Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Radu būšana

Plašajā vīnu piedāvājuma klāstā, ražotāju, vīnu kritiķu viedokļu gūzmā izsijāt sev piemērotāko nenākas viegli. Atmetot subjektīvos «patīk vai nepatīk, «garšo vai negaršo», nākas secināt, ka patiesība laikam jau katram jāmeklē pašam. Lai kaut nedaudz atbalstītu šos meklējumus, šoreiz par diviem pilnīgi līdzvērtīgiem raksturiem un temperamentiem, kas piesaista uzmanību ar savu izcelsmi.

2012 Heracles, Masseria Surani, Puglia, Itālija - sarkanvīns.

Gardēžiem Itālija saistās ar lielisku ēdienu, izciliem vīniem, apbrīnojami skaistām arhitektūras pērlēm un dabas ainavām. Kādā no vīnu apskatiem salīdzinot Itāliju ar smalku persiešu paklāju, kas noklāts ar vīna dārziem, kuri plešas no sniegotajiem Alpu kalniem ziemeļos līdz pat svelmainajai Sicīlijas salai dienvidos, nebūšu kļūdījies. Reģionu izteiktās atšķirības, vietējo vīnogu šķirņu pārpilnība un individualitāte, vīnu izvēle un savdabīgums allaž piespēlē kādu pārsteigumu. Mūsdienās pietiekami daudzu vīna darītavu īpašnieki saskata savos uzņēmumos ne tikai vīnadārzu audzēšanas un vīnu darīšanas funkcijas, bet tos veido kā tūristu piesaistes objektus. Izņēmums nav Tommasi ģimene, kura nesen iegādājusies vīna darītavu Pulijā, apgabala centrālajā daļā pie Mandūrijas, kas izceļas ar sausu Vidusjūras klimatu un daudzveidīgu augsnes sastāvu. Ģimenes vārds vīnu cienītājiem jau vairāk nekā simts gadu asociējas ar Veneto vīniem, kuriem pagājušā gadsimta 90. gadu beigās Tommasi jaunā vīndaru paaudze pievienoja Toskānas īpašumu Poggio al Tufo šedevrus.

Heracles veidots no Primitivo šķirnes vīnogām, izturēts 12 mēnešus ozolkoka mucās. Vīns rada īpašu uzmanību un interesi par sevi. Aromātā izpaužas - raksturīgas šķirnei - meža ogu - aveņu, zemeņu, kā arī ķiršu un lakricas aromātu apvienojums. Vīna ķermeni piepilda bagātīgs miecvielu apjoms. Garša ir lieliski sabalansēta, sarežģīta, tomēr patīkami plūstoša, ar aromātisku, ilgstošu pēcgaršu. Tas teicami papildinās sātīgas pastas un pikantas zupas. Lielisks sabiedrotais teļa gaļas, medījuma cepetim, kā arī aromātiskiem un nobriedinātiem sieriem. Vīns ir savdabīgs un ierosmi veicinošs.

2012 Paso Creek Zinfandel, California, ASV - sarkanvīns.

Pievēršot uzmanību jaunumiem, Kalifornijas vīnu ražotāju plašajā klāstā Paso Creek saista uzmanību ar savu novatorisko pieeju, ieviešot tehnoloģiskās inovācijas gan vīnadārzos, gan vīna darītavā.

Iespaidīgais Paso Creek Zinfandel izdevies izteiksmīgi piesātināts, ar perfekti ieturētu stilu. Vīnogu šķirne Zinfandel, kura Itālijā saucas Primitivo, ieceļojusi no Adrijas jūras piekrastes un mūsdienās tiek uzskatīta par vienu no amerikāniskākajām tumšajām vīnogu šķirnēm. Radītais vīns ir viskozs un bagāts ar ekstrakta vielām. Tam piemīt bieza, tumši sarkana krāsa. Smaržā sarkanas ogas. Garša pikanta. Gluži kā Itālijas brālēns, Zinfandel būs demokrātisks un ļoti draudzīgs dažādām maltītēm - pastas, uz grila pagatavotas jūras veltes, putnu un liellopu gaļas ēdieni, nobriedināti sieri. Atliek vien piekrist dzejnieka Džordža Herberta vārdiem: «Kamēr vīns atrodas pudelē, tas slāpes neveldzē.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?