Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Prudentia joprojām pārliecināta par savu miljonu

Kaut gan bija plānots, ka potenciālais nacionālās aviokompānijas airBaltic investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess jau pērnā gada decembrī parakstīs investīciju darījuma līgumu, tas joprojām nav noticis. Janvārī, lai ar juristiem pamatīgāk izvētītu dokumentus, R. Girmess lūdzis vēl divas nedēļas papildu laika. Vakar šis termiņš beidzies, tomēr investors atbildi vēl nav devis. Jebkurā gadījumā akcionāri cer, ka tas ir tuvāko dienu jautājums un līgums tiks parakstīts līdz šīs nedēļas beigām.

«Mēs esam gatavi parakstīt jebkurā brīdī, bet investors pagaidām veic darījuma sakārtošanu. Acīmredzami tur ir darbs juristiem, finansistiem un ekonomistiem. Mazliet patraucēja gada nogales brīvdienu nedēļas,» prāto Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Līdz ar to arī jautājums, vai finanšu konsultantam Prudentia pienāksies vairāk nekā miljona eiro lielā kompensācija par investora piesaisti, joprojām paliek atvērts. Jūtams, ka valsts pārstāvjos šis temats rada aizkaitinājumu. Decembra sākumā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) bija strikta un norādīja, ka ne valdība, ne Satiksmes ministrija nekādu atlīdzību Prudentia nemaksās. Par to esot jālemj airBaltic. Pats airBaltic pagaidām no komentāriem atturas. Sarunā ar Dienu kompānijas pārstāvis Jānis Vanags teic, kā šādi jautājumi ir pāragri. Kad tiks parakstīts līgums, būšot lielāka skaidrība.

Starp ministriju un Prudentia par kompensāciju saistībā ar investora piesaisti sarunas vispār neesot notikušas. «Mēs šīs sarunas neiniciēsim,» norādīja K. Ozoliņš. Tas esot jādara tam, kuram tas interesē. «Turklāt šobrīd nav pamata vispār neko iniciēt, jo investors vēl līdz galam nav piesaistīts, dokumenti nav parakstīti. Mēs galīgi neuzskatām, ka būtu pamats runāt par jebkāda veida kompensāciju no valsts puses viennozīmīgi, par kompāniju man ir grūtāk komentēt,» nosaka K. Ozoliņš.

Prudentia valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš joprojām ir pārliecības pilns, ka nauda viņiem pienākas. Valdības rīcība, pēkšņi pārtraucot sadarbību un apšaubot, vai Prudentia bijusi tā, kas piesaistīja investoru, viņu pārsteigusi. «Mēs esam darījuši visu, izpildījuši zināmā mērā valdības lēmumu, nodevuši visu informāciju Satiksmes ministrijai un airBaltic. Tagad vairāk tādā pasīvā režīmā sekojam līdzi, kas notiek, un atbildam, ja kādam ir kādi jautājumi,» skaidro K. Krastiņš, norādot, ka diskusijas par kompensāciju sāksies, kad invesotrs parakstīs līgumu.

«Mūsu industrija, protams, ir sarežģīta. Ja ar šiem investīciju bankas pakalpojumiem varētu tik viegli pelnīt naudu, tad līdzīgu kompāniju kā Prudentia būtu desmitiem, bet tā nav. Acīmredzot tik viegli tas bizness nevedas. Ja tik vienkārši būtu kādu atrast, šķirstot telefongrāmatu vai meklējot Google, tad tas būtu pārāk skaisti un vienkārši. Viens ir atrast, tad saprast, kāda ir interese investoram, kādas ir viņa iespējas, kādas intereses ir mūsu klientam - Latvijas valstij un airBaltic, kādas ir iespējas un kur šīs intereses saduras, kur pārklājas. Reizē vēl tas viss ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, jo airBaltic ir restrukturizācijas plāns,» K. Krastiņš turpina uzskaitīt Prudentia ieguldījumu investora piesaistē, norādot, ka ir vienīgie Latvijā, kas spējuši uzkrāt tik lielu pieredzi un zināšanas. Viņš pauž gandarījumu, ka, par spīti visam, gan valdība, gan Saeima Prudentia piedāvājumu tomēr apstiprināja. Uz jautājumu, cik liela loma bijusi konsultantam akcionāru līguma izveidē, ko vēlāk valdība atzina kā nedraudzīgu valstij, viņš atbild sarežģīti: «Kad septembra beigās ar valdības lēmumu mums lika pārtraukt šīs konsultācijas, tikai tajā brīdī pēc nodomu protokola parakstīšanas, ko mēs sekmējām un organizējām, faktiski tā diskusija ar pretējās puses juristiem tikai sākās. Nevajag taisīt milzīgu brēku. Ir saprotams, ka akcionāru līguma projekts, kuru iesniedza investors, protams, bija vairāk vai mazāk tendēts par labu investora interesēm.»

K. Krastiņš ir pārliecināts, ka Prudentia saņems kompensāciju, jo līgumā bijuši iestrādāti starptautiskajai praksei atbilstoši aizsardzības mehānismi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?