Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ražai starptautisks fokuss

Iedvesmojošais stāsts par Aizkraukles meiteni Elīnu Bukšu, kas četrpadsmit gadu mācījusies pie mūsu izcilā pedagoga Ojāra Kalniņa, bet patlaban studē Briselē Karalienes Elizabetes kapelā un 22 gadu vecumā jau ir starptautiski atzīta koncertējoša māksliniece, ir rezultējies ar Latvijas valsts gada lielāko apbalvojumu mūzikā.

Svinīgajā Lielās Mūzikas balvas 2012 pasniegšanas ceremonijā Operā otrdienas vakarā viņu sumināja kategorijā Gada debija par trim gada spožiem koncertuznācieniem Latvijā. Jaunā vijolniece un vēl astoņi laureāti saņēma prestižo apbalvojumu - tradicionālo sudraba statueti, diplomu un naudas prēmiju (Ls 1000 pirms nodokļu nomaksas) balvas pastāvēšanas divdesmit gadu jubilejas reizē. Tāpēc arī pasākums, kuru uz skatuves vadīja aktrise Dita Lūriņa un diriģents Ints Teterovskis, bija īpašs - ar režisora Roberta Rubīna veidotiem videomateriāliem un jaunā arhitekta Didža Jaunzema scenogrāfiju, kas tapusi kā abstrakti tēlains laikmetīgās mākslas darbs, ļaujot koncertceremonijas un tā LTV1 tiešraides vērotājiem piedzīvot mākslu mākslā. Kā arvien, tiešraidē apbalvošanu pārraidīja arī Latvijas Radio3 Klasika. Pasākuma sākumā īpaši godināja dziedātājas Laimas Andersones-Silāres mūža ieguldījumu, bet noslēgumā - muzikologu Arnoldu Klotiņu, kura faktoloģiski bagātā un saistoši uzrakstītā grāmata Mūzika okupācijā. Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1940- 1945 novērtēta ar īpašo balvu par ieguldījumu Latvijas mūzikas vēstures izpētē.

Ne tikai Elīna Bukša, bet gandrīz puse no balvai izvirzītajiem kandidātiem, no kuriem laureātus noskaidroja žūrijas fināla balsojumā dažas stundas pirms svinīgā pasākuma, bija mūsu mūziķi, kuri pašlaik strādā vai studē ārzemēs, taču uzskata par goda lietu apliecināties dzimtenē. Viņi dominēja arī apbalvoto vidū, sākot jau ar pasaulslaveno dziedātāju Elīnu Garanču, kura kopā ar dzīvesbiedru atraktīvo diriģentu Karelu Marku Šišonu vērta neaizmirstamā notikumā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Jaungada koncertus Operā un Lielajā ģildē. Milzīgajā gada notikumu konkurencē tie pelnīti novērtēti ar balvu kategorijā Gada koncerts.

Vēl vienai mūsu pasaules zvaigznei, Vācijā dzīvojošajai vijolniecei Baibai Skridei Lielā Mūzikas balva tika par izcilu J. Brāmsa Vijoļkoncerta interpretāciju kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri un diriģentu Andri Nelsonu vieskoncertā Latvijas Nacionālajā operā - par dziļo, iekšupvērsto un vienlaikus emocionāli uzrunājošo lasījumu, kurā bija gan trauslums, gan spēks. Londonā izstudējušo akordeonisti Kseniju Sidorovu apbalvoja par izcilu sniegumu solokoncertā novembrī Spīķeru koncertzālē un solo igauņu komponista Erki Svena Tīra Prophecy atskaņojumā kopā ar Normunda Šnē vadīto orķestri Sinfonietta Rīga. Par speciāli šim orķestrim Rīga komponēto kamersimfoniju Tvyjōraan kā Gada jaundarba autoru cildināja Mārtiņu Viļumu, kurš jau iesakņojies Viļņā Lietuvā. Ar vienu kāju Rīgā, pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 1. vijoļu pults, ar otru Kremerata Baltica pasaules koncertceļos ir Sandis Šteinbergs, kurš balvu saņēma par izcilu darbu ansamblī - no izciliem solo orķestrī līdz kamermuzicēšanai. Patīkami, ka kategorijā Gada uzvedums operiestudējumu «smagsvaru» konkurencē tomēr uzvarējusi dziedātāja Ilona Bagele ar saviem domubiedriem - par smeldzīgo un temperamentīgo monoizrādi Cantando y amando, kur Astora Pjacollas mūzikā uzbūra īsto Argentīnas tango, ko nedejo, bet izdzīvo - dziedot un mīlot. Delfu balsojumā piešķirto publikas simpātiju balvu dziedātājs Daumants Kalniņš neieradās saņemt, būdams aizņemts Valmieras teātra izrādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lielā Mūzikas balva 2012. Laureāti

Par mūža ieguldījumu
Dziedātāja Laima Andersone-Silāre
Īpašā balva par izcilu ieguldījumu Latvijas mūzikas vēstures izpētē
Arnolds Klotiņš
Gada debija - vijolniece Elīna Bukša
Gada jaundarbs - Mārtiņš Viļums Tvyjōraan
Gada koncerts - Garanča & Šišons. LNSO Jaungada galā koncerti
Gada uzvedums - Ilonas Bageles monoizrāde Cantando y amando Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē
Par izcilu interpretāciju - vijolniece Baiba Skride par solo J. Brāmsa Vijoļkoncertā ar Birmingemas simfonisko orķestri un diriģentu Andri Nelsonu
Par izcilu sniegumu - akordeoniste Ksenija Sidorova
Par izcilu darbu ansamblī - vijolnieks Sandis Šteinbergs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?