Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Radoši izaicinājumi ar ķīmiskiem elementiem

«Profesija ir radoša un piedāvā daudz izaicinājumu, jo jāsabalansē laba kvalitāte ar pieņemamu cenu. Lielākais prieks, ja galaprodukts apmierina gan pašu, gan patērētājus,» stāsta uzņēmuma Spodrība ķīmijas tehnoloģe Inese Vilka. Ikdiena ir dinamiska, darbu pie datora var pamainīt ar darbošanos laboratorijā un ražošanas cehā. Paveicamo ķīmijas tehnologs plāno patstāvīgi, un stagnācija nav iespējama.

Noder māka domāt

Inese Dobeles 1. vidusskolā padziļināti mācījās matemātiku un fiziku. Šie priekšmeti viņu interesējuši pat vairāk nekā ķīmija, jo bijuši lieliski pedagogi. «Klases audzinātāja teica: es jums iemācīšu ne tikai matemātiku, bet galvenais - domāt. Tas tagad darbā visvairāk noder - spēja redzēt likumsakarības, analizēt procesus. Pamatzināšanas matemātikā, fizikā, ķīmijā un to izmantojums ir ķīmijas tehnologa darba pamatā,» stāsta Inese. Tā kā Spodrībā tiek izgatavoti arī kosmētikas līdzekļi, nepieciešama izpratne par arī mikroorganismiem - zināšanas bioloģijā. Inese studējusi pārtikas rūpniecību inženiera tehnologa specialitātē LLU. Studiju laikā apguvusi gan analītisko, gan organisko, gan bioķīmiju, gan inženierzinātnes. Nesen beigusi maģistrantūru pārtikas higiēnas specialitātē. Jāmācās gan nepārtraukti; lai uzzinātu par jaunākajiem izejmateriāliem, tehnoloģijām, jāapmeklē kursi, semināri, konferences, tādēļ jāzina arī angļu valoda.

Ineses pirmā darbavieta bijusi Veselības inspekcijā ķīmiskās laboratorijas vadītājas amatā. Līdz tam praktiskās pieredzes viņai nav bijis, bet te radās iespēja veidot savu sistēmu un mācīties no savām kļūdām. Inese veica dzeramā ūdens un pārtikas produktu analīzi. Pēc sešiem gadiem viņu uzaicināja strādāt Spodrības ķīmiskajā laboratorijā. Te nācies apgūt ražošanas procesu, kas izrādījies diezgan smags un grūti kontrolējams, jo nav noteiktu shēmu, kuras var izpildīt pēc noteiktām analīžu metodēm. Notiekošo ietekmē gan izejvielas, gan cilvēki, kuri strādā cehā. Zināšanas inženierzinātnēs palīdzējušas izprast atsevišķas tehniskas lietas, un patlaban Inese sadarbībā ar inženiertehnisko dienestu kopīgi meklē jaunus tehnoloģiskos risinājumus, laboratorijā izstrādā jaunas receptūras, kas tālāk tiek adaptētas cehā.

Receptes - jau galvā

Izstrādājot sadzīves ķīmijas receptūru, jāņem vērā gan izejvielu izvēle un pareiza kombinācija, gan pieņemama galaprodukta cena. Piemēram, mazāk koncentrēta viela cehā prasīs īsāku laiku izejvielas iestrādei gatavajā produktā, bet koncentrētāka - vairāk laika un attiecīgi arī vairāk elektroenerģijas. Ķīmijas tehnologs izstrādā tehnoloģisko karti, kurā apraksta masas gatavošanu ar reglamentētu izejvielu iekraušanas secību, katra posma temperatūras režīmu utt. Jau galvā jāizskaitļo ekonomiski izdevīgākais, tomēr patērētājam veiksmīgākais variants.

Spodrībā, kuru tagad pazīstam ar zīmolu Seal un ronīša attēlu, ražo mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļus, kosmētiku, dezinfektantus, minerālmēslus. Katrai produktu grupai ir specifiska likumdošana, to veidošanas prasības, tādēļ katrai nepieciešama atšķirīga pieeja. «Piemēram, sadarbībā ar bioloģijas profesoru Vili Nollendorfu izstrādājām minerālmēslu koncepciju, jo tikai biologs var zināt, kas vajadzīgs augam. Pēc tam laboratorijā tapa šī produkta tehnoloģiskais process,» skaidro Inese. Pašai esot prieks par skuju ekstraktu vannām - tie, kas apguvuši ķīmiju, zina, ka eļļa un ūdens ir nesavienojamas lietas, bet pēc ilgām pūlēm Inesei izdevies tās savienot.

