Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ralfa vitalitātes vingrošana možai dienai

Ralfs Upmanis ir fitnesa studijas DCH treneris. Ja teiksiet, ka senioriem nav nekā kopīga ar fitnesu - tā sacīt, tamlīdzīgas nodarbes lai paliek jauno un spēcīgo pārziņā -, jūs kļūdāties. Jo Ralfs ir izstrādājis savu, pavisam vienkāršu, bet ļoti iedarbīgu vingrojumu kompleksu, kas pilnībā pamodina ķermeni. Šīs treniņa programmas improvizētā devīze skan: «Kustībā ir dzīvība jeb dzīvība ir kustībā.»

Tāpēc katra diena jāsāk, iekustinot ķermeni. Lēnām, pamazām. Bez steigas un pārpūles. Atbilstoši katra seniora individuālajām spējām. Katrs vingro tik daudz, cik spēj, un tik ilgi, cik spēj, lai ar šo fizisko nodarbi neradītu savam ķermenim pārpūli, pārslodzi. Vingrojam bez steigas, sviedriem un rekordiem!

Aukla kā atbalsts

Vienīgais palīglīdzeklis šajā možuma nodrošināšanas procesā ir aukla. Patiesībā tā var būt arī šalle, kaut vai trauku dvielis, bet Ralfs celtniecības materiālu veikalā ir iegādājies saimniecībā noderīgas krāsainas auklas un glīti sasējis tā, lai tās kalpotu gluži kā balsts. Šāda palīgrīka pašizmaksa ir skaitāma santīmos. «Galvenais, lai ir pie kā turēties!» norāda Ralfs.

Vietai, telpai nav nozīmes, bet vēlams, lai tā būtu klusa vide, kur fonā var ieslēgt meditatīvu mūziku. Taču izvingroties var arī pie dabas. Jebkur, kur netraucē ikdienas drūzma un stress.

Apģērbs - pēc izvēles, galvenais, lai ir ērti. Lai nekur nekas nespiež un drēbēs var justies ērti. Vingrot var arī zeķītēs. Nav jāiet uz sporta apģērbu veikalu, lai iegādātos speciālu tērpu.

Izdevies eksperiments!

Mudītes kundze (70) piekrita Senioru Dienas eksperimentam - pārbaudīt uz savas ādas, kā iedarbojas Ralfa treniņi. Kundze ir pensijā, bet turpina strādāt radošu darbu. Tas ir sēdošs un prasa koncentrēšanos. Tieši tāpēc viņai svarīgi arī regulāri izkustēties.

Līdz šim Mudīte nodarbojusies tikai ar nūjošanu un regulāri norīvējusies ar mitru dvieli pēc Ziņģītes metodes, bet tieši šopavasar prātoja, ka derētu sākt ikdienā praktizēt vingrošanu. Kad Senioru Diena atnāca uz šo nodarbību, Mudīte un Ralfs jau bija kārtīgi iesildījušies. Seniores vaigos ielijis veselīgs sārtums, un, kā smejot atzina viņa pati: «Nemaz nebija grūti! No noguruma ne vēsts. Nejūtu sirdsklapes, neesmu pat nosvīdusi. Jūtos spirgta un moža, un tagad zināšu, kā sākt jaunu dienu. Paldies Ralfam!»

Jūsu uzmanībai - pieci vingrojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

4. Stūrēšana
Tagad ķeras pie auto stūres un izstieptās rokās vienkārši groza baranku. Groza sirsnīgi! Šis vingrinājums iedarbojas uz mazajiem jeb deltas muskuļiem - uz plecu daļu, krūšu muskuļu augšējo daļu. Tiek izkustinātas arī rokas. Bet nevajag stāvēt uz vietas, labāk to darīt staigājot. Vingrojuma papildu bonuss - tiek trenēta arī koordinācija.

Bez nosaukuma

6. Vēderpreses treniņš
Šis ir pats labākais vingrinājums vēdera presei. Ja ar muguras lejasdaļu ir kādas problēmas, apakšā var palikt sarullētu dvieli, tas palīdz noturēt pareizu ķermeņa stāvokli. Auklu tur aiz galvas, zem zoda savukārt tur iedomātu apelsīnu vai ābolu. Lēnām, mierīgi galvu paceļ uz augšu - ne vairāk kā sērkociņa kastītes augstumā. Kā katru no Ralfa ieteiktajiem vingrojumiem, arī šo izpilda tik ilgi un tik reižu, cik katram spēka.

Bez nosaukuma

5. Muguras stiepšana
Vingrojumu var izpildīt gan uz grīdas, gan uz ķebļa, ja grūti uz grīdas. Kājas nav jāceļ uz augšu, svarīgākais ir maksimāli izstiept ķermeni. Tie, kas spēcīgāki, vienu kāju var ielikt auklā un celt augšā, bet tas nav obligāti. Idejas būtība ir stiepties uz augšu!

1. Rotēšana

Sākuma stāvoklis - pleci un gurni «atvērti» vienādi, lai plaušām būtu nosacīti lielāka vieta, kur elpot. Ja cilvēks staigā sagumušiem pleciem, šķību, greizu muguru, iekšējie orgāni saspiežas cits citam virsū, tā radot diskomfortu organismā. Atverot vaļā krūšu kurvi, plecu daļu, iekšējie orgāni sakārtojas savās dabiskajās vietās - tas ir cilvēka dabiskais stāvoklis. Un ķermenim ērtais stāvoklis ir turēt taisnu muguru! Rotēšanu veic, izšūpojot horizontāli novietotas rokas no labās uz kreiso (vai otrādi) tādā amplitūdā, kādā atļauj locītavas.

2. Rotēšana II

Rotēšanu var veikt staigājot. Auklai jābūt nostieptai, rokas jātur izstieptas priekšā kā ērtāk. Vingrinājums iedarbojas uz visiem slīpajiem muskuļiem, un to veic tik ilgi, cik vēlas un cik spēka, galvenais - nejust pārpūli. Kad ķermenis izrotēts, būs jāizstaipās.

3. Pastiepšanās

Ideja līdzīga rotēšanai - ceļ rokas uz augšu un stiepjas, cik var, bet atbilstoši savām spējām. Princips par nostiepto striķi paliek nemainīgs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?