Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Referendums nav parakstu vākšana

Vai Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir gatava 23. jūlija referendumam?

CVK ir izdarījusi tos darbus, ko bija ieplānots paveikt šajā posmā - materiāli ir sagatavoti, komisijas izveidotas, apmācība šobrīd ir pabeigta. Tagad tiek sagaidīts darbs vēlēšanu iecirkņu komisijās, nobalsotāju misijas veikšana un referenduma rezultātu apkopošana.

Kad būs zināms referenduma rezultāts?

CVK, novērtējot to, ka nobalsošanas gadījumā par Saeimas atlaišanu divu mēnešu laikā ir jāsarīko Saeimas vēlēšanas, kuru termiņš tad ir 17. septembris, bet 29. jūlijā jāsākas vēlēšanu sarakstu iesniegšanai, kura ilgst līdz 18. augustam, esam nolēmuši rezultātus apkopot ļoti īsos termiņos un referenduma galarezultātu iecerējuši paziņot 26. jūlijā.

Vai tiks paziņots provizoriskais referenduma rezultāts?

Provizoriskais rezultāts, kādu to izprotam vēlēšanu gadījumā, kad informācija rezultātu skaitīšanas posmos tiek saņemta pa tālruni, tad ievadīta elektroniski, kas sevī ietver arī kļūdas procenta iespējamību, - tādu mēs šoreiz vākt neplānojam. Plānojam uzreiz saņemt gala rezultātus un tos publiskot. Tas notiks naktī no sestdienas uz svētdienu, domājam, ka svētdien mēs jau būsim saņēmuši rezultātus no visiem iecirkņiem.

Tomēr rezultātu paziņosiet otrdien, 26. jūlijā?

Pirmdienu esam atstājuši rezervē rezultātu apkopošanai. Rezerve mums jāparedz atsevišķiem iecirkņiem no ārvalstīm, kur varbūt nav tik lielas pārliecības, cik labi tie cilvēki, kuri uzņēmušies darbu balsošanu iecirkņos, izprot savu misiju. Par lielāko daļu iecirkņu pārliecība ir, bet ir atsevišķi iecirkņi, kas ir izveidoti no jauna.

Līdz kuram datumam var reģistrēt partijas, kurām būs tiesības piedalīties ārkārtas vēlēšanās?

Faktam par partijas reģistrēšanu ir jāstājas spēkā tajā momentā, kad partija atnes savus sagatavotos kandidātu sarakstus. Ja 18. augustā, kas ir pēdējā saraksta iesniegšanas diena, ir stājies spēkā lēmums par partijas reģistrēšanu, tādā gadījumā no šādas partijas tiek pieņemts saraksts.

Tātad partija, no kuras tiek pieņemts saraksts, var būt reģistrēta pat 18. augustā?

Te varētu būt nianses, kad partija ir reģistrēta un kad stājās spēkā lēmums par partijas reģistrēšanu. Vai tā ir jauna partija, vai tās ir pietiekoši būtiskas izmaiņas iepriekšējās partijas statūtos, jo tad šīm izmaiņām ir jāstājas spēkā. Piemēram, kādai partijai tiek mainīts nosaukums, tam jāstājas spēkā līdz dienai, kad var iesniegt sarakstus.

Ko nozīmē, ka partijas reģistrācija ir stājusies spēkā?

Partijai ir reģistrācijas apliecība.

Ar ko referendums atšķiras no Saeimas vēlēšanām?

Tas ir ļoti savlaicīgs jautājums. Pēdējo dienu tikšanās ar cilvēkiem man ir norādījušas uz to, ka uz šo jautājumu ir jāatbild. No vienas puses, referenduma jautājums šķiet vienkāršs, ka katram ir viedoklis par to, no otras puses, pašsaprotamu lietu vispār nav. Daudzi cilvēki neizprot atšķirību starp parakstu vākšanu un referendumu. Atšķirība ir būtiska. Tas notiek tikai vienu dienu un notiek vēlēšanu iecirkņos komisijas klātbūtnē. Cilvēks var iet uz jebkuru iecirkni, bet iecirkņa adrese var nesakrist - un lielākajā daļā gadījumu arī nesakritīs - ar parakstu vākšanas vietām. Vēlēšanu iecirkņa adrese lielākajā daļā gadījumu sakritīs ar iecirkņa adresi 10. Saeimas vēlēšanās. Atnākot uz iecirkni, jābūt līdzi pasei, kurai nav notecējis derīguma termiņš. Atšķirībā no vēlēšanām tautas nobalsošanā netiek lietotas vēlēšanu aploksnes. Katrs saņem vienu zīmi, un uz šīs zīmes otrā pusē jābūt iecirkņa numuram ar zīmogu.

Ar ko referendums no Saeimas vēlēšanām atšķiras pēc šajā dienā pieļaujamās uzvedības? Vai drīkst aģitēt blakus iecirkņiem?

CVK ir jānodrošina, ka ne iecirknī, ne 50 metrus no ieejas ēkā, kurā ir šis iecirknis, nedrīkst notikt aģitācija. Uz to ir jāraugās iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, nepieciešamības gadījumā pieaicinot klāt tiesībsargājošās institūcijas. Ja 50 metru attālumā kāds aģitēs ar mikrofonu un to varēs dzirdēt iecirknī, tas būs pārkāpums. Aģitācijas pārkāpumi šajā dienā būs jānovērš Valsts policijai.

Vai referenduma dienā par tā tēmu drīkst aģitēt masu medijos?

Atsevišķa likuma par aģitāciju Saeimas pirmsatlaišanas nobalsošanā nav, ir tikai likums, kas nosaka to pirms pašvaldību, Saeimas un Eiroparlamenta vēlēšanām.

Kurā dienā tiek izsludinātas ārkārtas vēlēšanas?

Ārkārtas vēlēšanu izsludināšana ir CVK kompetence, un tas nav strikti reglamentēts. Loģika saka, ka vilkt garumā ir bezjēdzīgi, tas nozīmē, ka ārkārtas vēlēšanas jāizsludina pēc iespējas ātrāk - divu mēnešu laikā ir jābūt jaunām vēlēšanām, 50 dienas pirms tām jāsākas sarakstu pieņemšanai. Domājam, ja rezultāts būs, ka 10. Saeima ir atlaista, mēs tajā pašā dienā izsludināsim 11. Saeimas vēlēšanas.

Ko nozīmē kvorums referendumā?

Referendumam nav kvoruma, un tas notiek vienā kārtā. Tam ir zināma loģika. Viens no Saeimas atlaišanas galvenajiem uzdevumiem ir tas, ka Saeima nespēj strādāt, nespēj pieņemt budžetu, līdz ar to valsts nespēj funkcionēt un jautājums par Saeimas atlaišanu ir jāizlemj ātri. Tad tāda nianse kā kvorums, kas var pavilkt aiz sevis nākošos un nākošos referendumus, ir bīstama. Vilkt laiku garumā, kad valsts nespēj funkcionēt, ir bīstami.

Tātad referendums ir vienīgā izeja, lai nodrošinātu normālu sabiedrības funkcionēšanu?

Jā, tā es saprotu galveno uzdevumu referendumam par Saeimas atlaišanu, kad varas deleģējums nedarbojas kā normālā situācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?