Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Reiz šķirtība beidzās ar okupāciju

Pirmās brīvvalsts laikā jeb tā sauktajā starpkaru periodā baltiešiem ar vienotību gāja kā pa celmiem. Būtiskākais šķērslis bija Lietuvas ārpolitiskās problēmas - strīds ar Poliju par Viļņu un ar Vāciju par Mēmeli jeb tagadējo Klaipēdu. «Tanī laikā bija patiešām skaistas norunas, kas bija daudz vairāk nekā tagad, piemēram, Baltijas antante un tā tālāk. Taču, kad vajadzēja vienoti kaut ko darīt, tā katrs gāja uz savu pusi,» saka Igaunijas vēsturnieks un aizsardzības ministrs Marts Lārs.

Galvenie jautājumi, kas starpkara posmu nodarbināja ārlietu resoru prātu, bija saistīti ar drošību. 20. gadsimta divdesmito gadu sākumā bija doma izveidot plašu Baltijas antanti no valstīm, kas radās pēc Krievijas impērijas sabrukuma - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Somijas. Šo ideju īpaši virzīja toreizējais Latvijas ārlietu ministrs Zigfrīds Anna Meierovics. Tomēr bažas par relatīvi daudz lielākās Polijas uzkundzēšanos, Polijas un Lietuvas konflikts Viļņas dēļ, etnokulturālās atšķirības, dažādas ekonomiskās intereses neļāva īstenoties šai plašajai politiskajai savienībai, savulaik publikācijā Latvijas Vēstnesī rakstīja akadēmiķis Jānis Stradiņš. Domstarpības par Viļņas piederību pirmos gadus izrādījās nepārvarams šķērslis arī «šaurākas», triju Baltijas valstu antantes izveidei. Latvieši un igauņi nevēlējās iesaistīties lietuviešu problēmās un tādējādi bojāt attiecības ar poļiem. Baltiešiem atšķīrās ārpolitikas arī attiecībā uz Vāciju un PSRS. Igauņi flirtēja ar Vāciju, toties nevēlējās draudzēties ar PSRS, bet lietuvieši vairāk sliecās uz Padomju Savienību. Latvieši gribēja draudzēties ar abām varām.

Mazā antante radās 1934. gadā (pēc tam, kad Vācijā pie varas bija nācis Ādolfs Hitlers un PSRS nostiprinājās Josifs Staļins), Baltijas valstīm parakstot vienošanos par sadarbību ārpolitikā un savstarpēju diplomātisku atbalstu. Tomēr šī vienošanās paredzēja konsultatīvu, ne militāru sadarbību. «Praktiski tas tomēr darbojās formāli, vāji un ierobežoti,» tā J. Stradiņš. Vēsturnieks Edgars Andersons interneta vietnē http://vesture.sauc.lv raksta, ka ārkārtīgās mokās dzimušās Baltijas antantes politisko nevarību un vienotības trūkumu demonstrē visu triju valstu rīcība 1940. gadā. Tad nenotika praktiski nekādas konsultācijas starp Baltijas valstsvīriem, lai izlemtu, kā reaģēt uz pieaugošo PSRS spiedienu. Šajā ziņā acīmredzot nelīdzēja arī divpusējais Igaunijas un Latvijas aizsardzības līgums, kas noslēgts 1923. gadā. Toreiz Z. A. Meierovics cerēja, ka šai savienībai ar laiku pievienosies arī Lietuva, taču tas neīstenojās. Tas gan netraucēja neesošo trīs Baltijas valstu militāro savienību, kas it kā vērsta pret Padomju Savienību, PSRS minēt kā vienu no ieganstiem karaspēka ieviešanai Baltijā.

Lietuvas aizņemtība teritoriālajos strīdos traucēja trim Baltijas valstīm veidot arī ekonomisko sadarbību. Igauņi un latvieši gan mēģināja atvieglot savstarpējo tirdzniecību, taču šie plāni izplēnēja, saka Latvijas Universitātes ekonomikas pasniedzējs Viesturs Karnups. «Latvija domāja, ka parakstījusies uz Muitas ūniju, ka nav nekādu barjeru, bet igauņi uzskatīja, ka ar latviešiem vienojušies vien par brīvās tirdzniecības līgumu. (..) Ik pa laikam kāds pieminēja, ka vajag iedzīvināt Muitas ūniju, taču reāli nekas nenotika.» Trīsdesmito gadu vidū Lietuva un Latvija parakstīja tirdzniecības līgumu, Igaunija tajā nepiedalās.

Tieši nespēja izveidot politisku un militāru savienību vairāku vēsturnieku skatījumā ir viens no cēloņiem Baltijas valstu okupācijai. E. Andersons atzīmējis: «Baltijas valstīm bija daudz iespēju veidot kopējas, labas attiecības, taču tās visas šīs iespējas palaida garām un nevarēja pie tā vainot ne PSRS, ne Vāciju, ne Poliju, bet gan pašas sevi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?