Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Putins dodas pielabināties Itālijai

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien ieradīsies Itālijā, lai kopā ar šīs valsts premjerministru Mateo Renci apmeklētu pasaules izstādi Expo 2015 Milānā un apspriestu valstu divpusējās attiecības. Vēlāk Romā V. Putinam paredzēta tikšanās ar Itālijas prezidentu Serdžo Matarellu un audience pie katoļu baznīcas vadītāja pāvesta Franciska.

Izskan minējumi, ka Krievijas prezidenta brauciens uz Itāliju tikai dažas dienas pēc G7 valstu līderu sanāksmes, kurā tika asi nosodīta Krievijas militārā agresija Austrumukrainā, ir V. Putina mēģinājums pielabināties M. Renci pirms šomēnes gaidāmās Eiropas Savienības (ES) galotņu tikšanās, kurā jālemj par sankciju pagarināšanu pret Krieviju.

Īpašas attiecības

Itālijai un Krievijai vēsturiski bijušas ciešas attiecības, kas īpaši izpaudušās ekonomiskajā sadarbībā. Itālija ir viens no lielākajiem Krievijas energoresursu eksportētājiem un Krievijas iedzīvotāju iecienīts ceļojumu galamērķis, bet Krievija līdz sankciju ieviešanai pērn bija viens no lielākajiem Itālijas pārtikas produktu noieta tirgiem.

Itālijas ekonomika, kas ir ceturtā lielākā ES, piedzīvo ilgāko pēckara recesiju - valsts tautsaimniecība ir samazinājusies jau vairāk nekā trīs gadus. Itālijas ekonomikai par labu nenāca arī Krievijas pagājušā gada vasarā ieviestais rietumvalstu pārtikas produktu importa aizliegums, kas bija Maskavas atbilde uz Rietumu ekonomiskajām sankcijām pēc Krimas aneksijas un militārā iebrukuma Austrumukrainā.

Itālijas valdības vadītājs M. Renci ir viens no dažiem ES dalībvalstu līderiem, kuri centušies uzturēt ciešus kontaktus ar Kremli, neraugoties uz saspīlētajām attiecībām starp Briseli un Maskavu. Martā viņš bija ieradies vizītē Maskavā, kur paziņoja, ka Rietumiem nav izdevīga Krievijas izolācija. M. Renci toreiz personīgi ielūdza V. Putinu apmeklēt Expo 2015.

Šonedēļ notikušajā G7 valstu vadītāju samitā M. Renci bija vienīgais no pasaules attīstīto ekonomiku līderiem, kurš nerunāja par Krievijas agresiju Ukrainā. Itālijas premjers kārtējo reizi paziņoja, ka sagaida Krievijas atgriešanos starptautiskajā politiskajā arēnā. «Visi apzinās Krievijas potenciālo lomu un ieguldījumu starptautisko krīžu risināšanā,» paziņoja M. Renci.

Itālijas ārlietu ministrs Paolo Džentiloni intervijā, kas pirmdien bija publicēta laikrakstā Corriere della Sera, paziņoja, ka Itālijai un Krievijai ir īpašas attiecības, bet to dēļ Roma negrasoties pagriezt muguru saviem Rietumu sabiedrotajiem.

Tajā pašā laikā viņš aicināja Rietumus «nomierināt Krieviju», apstiprinot, ka Ukraina nekad nekļūs par NATO dalībvalsti. Tā, viņaprāt, būtu spēcīga atbilde uz V. Putina pārmetumiem, ka NATO apdraudot Krievijas drošību.

Miera uzturētājs

Pirms vizītes Itālijā V. Putins sniedza interviju Corriere della Sera, kurā cildināja «privileģētās politiskās un ekonomiskās attiecības» starp Krieviju un Itāliju. Viņš norādīja, ka nesen notikusī M. Renci vizīte Krievijā «deva nopietnus signālus, ka Itālija vēlas attīstīt šīs attiecības». «Mēs, protams, esam gatavi atbildēt, turpinot paplašināt mūsu sadarbību,» sacīja V. Putins.

Intervijā Kremļa saimnieks kārtējo reizi norādīja, ka ES un ASV, nevis Krievija vainojamas pie notikumu attīstības Ukrainā. Tāpat viņš noliedza, ka Krievijas pieaugušās militārās aktivitātes pie NATO dalībvalstu robežām liecina par plāniem sākt militāru konfliktu. «Tikai vājprātīgais var iedomāties, ka Krievija pēkšņi uzbruks NATO. Dažas valstis izmanto cilvēku bailes no Krievijas,» uzskata V. Putins.

Ietekmīgais britu laikraksts The Times uzskata, ka intervija vienā no Itālijas lielākajām dienas avīzēm bija V. Putina «sabiedrisko attiecību ofensīva», lai kārtējo reizi mēģinātu radīt plaisas rietumvalstu vienotajā nostājā pret Krievijas rīcību Ukrainā. 25. un 26. jūnijā Briselē notiks ES dalībvalstu vadītāju tikšanās, kurā būs jāvienojas par sankciju pret Krieviju saglabāšanu vēl vismaz līdz janvārim.

Par publisko attiecību gājienu tiek dēvēta arī V. Putina plānotā vizīte pie pāvesta Franciska, kurš līdz šim nav atklāti kritizējis Krieviju par kara izraisīšanu Ukrainā. Ukraiņu žurnālists Vitālijs Portņikovs raksta, ka Krievijas prezidents ar ierašanos pie pāvesta vēlas pozicionēt sevi kā «miera uzturētāju».

Kremļa administrācija pavēstījusi, ka pēc oficiālās programmas noslēguma V. Putins varētu tikties ar bēdīgi slaveno Itālijas ekspremjeru Silvio Berluskoni. Viņš ir viens no retajiem rietumvalstu politiķiem, kurus Krievijas prezidents dēvē par saviem draugiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?