Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Protestēt var, bet būvniecību aizkavēt nevar

Līdz 20. oktobrim turpinās publiskā apspriešana par plānoto viesnīcas ēkas jaunbūvi Grēcinieku ielā 25. Apspriešanas sanāksme klātienē jau ir notikusi, bet pirmdien Rīgas pilsētas arhitekta birojs ar sociālā tīkla Facebook starpniecību aktivizēja diskusiju, lūdzot izvērtēt, kā šis objekts ietekmē Vecrīgas panorāmu skatpunktos no Akmens tilta, vai tā mērogs un raksturs pasliktina vai uzlabo plašākas sabiedrības iespējas uztvert autentisko Vecrīgas arhitektūru Grēcinieku ielā, kā arī skatu punktos uz Pēterbaznīcu un no tās.

Ēkas projekta autori ir SIA Arhis arhitekti. Informācija par publisko apspriešanu pieejama arī Rīgas pilsētas būvvaldes mājaslapā, kur arī izvērtusies karsta diskusija. Taču visas zīmes liecina, ka šī virtuālā diskusija ir «tvaika nolaišana» bez jūtamām sekām. Būvvaldes atbildēs iedzīvotājiem tiek atkārtots, ka apspriešana notiek tikai par viesnīcas funkciju, nevis ārējo veidolu, kas jau ir akceptēts Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē un saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju. Projekts tapis jau tā dēvētajos treknajos gados - 2007. gadā izstrādāta skice, bet iecere apstiprināta 2008. gadā. «Mēs redzam, ka objekts ir izraisījis jautājumus, cik iederīgs vai neiederīgs tas ir apkārtējā vidē, tāpēc piedāvājām iespēju paust viedokli tiem, kuri ir aktīvi. Cik tālu šos ierosinājumus var ņemt vērā, jālemj atbildīgajām institūcijām,» Dienai norādīja Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis. Viņš Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes sēdē šā gada augustā esot piedalījies tikai kā konsultants bez balsstiesībām.

Būvvaldē Dienai skaidro, ka ēka sākotnēji bijusi paredzēta kā dzīvojamā māja, un tad tai publiskā apspriešana vispār nebūtu jārīko. Taču tāda ir jārīko viesnīcām. Faktiski, ja īpašnieks būtu māju uzbūvējis kā daudzdzīvokļu ēku un izteicis vēlmi funkciju mainīt jau pēc uzbūvēšanas, arī tad apspriešana notiktu, bet tad vairs nebūtu diskusiju par ēkas izskatu. Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka Dienai norādīja, ka šobrīd ir saņemtas ap 60 aptaujas anketām, no kurām tikai viena attiecas uz ēkas funkcijas maiņu. Var gadīties, ka pārējās netiek ņemtas vērā. Būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs gan mierinoši saka, ka «viedokļu apmaiņa nekad par sliktu nav nākusi», taču no viņa teiktā izriet, ka iedzīvotāji šobrīd var ietekmēt tikai nosacījumus par zaļo zonu, atkritumu tvertņu novietojumu, iespējamiem satiksmes ierobežojumiem: «Nedomāju, ka var būt runa par arhitektoniskā risinājuma maiņu vai to, ka tur nekas nav jābūvē. Nav argumentu, lai pateiktu attīstītājam, ka tur nevar būvēt. Uz šī zemesgabala pirms Otrā pasaules kara bija trīs ēkas, kuru drupas pēc kara nojauca.» I. Vircavs arī pieļāva, ka attīstītājiem ēkas būvniecību varētu nākties saskaņot ar Valsts prezidenta kanceleju, ja prezidenta pārcelšanās atpakaļ uz Rīgas pili aizkavētos.

Vecrīgas iedzīvotājs Guntis Stirna, kurš iepriekš vadīja Vecrīgas biedrību, atzīst, ka šī nevalstiskā organizācija vairs nav aktīva, par iemeslu minot nespēju ietekmēt lēmumus: «Iedzīvotājus informē tad, kad mainīt neko vairs nevar. Tas ir teātris un blefs. Ja gribētu prasīt sabiedrības viedokli, tas jādara pirms plānošanas uzsākšanas, nevis pašās procesa beigās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?