Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Protekcionisms draud ar nabadzību un naidu

Pieņemoties spēkā lielvalstu sacensībai par izdevīgāko stāvokli starptautiskajā tirgū, kurā kā viens no ieročiem tiek izmantotas manipulācijas ar valūtu un savu ražotāju aizsardzība, Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) ģenerāldirektors Paskāls Lamī brīdinājis, ka Lielās depresijas protekcionisms var atgriezties.

Intervijā britu laikrakstam The Guardian P. Lamī teic, ka valdību eksperimenti ar valūtas kursu, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi, ved uz nākamo loģisko soli - ar ievedmuitas tarifiem būvētu šķēršļu radīšanu tirdzniecībai. «Mēs redzam šādu situāciju jau divus gadus. Jautājums - vai protekcionisma noskaņojums ir stabils, vai arī valūtu manipulāciju dēļ iezadzies risks. Risks ir, un tas nav nulles līmenī,» bažas pauda PTO boss.

Raizes par barjeru likšanu tirdzniecībai dominēja arī nesenajās Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas sarunās, ka arī G7 valstu ministru apspriedē, ziņo Reuters. «Ja mēs tam ļausim pāraugt par konfliktu vai par kādu protekcionisma formu, tad riskēsim atkārtot 30. gadu kļūdas,» pēc sanāksmes teica Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks.

ASV prezidenta Baraka Obamas ekonomikas padomnieks Lorenss Sammerss uzskata, ka protekcionisms apturēs izaugsmi. Tādēļ viņš mudinājis visiem spēkiem pretoties kārdinājumam bloķēt citu valstu produktu ielaišanu tirgū. «Galu galā protekcionisms padara cilvēkus nabadzīgus, tautas dzīvo naidā, un tas samazina iespējas biznesam un strādājošajiem,» par drūmajām sekām brīdināja padomnieks.

Ne mazāk draudīgu ainu iezīmē Anglijas Bankas vadītājs Mervins Kings: «Tagad jārīkojas kolektīvās interesēs. Pretējā gadījumā būs laika jautājums, līdz viena vai otra valsts meklēs glābiņu protekcionismā kā vienīgajā iekšzemes instrumentā, lai atgūtu līdzsvaru. Gluži kā 30. gados tas varētu novest pie katastrofāla aktivitāšu sabrukuma pasaulē. No sekām cietīs ikviena valsts, ieskaitot mūsu.»

Par saspīlējumu liecina tendence domstarpību gadījumā sāncensim «sist pa naudasmaku». Kad septembrī Japānas krasta apsardzes kuģi pie salām, uz kurām pretendē abas valstis, aizturēja Ķīnas tralera kapteini, Pekina aizliedza pārdot japāņiem derīgos izrakteņus, kas nepieciešami uzlecošās saules zemes rūpniecībai.

Lielās depresijas gados pasaules valstis izmantoja gan valūtas devalvāciju, gan ievedmuitas tarifus, lai mazinātu krīzes triecienu. Taču lēti saražotās preces pēc aplikšanas ar muitas nodevu kļuva dārgas. Lai atrisinātu šo situāciju, pēc Otrā pasaules kara tika parakstīta Vispārējā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?