Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Reformu atslēgvārdi

Solīto valsts finansiālās situācijas sabalansēšanas priekšlikumu vietā Tautas partijas (TP) atkalpriekšsēdis Andris Šķēle premjeram Valdim Dombrovskim (Jaunais laiks) piedāvājis vien matemātisku ministriju skaita samazināšanu. Pārējais piedāvājums tiek ietīts miglainā solījumā izstrādāt labvēlīgāku nodokļu politiku. Visai pieticīgs veikums A.Šķēlem, kurš vēl pirms pāris nedēļām lepojās, ka, kļūstot par premjeru, viņš bezdeficīta budžetu izveidotu jau 2011.gadā.

Principā A.Šķēles piedāvājums samazināt ministriju skaitu līdz astoņām vai deviņām, šķiet, ir tas pats TP bieži piesauktais un par Zalāna plānu iedēvētais reformu plāns, kurā bieži piesauktās strukturālās reformas reducētas līdz ministriju skaita samazināšanai un gana izplūdušam solījumam par varas decentralizāciju. Rīgas vicemēra krēslā sēdošais Ainārs Šlesers no LPP/LC un arīdzan opozīcijā esošā Saskaņas centra (SC) alternatīvā budžeta sastādītāji vēl nesen lepojās, ka viņi ministriju skaitu samazinātu vēl vairāk - jau līdz septiņām superministrijām.

Nu, ko? Gaidīsim, kad uzpeldēs arī plāni par sešām, piecām vai varbūt trim ministrijām?

Tas, ka ministriju skaita jautājumu par reformu atslēgvārdu pasludina A.Šķēle, kura pirmajā, pēc Bankas Baltija krīzes izveidotajā valdībā kopā ar valsts ministriem bija teju 30 ministru, izskatītos pat komiski, ja vien nevedinātu uz šādām tādām pārdomām.

Ministriju skaita samazināšana, iespējams, dotu arī iespējas kaut cik ietaupīt uz dažādu administratīvo izmaksu rēķina, bet ne tikai. Piemēram, Zalāna plānā izveidotās Attīstības ministrijas izveide, apvienojot Ekonomikas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, kā arī Satiksmes ministriju, ļaus koncentrēt vienas ministrijas «rokās» arīdzan uzņēmējdarbībai, reģionālajai attīstībai un autoceļu uzlabošanai pieejamo ES fondu finansējumu, un te jau ir stāsts nevis par administratīvo izdevumu mazināšanu, bet arī par iespējām ietekmēt simtos miljonu latu mērāmu naudas līdzekļu sadali.

Lielākas naudas koncentrēšanas vēlme ir saskatāma arī A.Šlesera un SC piedāvājumos, turklāt pēdējais ir jau ļoti interesants. Un, proti, SC vēlmes neaprobežojas ar dažu ministriju apvienošanu. Apvienotajai Iekšlietu un aizsardzības ministrijai piedāvāts nodot arī daļu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Tiesībsarga biroja funkciju, jaunveidojamā Valsts kontroles ministrijā esot jāiekļauj arī prokuratūra, bet jaunveidojamajai Sociālo lietu ministrijai kaut kādu nesaprotamu iemeslu dēļ vajagot pārraudzīt arī radio un televīzijas darbu. Tieslietu ministrijā savukārt esot jāiekļauj arī Augstākā tiesa, Satver-smes tiesa un vēl Centrālā vēlēšanu komisija ar. Vēlme pakļaut politiskiem vadītājiem KNAB, prokuratūru, tiesu varu, vēlēšanu organizētājus un vēl mediju pārraudzību jau pavisam skaidri signalizē par ambīcijām veidot valsts iekārtu, kurā netiek ņemti vērā nekādi varas dalīšanas principi. Tas, ka ar tik ekstrēmu piedāvājumu klajā nākusi tieši SC, vēl nenozīmē, ka A.Šleseram un A.Šķēlem šāds «reformu» modelis neies pie sirds.

Atšķirībā no TP A.Šleseram un viņa ideālajiem Rīgas koalīcijas partneriem no SC nav iespējas gāzt V.Dombrovska valdību. To var paveikt tieši TP, kas, par spīti tam, ka kopš 2006.gada Saeimas vēlēšanām, Saeimas frakcijas rindas ir kļuvušas manāmi retākas, vēl joprojām ir lielākā pašreizējo valdību atbalstošā frakcija parlamentā.

Ja A.Šķēle uzstāj, ka ministriju skaits ir jāsamazina, tad, tieši aizbildinoties ar V.Dombrovska kabineta ministru «nepieņemamo turēšanos pie krēsliem», TP varētu mēģināt gāzt šo valdību.

Ķīvēšanās ap Edgara Zalāna un Ivara Godmaņa (LPP/LC) reformu plāniem spēlēja pietiekami būtisku lomu I.Godmaņa valdības sabrukšanā, savukārt valdību gāšanā TP roku jau ir ietrenējusi, savulaik ar aiz matiem pievil-ktiem iemesliem gāžot Induļa Emša (ZZS) un I.Godmaņa valdības. Sak, mums jau vienkārši žēl, ka tā valdība tur agonē, tādēļ nāksim tai vārgulei talkā un piebeigsim, lai nemokās. A.Šlesers, spriežot pēc šīs nedēļas sākumā izskanējušajiem aicinājumiem veidot rīcībspējīgu valdību, jau nepacietīgi trinas, gaidot šādu notikumu pavērsienu, tas ir, TP kārtējo demaršu.

Pēc tam jau viss vienkārši. Aizbildinoties ar kopēju skatījumu uz nepieciešamību samazināt ministriju skaitu, nodokļu likmes un vēl atkarību no Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas noteikumiem, TP var mesties kopā ar naskā A.Šlesera vadīto LPP/LC un Vladimira Putina vadītās Vienotās Krievijas sadarbības partneri SC, piesaucot vēl arī to, ka ekonomiskās dižķibeles laikā visnoderīgākā būs «nacionālā izlīguma valdība». Jādomā, ka šādai koalīcijai steigšus pievienosies visās kopš 2002.gada novembra izveidotajās valdībās esošā ZZS, kuras zīmola būtiskākie komponenti ir Lembergs kā premjera kandidāts un nevēlēšanās lēkt uz ecēšām.

It kā jau atjaunotās Latvijas vēsturē ir iegājusies tradīcija viena Saeimas sasaukuma laikā veidot ne vairāk kā trīs valdības. Tomēr spēles likmes ir pietiekami augstas, lai dažiem politikāņiem izraisītu vēlmi iet uz visu banku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?