Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Putins un Obama nevienojas par Asada nākotni

Ar lielu interesi gaidītā ASV un Krievijas prezidentu uzstāšanās ANO Ģenerālajā asamblejā un divpusējā tikšanās (pirmā gada laikā) vēl vairāk nostiprināja Vašingtonas un Maskavas krasi atšķirīgos viedokļus par pilsoņkarā noasiņojošās Sīrijas nākotni un cīņu pret teroristisko grupējumu Islāma valsts (IS). Abi līderi uzrunu un tikšanās laikā otrdien ANO centrālajā mītnē neaizmirsa pieskarties arī Ukrainas notikumiem, kuru dēļ ASV un Krievijas attiecības noslīdējušas tik zemu kā vēl nekad kopš aukstā kara beigām.

Asadam ir jāaiziet

ASV prezidents Baraks Obama un viņa Krievijas kolēģis Vladimirs Putins savās uzrunās ANO Ģenerālajā asamblejā galveno uzmanību pievērsa Sīrijas pilsoņkaram, kas kopš 2011. gada pavasara ir laupījis jau vairāk nekā 250 tūkstošu sīriešu dzīvību, izraisījis plašu bēgļu krīzi un veicinājis dažādu teroristu grupējumu, no kuriem lielākais un bīstamākais ir IS, nostiprināšanos reģionā. Tomēr abu līderu domas par to, kā būtu risināma Sīrijas krīze, ir nesavienojamas.

Baltā nama saimnieks norādīja, ka pilsoņkaru Sīrijā var izbeigt tikai diplomātiskā ceļā un bez valsts autoritārā prezidenta Bašāra el Asada līdzdalības. «Savienotās Valstis ir gatavas sadarboties ar ikvienu valsti, tajā skaitā Krieviju un Irānu, lai atrisinātu konfliktu,» sacīja B. Obama. «Bet mums ir jāatzīst, ka pēc tik milzīgas asinsizliešanas, tik milzīga slaktiņa, [Sīrija] vairs nevar atgriezties pirmskara situācijā.»

ASV prezidents runāja par «kontrolētu varas pāreju», kuras laikā B. el Asads un viņa valdība pakāpeniski nodotu varu nākamajiem Sīrijas līderiem. Laikraksts The New York Times raksta, ka rietumvalstu diplomātu vidū noris intensīvas diskusijas, lai vienotos, cik ilgā laikā varas pārejas process Sīrijā norisinātos un cik daudziem B. el Asada tuvākajiem līdzgaitniekiem būtu jāaiziet. B. Obama gan neatklāja, kādus soļus amerikāņi spers, lai piespiestu Sīrijas diktatoru nodot varu.

Runājot par notikumiem Ukrainā, ASV līderis Krievijas īstenoto Krimas pussalas aneksiju nodēvēja par kliedzošu starptautiskās kārtības pārkāpumu. B. Obama sacīja, ka Maskava savas nesaskaņas ar Kijevu varēja risināt diplomātiskā ceļā, nevis brutāli atņemot tai daļu teritorijas un izraisot bruņotu konfliktu valsts austrumos.

ASV prezidents piebilda, ka pasaule nevar vienkārši noraudzīties no malas, kamēr tiek apdraudēta Ukrainas suverenitāte. «Ja tas notiks bez sekām Ukrainā, tad tas var notikt jebkurā no valstīm, kas šeit šodien ir sapulcējušās,» viņu citē raidsabiedrība Deutsche Welle.

Vaino amerikāņus

V. Putins, kurš ANO Ģenerālajā asamblejā uzstājās pirmoreiz desmit gados, kārtējo reizi vainoja ASV un to sabiedrotos centienos iejaukties citu valstu iekšējās lietās un eksportēt uz tām demokrātiju. Tādēļ viņš noraida iespēju, ka Sīrijas konfliktu varētu risināt bez Kremļa sabiedrotā B. el Asada, jo tikai Sīrijas iedzīvotājiem esot tiesības izlemt, kas vada viņu valsti.

Kremļa saimnieks paziņoja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāsniedz palīdzība B. el Asadam cīņā pret islāma teroristiem. «Mēs uzskatām, ka ir milzīga kļūda noraidīt sadarbību ar Sīrijas valdību un tās bruņotajiem spēkiem, kas varonīgi cīnās ar terorismu aci pret aci,» sacīja V. Putins. Viņš gan nenāca klajā ar konkrētiem Sīrijas konflikta risinājumiem.

Viņaprāt, arī pie pašreizējās situācijas Ukrainā ir vainojami «ārēji spēki», kas pašreiz valstī pie varas esošajiem palīdzēja sarīkot «militāru apvērsumu», kas esot izraisījis «pilsoņu karu».

Pēc uzrunām abiem līderiem notika aptuveni 90 minūšu gara tikšanās, kuras laikā, kā apgalvoja V. Putins, viņiem bijusi «lietišķa un atklāta saruna». Aptuveni pusi tikšanās laika B. Obama un V. Putins runājuši par Sīriju, bet otro daļu veltījuši Ukrainai. No abu pušu pārstāvju sacītā var noprast, ka arī tikšanās laikā prezidenti nav raduši nozīmīgus kopsaucējus. Pēc tikšanās V. Putins paziņoja, ka Krievija varētu pievienoties ASV vadītajai koalīcijai, kas veica gaisa uzlidojumus IS pozīcijām Sīrijā.

Pirms sarunas prezidenti tikās ANO ģenerālsekretāra rīkotās brokastīs, kuru ievadā B. Obama un V. Putins atturīgi saskandināja glāzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?