Kad jautāju, ar ko Latvijā ražotie trauku mazgājamie līdzekļi ir labāki vai sliktāki par ārzemju produktiem, Inese apgalvo, ka tie ir vienādi, jo to ražošanā tiek izmantotas stabilas receptūras. «Bet mani, piemēram, uztrauc, ja trauku līdzeklim pievieno kalciju un reklāmā apgalvo, ka tādā veidā tiek stiprināti arī nagi. Var jau cilvēkus mānīt, bet visam jābūt robežai. Patērētājiem iesaku analizēt mārketinga trikus,» Inese teic.

Kļūst arvien zaļāka

Būtiski apgūt saskarsmes māku, jo uzņēmumā jāstrādā komandā. Par vienu no savas profesijas priekšrocībām Inese min iespēju ietekmēt uzņēmuma stratēģisko virzību. «Produkta iesākums ir tieši laboratorijā, un to ietekmē tā radītāja domāšanas veids. Man tas ar katru gadu kļūst zaļāks. Arī Spodrība sevi piesaka kā draudzīgu cilvēkam un videi.» Inese pati ikdienā lietojot tikai Spodrības produktus, jo zina to sastāvu, izejvielas. Piemēram, aktīvās mazgājošās vielas ir dabīgas izcelsmes, pievienotās krāsvielas atļauts izmantot arī pārtikas rūpniecībā.

Ineses kabinetā uz galda atrodas mitrinošs roku kopšanas līdzeklis Alcohol gel, uz iesaiņojuma rakstīts, ka tas iznīcina baktērijas un vīrusus, taču ir videi draudzīgs. Izrādās, par šo produktu Inese rakstījusi maģistra darbu, tagad tas vienmēr esot līdzi. Īpaši noderīgs, ja izstaigāts lielveikals, teic speciāliste. Augstskolas mācībspēki, novērtējot viņas maģistra darbu, ieteikuši studēt doktorantūrā.

Kā grūtāko darbā Inese min daudzās produktu grupas - jāapgūst apjomīga likumdošana. Jāorientējas neskaitāmās izejvielās, jāatceras īpašības, savienojamība, informācijas apjomu reizēm grūti aptvert. Ir arī grūti citiem izstāstīt profesijas nianses. «Mājās reizēm sēžu, blakus blociņš, un, ja ienāk prātā kāda laba doma, jauna receptūra, to pierakstu. Atslēgties no darba pilnībā neizdodas,» atzīstas Inese un pasmaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Ievieš ražošanā ķīmisko laboratoriju pētnieciskā darba rezultātus - ja laboratorijā izstrādāta kāda viela, ķīmijas tehnologs izdara nepieciešamos aprēķinus un saplāno procesu, lai galarezultātā tiktu saražots noteikts daudzums šīs vielas noteiktā laikā. Viņš arī pasūta izejvielas, uzrauga un uzlabo tehnoloģisko procesu.

Kur mācās
Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā 1. līmeņa augstākās profesionālās izglītības programmā var iegūt biotehnologa specialitāti (pilna laika studijās jāmācās 2,5 gadi, valsts budžeta vietas; nepilna laika studijas - trīs gadi un Ls 500 gadā). RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē 2. līmeņa profesionālajā studiju programmā, studējot divus gadus pilna laika studijās, iegūstama specialitāte inženieris ķīmijas tehnoloģijā (studiju maksa - Ls 1425). Šajā fakultātē var iegūt arī dabaszinātņu bakalaura grādu ķīmijā (pilna laika studijas - četri gadi, budžeta vietas vai Ls 950). LU Ķīmijas fakultātē, studējot pilna laika studijās trīs gadus, iegūst dabaszinātņu bakalaura grādu ķīmijā (budžeta vietas vai Ls 1200). Pamatzināšanas dažādās ķīmijas jomās var iegūt arī LLU Pārtikas tehnoloģijas un Veterinārmedicīnas fakultātē. No 2011./2012. studiju gada akadēmisko bakalaura studiju programmu ķīmija piedāvā arī Daugavpils Universitāte.

Kur strādā
Ķīmijas, farmācijas, kosmetoloģijas, pārtikas ražošanas un citos uzņēmumos.

Darbarīki
Dators, likumdošanas materiāli, informācija par izejvielām, laboratorijas aprīkojums.

Cik pelna
Atalgojums atkarīgs no darba pieredzes un atbildības pakāpes, kā arī uzņēmuma, kurā strādā, - no Ls 500 līdz Ls 1500 un vairāk.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?