Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pudeļu savākšanā ieguvēji neb ūs visi

Iedzīvinot jau vairākus gadus uz papīra aprakstīto un karstās diskusijās aprunāto pudeļu savākšanas sistēmu, negatīvāko ietekmi izjutīs ražotāju iepakojuma apsaimniekotāji - tādi kā Latvijas Zaļais punkts un Latvijas Zaļā josta. Viņu kopējie zaudējumi no šīs sistēmas varētu būt vairāk nekā miljons latu, turpretim ražotāju ieguvumi no tā varētu būt vairāk nekā divi miljoni latu gadā, aprēķināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pasūtītajā ekonomiskajā novērtējumā.

Jau teju desmit gadu apspriesto ieceri sākotnēji bija plānots ieviest vēl 2010. gadā, ministrija min 2015. gada sākumu. Šādas sistēmas izveidi paredz arī ministrijā tapušais Atkritumu apsaimniekošanas plāns, kas ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Pie būtiskākiem plusiem ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) min apkārtējās vides sakopšanu un iespēju savākt tīrākas izejvielas, kas esot izdevīgi ražotājiem un iepakojuma pārstrādātājiem.

Ministrs iecerējis, ka Latvijā varētu ieviest jauktu pudeļu pieņemšanas sistēmu - pilsētās uzstādot automātus, savukārt reģionos manuāli - darbu veiktu mazkvalificēti darbinieki. Šomēnes viņš tikās ar lielveikalu pārstāvjiem un pārrunāja to lomu obligātajā depozīta sistēmā. Tomēr diskusijas ar tirgotājiem nav tik raitas un vēl turpināsies nākamgad, jo lielveikalu pārstāvji ļoti vēlas precizēt nianses. Ministra birojā stāsta, ka abas puses paudušas atbalstu depozīta sistēmai, bet atšķirības ir viedokļos par detaļām.

Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis ir skeptisks pret ekonomiskā pamatojuma aprēķiniem, jo pēdējo gadu laikā tādi ir veikti vairāki un neviens nav bijis pilnīgs. Šoreiz trūkstot aprēķinu par sistēmas blakusefektiem, kādus tā atstās uz iepakojuma apsaimniekošanu kopumā. «Izvērtēta tikai depozīta sistēmas ietekme, bet ne pārējā. PET pudeles varētu uzskatīt par krējumu, jo tā ir vērtīgākā daļa. Ja tā būs nosmelta, kāda tad būs iepakojuma apsaimniekošanas cena?» skaidro K. Zakulis.

Latvijas Zaļā punkta direktors skaidro aprēķinātos zaudējumus, kas ir vairāk nekā miljons latu gadā. Tie ir saistīti ar neiegūtajiem ieņēmumiem no iepakojumu apsaimniekošanas, kas pāries uz depozīta sistēmu. Līdz ar obligāto pudeļu savākšanu varētu zaudēt līdz 10% no ražotāju atbildības sistēmas nozares, kuras apgrozījums gadā ir ap 7-8 miljoniem latu. Turklāt vērtīgās daļas noņemšana nozīmēs to, ka pārējā iepakojuma apsaimniekošana kļūs dārgāka.

Līdzīgu redzējumu pauž Latvijas Zaļās jostas vadītājs Jānis Lapsa, viņš piebilst, ka bez PET pudelēm saruks arī konteineru piepildījums. Viņš gan atzīst, ka nozare spēšot pielāgoties pārmaiņām un kādā brīdī tirgus tiks sakārtots. Atsevišķām iepakojuma apsaimniekošanas pozīcijām varētu celties cena, jo būs izņemta vērtīgā daļa, uzskata J. Lapsa. Par maksu pieaugumu bažīgi ir arī ražotāji. Izvērtējuma autori - biedrība Zaļā brīvība - gan nav iekļāvuši šo faktoru aprēķinos, skaidrojot, ka dzērienu iepakojums ir tikai neliela daļa no visiem iepakojuma materiāliem.

Ekonomiskajā novērtējumā arī aprēķināts, ka sākotnēji lielāki izdevumi būs patērētājiem, jo papildus iepakojuma vērtībai būs maksa par depozītu. Tiek gan lēsts, ka turpmākajos gados patērētāji būs ieguvēji, ienākumus gūstot no nodotā iepakojuma. Pretēju procesu paredz ražotājiem, kuriem sākumā būšot ieguvums, bet nākamajos gados tas samazināšoties tāpēc, ka sadārdzināsies sistēmas uzturēšana.

Ražotāji no depozīta sistēmas pirmajā gadā iegūtu 2,3 miljonus latu, jo varēs izmantot krietni lielāku atkārtoti lietojamo stikla pudeļu daļu un saruks izmaksas par jaunas taras iegādi. Pašlaik šādas izmaksas ir ap 3 miljoniem latu gadā, savukārt par atgriezto iepakojumu ir uz pusi mazāk. Ieviešot depozīta sistēmu, izmaksas par jaunu iepakojumu samazināsies līdz 1,5 miljoniem latu, prognozēts novērtējumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?