Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Putins Obamam - nešantažējiet Krieviju

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kuru ceturtdien ar grandiozu militāro parādi sagaidīja Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts Serbijas galvaspilsētā Belgradā, apsūdzējis Vašingtonu naidīgā attieksmē pret Maskavu un brīdinājis, ka amerikāņu centieniem izolēt Krieviju var būt nopietnas sekas globālā līmenī. Kremļa saimnieks arī sūkstījies, ka «nacisma vīruss» ir ievazāts vairākās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā.

ASV neuzņēmās atbildību

V. Putins «brālīgajā» Serbijā ieradās, lai atzīmētu 70. gadadienu kopš Belgradas atbrīvošanas no nacistu okupācijas. Vēsturiskajam notikumam par godu galvaspilsētā pēc 29 gadu pārtraukuma notika militārā parāde. Krievijas prezidents bija svētku centrālais viesis, kura uzņemšanai serbi gatavojās īpaši rūpīgi, piemēram, Belgradas ielās bija izvietoti V. Putina attēli ar uzrakstu «Mūsu prezidents», vēsta The Daily Telegraph.

Serbijas ietekmīgākais laikraksts Politika vakar publicēja interviju ar V. Putinu. Tajā viņš asi nosodīja Rietumus, un jo īpaši Savienotās Valstis, par Maskavas vainošanu Ukrainas austrumos notiekošajā karadarbībā, kuras dēļ pret Krieviju ieviestas sankcijas.

«Krievijas nolūks vienmēr ir bijis veidot atvērtas un draudzīgas attiecības ar ASV. Pretī esam saņēmuši dažādas atrunas un mēģinājumus iejaukties mūsu iekšējās lietās,» uzskata V. Putins. «Viss, kas ir noticis kopš gada sākuma, ir vēl satraucošāks. Vašingtona aktīvi atbalstīja Maidāna protestus, bet, kad tās līdzskrējēji Kijevā ar savu fanātisko nacionālismu noskaņoja pret sevi lielu daļu Ukrainas un ievilka valsti pilsoņu karā, tā apvainoja Krieviju krīzes izraisīšanā.»

Februārī pēc vairākus mēnešus ilgiem protestiem no Ukrainas aizbēga promaskaviskais prezidents Viktors Janukovičs. Viņa lēmums neparakstīt asociācijas līgumu ar ES un veidot ciešākas attiecības ar Krieviju saniknoja rietumnieciski noskaņotos ukraiņus. Izmantojot politisko nestabilitāti Ukrainā, Krievija martā anektēja tai piederošo Krimas pussalu un uzkurināja separātismu Austrumukrainā.

Krievijas prezidents domā, ka «nekonstitucionālais apvērsums» Kijevā bijis par iemeslu sekojošajiem notikumiem Austrumukrainā un Krimā. «Apzinoties grūtības un neprognozējamo situācijas attīstību, Krimas iedzīvotāji, aizstāvot savas tiesības uz dzimto valodu, kultūru, vēsturi, nolēma sarīkot ANO Statūtiem pilnībā atbilstošu referendumu, kura rezultātā pussala atgriezās Krievijas sastāvā.»

Krievija gatava sadarbībai

V. Putins uzskata, ka ASV prezidenta Baraka Obamas pēdējā laika izteikumi par Krieviju ir naidīgi. «Prezidents Obama uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā «Krievijas agresiju Eiropā» ierindoja starp trim galvenajiem šī brīža apdraudējumiem cilvēcei līdzās nāvējošajam Ebolas vīrusam un teroristiskajam grupējumam Islāma valsts. Kopā ar sankcijām, kas ir ieviestas pret veseliem mūsu ekonomikas sektoriem, šādu pieeju nevar nodēvēt nekā citādi kā par naidīgu.»

Atbildot uz jautājumu par ASV un ES ieviestajām sankcijām, Krievijas līderis sacīja, ka tās nepalīdzēšot risināt situāciju Austrumukrainā.

«Mūsu partneriem vajadzētu saprast, ka centieni izdarīt spiedienu uz Krieviju, izmantojot vienpusējus un nelikumīgus ierobežojošus soļus, netuvinās noregulējumam, bet tikai kavēs dialogu,» V. Putinu citē Politika. «Cerēsim, ka partneri apzināsies, cik tukši ir mēģinājumi šantažēt Krieviju, un atcerēsies, kā lielu kodolvalstu nesaskaņas var iespaidot stratēģisko stabilitāti. Esam gatavi attīstīt konstruktīvu sadarbību, balstoties vienlīdzības principos un ņemot vērā vienam otra intereses.»

Viņš piebildis, ka savstarpējās uzticības pasliktināšanās negatīvi atsauksies uz starptautiskajām biznesa attiecībām. «Tas liks arī citām valstīm rūpīgi apdomāt, cik prātīgi ir uzticēt savus līdzekļus amerikāņu banku sistēmai un palielināt savu atkarību no ekonomiskās sadarbības ar ASV,» tā V. Putins.

Šajā pašā intervijā Krievijas prezidents paudis bažas, ka Nirnbergas tribunālā radītā «vakcīna» pret «nacisma vīrusu» atsevišķās Eiropas valstīs zaudē spēku. «Uzskatāms piemērs - atklātas neonacisma izpausmes, kas kļuvušas par ikdienišķām Latvijā un citās Baltijas valstīs,» apgalvo Krievijas prezidents. «Īpaši satraucoša ir situācija Ukrainā, kur nacionālisti un citi radikāli grupējumi vadīja februārī notikušo antikonstitucionālo valsts apvērsumu.» Reaģējot uz V. Putina izteikumiem, Latvijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Krievijai, kurā novērojamas agresīvas nacionālisma izpausmes, «vajadzētu palūkoties uz sevi spogulī».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?