Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Protestētāji nepiekāpjas Janukoviča ultimātiem

Protestu pārņemtā Kijeva pārvērtusies kaujas laukā, radot trauksmi pārējā pasaulē par asinsizliešanu Ukrainas galvaspilsētā. Trešdien jau otro dienu turpinājās vardarbīgās sadursmes starp protestētājiem un drošībsargiem, kas prasījušas vairāk nekā 25 cilvēku dzīvību. Tikmēr prezidents Viktors Janukovičs neizrādīja ne mazāko piekāpšanās pazīmju, pie visa vainojot opozīcijas pārstāvjus.

Aizstāv «brīvības salu»

«Tas ir šausmīgi, man nav citu vārdu,» laikrakstam Diena sacīja kijeviete Marija. «Cilvēki šeit mirst!» Neatkarības laukums, kas kopš novembra beigām kalpojis par protestētāju pulcēšanās centru, pārvērties kaujas laukā. Specvienības Berkut kaujinieki trešdien atkārtoti mēģināja padzīt protestētājus, kas solīja nepadoties. No laukuma pacēlās biezi dūmu mākoņi, grandēja sprādzienu trokšņi, barikādes liesmoja, aizdegās ēkas. Gaisā lidoja lodes, degmaisījuma bumbas, akmeņi.

Specvienībai dodoties uzbrukumā, opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko iedrošināja protestētājus: «Mēs neiesim prom. Šī ir mūsu brīvības sala. Mēs to aizstāvēsim,» citēja BBC.

Otrdienas un trešdienas sadursmēs gājuši bojā vismaz 26 cilvēki, tajā skaitā 10 policistu. Aktīvisti ziņoja, ka ievainoto skaits mērāms vairākos simtos, ja ne tūkstošos.

«Ja vien es tagad varētu paņemt visu savu ģimeni un aizvest kur projām, es to nekavējoties darītu,» laikrakstam Diena sacīja kijeviete Anastasija, piebilstot, ka situācija kļūst arvien biedējošāka. Sieviete nedēļas sākumā izbraukusi komandējumā ārpus galvaspilsētas un satraucas, vai viņu ielaidīs atpakaļ Kijevā.

Pilsētā bloķēta metro satiksme, slēgta virkne centra skolu, bērnudārzu, veikalu. Traucēta transporta satiksme, izveidoti policijas kontrolpunkti, lai nepieļautu protestētāju papildspēku iebraukšanu Kijevā.

Situācijas nopietnību vēl vairāk akcentē tas, ka valsts rietumos valda kluss atbalsts radikālismam, iezīmējot draudus, ka sadursmes var pārņemt arī citas pilsētas. To Dienai atzina arī Ļvovas iedzīvotāja Oļa Kotoviča: «Ļaudis grib miliču asinis, jo kārtībsargi nogalinājuši pārāk daudz cilvēku. Naktī radikāļi ielauzās Ļvovas pašvaldības un prokuratūras ēkās, milicijas iecirkņos. Žēl par radītajiem zaudējumiem, taču es lepojos ar savu tautu.»

Apspriež sankcijas

Pasaules līderi trešdien asi nosodīja vardarbību, aicinot nekavējoties pārtraukt asinsizliešanu. Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri ceturtdien Briselē sanāks uz ārkārtas sanāksmi, lai lemtu, kā reaģēt uz Ukrainā notiekošo. Virkne līderu aicinājuši nekavējoties noteikt sankcijas pret amatpersonām, ko vaino vardarbībā. Par sankcijām spriež arī ASV.

«Mēs skaidri liekam saprast, ka ES reaģēs uz situācijas saasināšanos. Cerams, dalībvalstis spēs steidzami vienoties par konkrētu rīcību pret tiem, kas vainojami vardarbībā un pārmērīgā spēka pielietošanā,» Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu citēja CNN.

Tikmēr Ukrainas prezidents vardarbībā vainoja proeiropeiskos opozīcijas politiķus, kurus apsūdzēja valsts apvērsuma mēģinājumā. V. Janukoviča skarbais tonis izslēdza jebkādas piekāpšanās iespējas. «Viņi ir pārkāpuši visas robežas, aicinot ļaudis ņemt rokās ieročus,» prezidentu citēja Reuters. Viņš brīdināja, ka «vainīgos sauks pie atbildības», un nekavējās piebilst, ka jau kopš nemieru sākuma centies atturēties no spēka pielietošanas, taču «padomnieki» viņu spiežot ieņemt «stingrāku pozīciju».

Kremlis atkārtoja, ka nejaukšoties Ukrainas krīzē, lai gan vēl iepriekšējā naktī Krievijas prezidents Vladimirs Putins sazvanījās ar V. Janukoviču, saucot notiekošo par valsts apvērsumu.

Šonedēļ protesti Kijevā pārauguši līdz šim nepieredzētā vardarbībā, lai gan vēl pirmdien viss liecināja par situācijas normalizēšanos, demonstrantiem atbrīvojot mēnešiem ieņemto Kijevas domes ēku un nojaucot daļu barikāžu. Vardarbība uzliesmoja otrdien, kad parlaments vilcinājās izskatīt opozicionāru pieprasītās izmaiņas konstitūcijā, kas ierobežotu prezidenta «diktatorisko» varu.

Protesti Ukrainā notiek jau kopš novembra beigām, kad V. Janukovičs atteicās parakstīt asociācijas līgumu ar ES, dodot priekšroku ciešākai sadarbībai ar Krieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?