Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rasels Millers. Artura Konana Doila piedzīvojumi

Fragmentu turpinājums

Pēc atgriešanās Londonā Konans Doils, «godīgas spēles» principa vadīts, uzrakstīja Ansonam, brīdinot viņu par savu gaidāmo rakstu, kurš Stafordšīras policijai nebūs glaimojošs. Viņš paskaidroja, ka uzskatot par savu goda lietu reaģēt uz aptaujā iegūtajiem faktiem. Viņš atklāja Edaldži redzes pārbaudes rezultātus un aizrādīja, ka Ansons nekādā gadījumā nebūtu aprakstījis ceļu no mācītājmājas līdz pļavai kā vienkāršu, ja pats to būtu nostaigājis. Tāpat viņš kategoriski noraidīja apgalvojumus, ka Edaldži ir meļi, un pārmeta Ansonam divdomīgos mājienus par tēva un dēla gulēšanu vienā istabā. Viņš šajā faktā nesaskatīja nekā aizdomīga un brīdināja Ansonu: «Ja tamlīdzīga informācija tikusi nosūtīta uz Iekšlietu ministriju, ietekmējot tiesas spriedumu, tad Edaldži ģimenei jādod iespēja pierādīt, cik nepamatota tā ir. Un es viņus pilnā mērā atbalstīšu.» Ansons drīz vien publiski nosauca Konanu Doilu par «absolūti negodīgu un zemisku cilvēku», «pilnīgu muļķi» un «blēdi».

Vienpadsmitajā janvārī Daily Telegraph publicēja Artura Konana Doila 18 000 vārdu garā raksta «Mistera Džordža Edaldži lieta» pirmo daļu, kas aizņēma 14 slejas un sākās ar vārdiem: «Es ceru, ka tas, ko pastāstīšu, sacels šajā valstī tādu sašutuma vētru, ka publiska šīs lietas pārskatīšana būs neizbēgama.» Tālāk viņš pārliecinoši grāva apsūdzību, ar rūgtumu runājot par pieļauto netaisnību, uzbruka policijas aizspriedumiem un nolaidībai un pieprasīja rehabilitāciju. «Visas šīs neglītās, samudžinātās lietas pamatā ir rasisms,» viņš rakstīja, «un, ja ir iespējams rast aizbildinājumu neizglītotu laucinieku noskaņojumam, tad policijas priekšniekam, kura nepatika pret Edaldži ģimeni ietekmējusi visus viņa padotos, tādu atrast daudz grūtāk.»

«Esmu iepazinies ar lielu skaitu dokumentu,» viņš apgalvoja, «un pārbaudījis veselu rindu reālu un par tādiem uzskatītu faktu. Visu šo laiku esmu saglabājis vēsu prātu un varu bez šaubīšanās teikt, ka izmeklēšanas laikā ne reizi neesmu saskāries ar apsvērumiem, kas darītu Džordža Edaldži tiešu vai netiešu saistību ar pastrādātajiem briesmu darbiem vai anonīmajām vēstulēm - es pat neteikšu iespējamu, kur nu vēl ticamu.» Edaldži «pēdu nospiedumi», it kā atrasti pie sakropļotā ponija, īstenībā tika iegūti ilgi pēc tam, kad pļavu bija izmīdījuši neskaitāmi policisti, raktuvju strādnieki un ziņkārīgie, iespiežot Edaldži zābaku dubļos blakus kādam aptuveni līdzīgam nospiedumam, tad izmērot un secinot, ka abi ir vienādi. Konans Doils pauda pārliecību, ka noziegumu nebija iespējams pastrādāt, nenošķiežoties ar asinīm, taču divi mazie traipiņi uz Edaldži žaketes piedurknes bija pavisam nenozīmīgi. «Visizveicīgākais lietpratējs, kāds vien var būt, nespētu tumšā naktī uzšķērst zirgu tā, lai tiktu cauri ar diviem trīspeniju lieluma traipiņiem uz apģērba. Tāds pieņēmums nav pat apstrīdēšanas vērts.» Un zirga spalvas uz svārkiem varēja rasties, kad tie kā pierādījums tika satīti kopā ar gabalu no beigtā ponija ādas.

(Turpinājums 21. VIII)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sera Artura Konana Doila dzīve bija ne mazāk interesanta kā viņa grāmatu varoņiem. Tomēr par viņu sarakstīts maz. Kā radās ideja stāstiem par Šerloku Holmsu? Kā racionāls cilvēks top par spirituālistu un notic fejām, izpelnoties sašutumu un neizpratni savos laikabiedros? Par to Rasela Millera aizraujošajā Konana Doila biogrāfijā. No angļu valodas tulkojusi Maija Andersone.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?