Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rasels Millers. Artura Konana Doila piedzīvojumi

Fragmentu noslēgums

Lai gan Juristu apvienība atjaunoja Edaldži advokātu sarakstā ar atļauju praktizēt, Konans Doils dusmojās, ka pilnīga rehabilitācija tomēr nav panākta. Komisijas lēmumu viņš nosauca par «nožēlojamu» un atkārtoti rakstīja Daily Telegraph, pauzdams viedokli, ka secinājumi bijuši «absolūti neloģiski un nepārliecinoši». Viņš piedāvājās pusstundas laikā demonstrēt, ka Edaldži nekādi nav varējis būt vēstuļu autors, un jautāja, kas gan varot būt neangliskāks par rehabilitāciju bez zaudējumu atlīdzināšanas. Rakstīja arī Edaldži tēvs, nosaucot kā policijas, tā Iekšlietu ministrijas izturēšanos pret viņa dēlu par «šokējošu un bezsirdīgu». Varbūt tā ir diplomātiska, viņš piebilda, «bet viņi nebūtu tā rīkojušies, ja runa būtu par kāda angļu skvaira vai aristokrāta dēlu».

Daily Telegraph atvēra Edaldži atbalsta fondu, savācot trīssimt mārciņu, un Konans Doils turpināja publicēt rakstus par pieļauto netaisnību, formulējot jautājumus, kas parlamentā uzdodami iekšlietu ministram. Vai kompensācijas nemaksāšanai nepareizi notiesātam un pēc tam pilnīgi rehabilitētam cilvēkam ir bijis kāds precedents? Vai tiks atjaunota izmeklēšana rokraksta jautājuma noskaidrošanai? Vai visi policijas ziņojumi un sarakste par Edaldži lietu būs pieejami sabiedrībai? Un vai pret misteru Edaldži šādi izturas tāpēc, «ka viņš nav anglis»? Misters Gledstons neatbildēja ne uz vienu no šiem jautājumiem.

Džordžs Edaldži pameta Greitvairliju, dabūja darbu kādā firmā Londonā un par advokātu nostrādāja daudzus gadus. Viņš neapprecējās, trīsdesmito gadu sākumā kopā ar māsu Modu apmetās Velvingārdensitijā, kur 1953. gadā septiņdesmit septiņu gadu vecumā nomira. Anonīmas vēstules ar pārtraukumiem parādījās divdesmit piecu gadu garumā, atkārtojās arī dzīvnieku sakropļošanas gadījumi. 1934. gadā tika arestēts Īnoks Noulzs, čugunlietuves strādnieks Venzberijā. Viņš atzinās vēstuļu rakstīšanā un nokļuva aiz restēm. Bet par dzīvnieku kropļošanu Greitvairlijā neviens tā arī netika sodīts.

Edaldži kampaņas sākumposmā Konans Doils bija centies pavadīt kopā ar Džīnu Lekiju tik daudz laika, cik vien pieklājība to atļāva. Pēc Tuī nāves viņa ātri bija iekļāvusies Konana Doila ģimenes dzīvē, viesojoties Anderšovā kopā ar brāli, kad bērni brīvdienu laikā bija mājās. Nesaskaņas Konana Doila un Hornungu starpā acīmredzot bija pārvarētas, jo 1907. gada jūlijā Džīna no Hornungiem saņēma ielūgumu piedalīties mātes septiņdesmit gadu jubilejas svinībās viņu mājā Kensingtonā, pusdienās Gaiety teātrī un pēc tam kopā noskatīties izrādi. Protams, atkārtotas laulības ātrāk nekā gadu pēc Tuī nāves nebija iespējamas, bet gaidīt vēl ilgāk par pieņemto divpadsmit mēnešu sēru laiku Džīna nebija ar mieru, un kāzu diena tika nolikta septembrī.

Par kāzām ziņoja visas pasaules prese no Berlīnes līdz Buenosairesai, taču visdīvainākais bija beļģu La Chronique vēstījums: «Konans Doils, kurš radījis ģeniālo detektīvu Šerloku Holmsu, nesen apprecējies. Kāds franču žurnālists stāsta, ka jauno lēdiju laulībā ievilinājuši detektīvu karaļa neparastie piedzīvojumi.»

Grāmatu meklējiet grāmatnīcās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sera Artura Konana Doila dzīve bija ne mazāk interesanta kā viņa grāmatu varoņiem. Tomēr par viņu sarakstīts maz. Kā radās ideja stāstiem par Šerloku Holmsu? Kā racionāls cilvēks top par spirituālistu un notic fejām, izpelnoties sašutumu un neizpratni savos laikabiedros? Par to Rasela Millera aizraujošajā Konana Doila biogrāfijā. No angļu valodas tulkojusi Maija Andersone

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?