Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rekordliels pārvietoto personu skaits pasaulē

Militāro konfliktu un cita veida vardarbības, vajāšanas un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ piespiedu kārtā pārvietoto personu skaits pasaulē pagājušajā gadā sasniedzis rekordaugstu atzīmi - 65,3 miljonus, kas, kopā ņemti, veidotu 21. lielāko valsti, teikts pirmdien publicētajā ikgadējā ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) ziņojumā. Diemžēl vairākums šo cilvēku pēc savas mājvietas pamešanas spiesti saskarties ar jaunām grūtībām, to skaitā ksenofobiju, kuras uzplaukumu Eiropā uzsver UNHCR.

Puse no bēgļiem - bērni

Aģentūras sagatavotajā ziņojumā norādīts, ka pirmo reizi pēc Otrā pasaules kara piespiedu kārtā pārvietoto personu skaits ir pārsniedzis 60 miljonu robežu. 2014. gadā šādu cilvēku skaits visā pasaulē bija 59,5 miljoni. Pērn ik minūti savas mājas bija spiesti pamest vidēji 24 cilvēki (34 tūkstoši diennaktī), kas ir četras reizes vairāk nekā 2005. gadā, kad katrā minūtē prom devās vidēji sešas personas.

No 65,3 miljoniem piespiedu kārtā pārvietoto personu 21,3 miljoni tiek uzskatīti par bēgļiem, bet 3,2 miljoni - par patvēruma meklētājiem. UNHCR aprēķinājusi, ka 51% no bēgļiem bijuši bērni, no kuriem daudzi svešumā devušies šķirti no vecākiem vai vienatnē. Pērn vairāk nekā 98 tūkstoši lūgumu pēc patvēruma saņemti no bērniem, kas bijuši bez pieaugušiem pavadoņiem. «Tas ir lielākais skaits, kādu UNHCR jebkad ir piefiksējusi. Tas ir traģisks pierādījums tam, ka globālā piespiedu pārvietošana nesamērīgi ietekmē jaunu cilvēku dzīvi,» secina UNHCR.

Pērn lielu starptautisko uzmanību izpelnījās migrācijas krīze Eiropā, kur ieradās vairāk nekā miljons migrantu un patvēruma meklētāju. Tajā pašā laikā 86% no visiem pasaules bēgļiem atradās valstīs ar vidējiem vai zemiem ienākumiem. Vislielākais bēgļu skaits - 2,5 miljoni - atradās Turcijā, tai sekoja Pakistāna (1,6 miljoni) un Libāna (1,1 miljons).

Visvairāk patvēruma pieprasījumu - gandrīz 442 tūkstošus - 2015. gadā saņēma Vācija, bet ASV saņēma 172 tūkstošus pieprasījumu. Zviedrija un Krievija katra saņēma 150 tūkstošus lūgumu pēc patvēruma.

Galvenās bēgļu un patvēruma meklētāju «eksportētājas» ir kara faktiski iznīcinātā Sīrija, kuru pametuši 4,9 miljoni iedzīvotāju, Afganistāna (2,7 miljoni) un Somālija (1,1 miljons).

Pārliecinošu vairākumu - 40,8 miljonus - no piespiedu kārtā pārvietotajām personām veidoja tā dēvētās iekšēji pārvietotās personas jeb cilvēki, kuri kara vai citu viņu veselību un dzīvību apdraudošu iemeslu dēļ devušies bēgļu gaitās, bet ir palikuši savas valsts teritorijā. Kolumbijā pērn bija 6,9 miljoni iekšēji pārvietotu personu, Sīrijā - 6,6 miljoni, bet Irākā - 4,4 miljoni.

Jāuzņemas atbildība

UNHCR norādījusi uz vairākiem faktoriem, kas rada apdraudējumu cilvēkiem, kuri bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Viens no tādiem ir noziedzīgie grupējumi, kas nodarbojas ar cilvēku kontrabandu. Izmisuma dzīti, tūkstošiem migrantu un patvēruma meklētāju pērn samaksāja kontrabandistiem, lai kuģošanai nepiemērotos peldlīdzekļos varētu šķērsot Vidusjūru. Vismaz 2859 cilvēkiem tas bija pēdējais ceļojums dzīves laikā, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas dati.

ANO Bēgļu aģentūra arī vērš uzmanību uz Eiropā pieaugošo pretimigrantu noskaņojumu, kas veicinājis robežžogu izbūvi un robežkontroles atjaunošanu atsevišķās Šengenas zonas dalībvalstīs. UNHCR vadītājs Filipo Grandi uzskata, ka Eiropa «rāda negatīvu piemēru pārējai pasaulei». «Eiropai ilgtermiņā nav plāna B. Eiropā turpinās ierasties cilvēki, kas meklēs patvērumu, tas ir nenovēršami,» viņu citē AFP. «Visām valstīm jāuzņemas atbildība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?