Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rasistiem Vācijā parāda sarkano kartīti

Galēji labējie aktīvisti un politiķi Vācijā pēdējās nedēļas laikā vairākkārt nonākuši apkaunojošās situācijās saistībā ar atklāti rasistiskiem un ksenofobiskiem izteikumiem, kas aizskāruši vairākus Vācijas futbola valstsvienības spēlētājus ar nevācisku izcelsmi. Futbolistus aizstāvējuši ne tikai komandas biedri un līdzjutēji, bet arī kanclere Angela Merkele.

Kinder skandāls

Pašreizējās pasaules čempiones futbolā - Vācijas valstsvienības - spēlētāju sastāvs ataino Vācijas sabiedrības daudzveidību. No 27 futbolistiem, kas gatavojas šomēnes startējošajam Eiropas čempionātam, desmit nāk no imigrantu vai jauktajām ģimenēm. Piemēram, aizsargs Škodrans Mustafi dzimis Vācijā albāņu ģimenē, savukārt uzbrucēja Leroja Sanē māte ir vāciete, bet tēvs - senegālietis. Vācijas oficiālā statistikas biroja Destatis apkopotie dati rāda, ka pērn no gandrīz 82 miljoniem valsts iedzīvotāju 16,4 miljoni bija ar ārvalstu izcelsmi.

Pēc tam, kad 2015. gadā Vācijā ieradās vairāk nekā miljons migrantu un patvēruma meklētāju, vācu sabiedrībā pastiprinājies pretimigrantu noskaņojums, kas atspoguļojas arī atbalsta pieaugumā populistiskiem un galēji labējiem politiskajiem spēkiem.

Pagājušajā nedēļā kustības Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju (PEGIDA) sekotāji sociālajā tīklā Facebook šausminājās par fotoattēlu ar diviem Vācijā populāro Kinder šokolādīšu iepakojumiem. Uz viena no tiem bija redzams melnādains, bet uz otra Tuvo Austrumu izcelsmes zēns.

«Vai to patiešām var iegādāties?» jautāja viens no komentētājiem. «Vai tas ir brīdinājums nākamajiem teroristiem?» zobojās cits. Daļa no «diskusijā» iesaistītajiem zvērēja, ka boikotēs Kinder šokolādītes, kamēr «ražotājs nenāks pie prāta» un no vāciešu iecienītā kāruma iepakojuma nepazudīs «nevāciska» izskata bērni.

Domu apmaiņas karstumā viņi nebija pamanījuši, ka uz iepakojumiem redzami Vācijas futbola izlases spēlētāji Žeroms Boatengs un Ilkais Gindogans bērnībā. Kinder ražotājs Ferrero, gaidot Eiropas čempionātu, uz šokolādīšu iepakojuma izvietojis vairāku vācu futbolistu attēlus.

Citi interneta lietotāji Facebook un Twitter gardi uzjautrinājās par PEGIDA sekotāju nevērību. «Vācija uzvar, un PEGIDA atbalstītāji priecājas, bet futbolistu attēli uz Kinder šokolādēm esot mēsls,» tvītoja kāds vācietis. «Kamēr viņi spēlē futbolu, viss ir kārtībā. Ja ne, tad visi migranti var turēties pa gabalu,» kāds cits piebalsoja.

Vēlas kaimiņos futbolistu

Pagāja tikai dažas dienas, un Berlīnē uzaugušais Ž. Boatengs, kurš dzimis vācietes un ganieša ģimenē, tika iesaistīts vēl vienā rasisma skandālā. Svētdien laikrakstā Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung bija publicēta intervija ar vienu no labēji populistiskās partijas Alternatīva Vācijai (AfD) līderiem Aleksandru Gaulandu, kurš izteicās, ka «vairums vāciešu Boatengu uzskata par labu futbolistu, bet nevēlētos viņu sev par kaimiņu».

Politiķa teiktais izraisīja plašu rezonansi. Vācijas kanclere A. Merkele to nodēvēja par «zemisku un skumju teikumu», bet tieslietu ministrs Heiko Māss paziņoja, ka A. Gaulands «atklāja sevi nepatīkamā gaismā, un ne jau tikai kā kaimiņš».

Vācijas valstsvienības atbalstītāji svētdien notikušās draudzības spēles pret Slovākiju laikā demonstrēja plakātus, kuros pauda vēlmi, lai Ž. Boatengs kļūtu par viņu kaimiņu. «Ja vēlamies, lai Vācija izcīnītu titulus, tad ir nepieciešams tāds kaimiņš kā viņš,» tviterī rakstīja Ž. Boatenga partneris valstsvienības aizsardzības līnijā Benedikts Hēvedess.

A. Gaulands vēlāk taisnojās, ka ticis pārprasts, bet AfD vadītāja Frauke Petrija atvainojās Ž. Boatengam, kurš, viņasprāt, pelnīti esot iekļauts valstsvienības sastāvā.

Pats futbolists paudis nožēlu par politiķa teikto. «Esmu lepns būt vācietis, savādāk es nebūtu šajā komandā. Uzskatu, ka esmu labi integrējies, tādēļ man vairāk nav ko teikt,» Ž. Boatengu citē Sky Sports.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?