Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Radinieki - partizāni

Agrāk līvānmāju ielās un turpat blakus uzceltajās divstāvenēs kūsāja pavisam cita dzīvība. Šeit bija ferma, slaucējas medaļnieces un visa pārējā tālaika estētika. Tagad ciematā Lēdurgas pievārtē oma cita. Šeit nav veikala, skolas vai kultūras nama. Maz jaunu cilvēku, daudz alkohola. Vīratēva mašīna un Pieslēdzies, Latvija! akcijā laimētais dators ir tas, kas četru bērnu mammu Daci Bērziņu savieno ar ārpasauli.

Klāvs, kārtīgs Bērziņš

«Man tie radinieki visi tādi, klusē kā partizāni, un tad pēkšņi - pārsteigums!» smejas Dace. Agrāk, kad bija vajadzīgs internets, Dace ik pa brīdim braukusi pie māsas uz 22 km attālo Siguldu. Bet viendien māsa ieradusies pie viņas, laptopā parādījusi Lattelecom akcijai nosūtīto vēstuli un pateikusi, ka laimēts dators. «Raudiens nāca. Neticēju, ka tā var notikt,» atminas Dace. Viņai gan viena veiksmīga pieredze ar konkursiem un izlozēm jau ir. «Pirms pieciem gadiem laimēju sešus telefonus (jā, sešus!) Amigo akcijā. Tagad, krīzes laikā, vislielākā laime būtu vinnēt naudu,» viņa smaida, ik pa brīdim apstādinot savu piecgadīgo Klāvu no kāda pārdroša soļa - te rāpšanās augšā pa sekciju, te diktofona nočiepšanas. Pērn viņi abi ar puiku daudz dzīvojuši pa slimnīcām, tad arī tikuši skaidrībā. Skolas gaitas Klāviņam nāksies uzsākt speciālā skolā Valmierā. «Tā mums iet, piecu gadu vecumā vēl pamperos, ar karotīti neēd un, ja tiks laukā, tad uzreiz būs prom. Visu laiku jāpieskata,» stāsta zēna mamma. Tādēļ arī darbu Dace varēs meklēt tikai nākamgad, kad Klāvs darbdienās dzīvos Valmierā. Viņa gan noskurinās, iedomājoties laiku, kad dēls būs prom no mājām, bet, «kas jādara, jādara, un cik var, tik jāmācās». Tikmēr Klāvs jau sāk rāpties pēc skapjaugšā drošībā noliktā datora. Viņš ir īsta ūdenszāle, un Dace smejas, ka enerģija Bērziņu dzimtai piemīt neticamos apmēros. «Mums patīk dullības.» Tomēr, kolīdz ieslēgts jaunais dators, Klāvs nomierinās un kaut visu dienu varot stāvēt blakus un vērot, kas notiek.

Visi pieslēgušies

Datoru mājās liek lietā katru dienu. «Pati skatos daudz par Klāviņa slimību, skatos, ko citas mammas raksta. Vīrs strādā mežā un arī skatās internetā, cik maksā tur, cik atkal citur,» - tā Dace. Arī viņas trīs meitas, visas skolnieces, «skolai skatās, draugos pasēž un spēlītes, protams». Patlaban Daces ikdiena grozās ap Klāviņu un vīra vadāšanu uz darbu. Internetā jau pētījusi, vai varētu atrast ko no mājām darāmu. Tomēr bez rezultātiem. Ne tikai tāpēc, ka darbu šobrīd uzvar bezdarbs, bet arī tāpēc, ka nav izdevies tikt pie izglītības. Vidusskolā bijusi lielā mīlestība, tad pirmā meitiņa, un skola palika nepabeigta. «Darbam no mājām jau bieži vajag valodas zināt. Vācu mācījos skolā, angļu mazliet saprotu, bet ne tādā līmenī, kā vajadzētu,» Dace rēķina. Līdz šim viņa darījusi vienīgi gadījuma darbus, piemēram, mežu līdzējusi stādīt. Tur viņai patīk. Arī tagad, kad ved vīru uz meža darbiem, reizēm paliek mežā ilgāk. «Tur ir klusums un miers. Ciematā grūti, panīkums. Reti kurš strādā, un daudzi tā nodzērušies, ka aiz gara laika kā suņi palikuši - ēd cits citu nost.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?