatas ielai ir tirdzniecības tradīcijas, tā ir arī arhitektoniski un telpiski ļoti patīkama. Ielā ir krāšņas un bagātīgas ēku fasādes, ap 20 kultūras pieminekļiem. Tur būtu jāiestāda koku rindas, uz ielas varētu parādīties restorānu terases, kas šobrīd nav iespējams, jo trotuāri ir pietiekami šauri. Būtu veikali, iespējams, atpūtas zonas. Berga bazārā var redzēt kā tas darbojas.

Ija Niedole

RTU profesore

Tērbatas iela ir viena no retajām centrā, kur autovadītāji var veikt kreisos pagriezienus, un to ļoti daudzi izmanto. Slēdzot ielu automašīnu satiksmei, šī iespēja zudīs. Ja mēs domājam, ka Tērbatas ielā kā gājēju ielā attīstīsies uzņēmējdarbība un tirdzniecība, man ir šaubas. Samazinoties automašīnu skaitam, var samazināties apmeklētāju plūsma, jo ir pircēji, kas brauc iepirkties, bet sabiedriskais transports šeit nav pietiekami attīstīts. Vajag īstenot pilotprojektu.

Henriks Danusēvičs

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents

Šai idejai ir vismaz 12 gadu sena vēsture, un, ja pa šo laiku nav radusies nepieciešamība to īstenot, tad tagad tas nav jādara. Jau pašlaik līdz galam nav izmantotas citas tirdzniecības vietas pilsētā, piemēram, Vecrīga. Visā pilsētā nav sakārtota preču piegāde. Gājēju iela radīs vēl lielākas problēmas un izmaksas tirgotājiem. Cilvēki brauc iepirkties tur, kur var apturēt mašīnas, iekraut preces un aizbraukt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?