Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Reliģiju krustcelēs

Somersetas grāfistē atrodas nelielā Glastonberija, kuras apkaimē vasarās noris pasaulslavenais mūzikas festivāls. Tomēr aiz rokmūzikas slavas aizklāti palikuši īstie Glastonberijas dārgumi.

Romiešu celta III gs. p. m. ē., Glastonberija apvīta dažādām teikām un nostāstiem. Daži vēsturnieki uzskata, ka pats Jēzus apmeklējis Glastonberiju. Kopā ar savu sekotāju Jāzepu no Arimatejas viņi uzcēluši nelielu kapelu, virs kuras šobrīd atrodas Glastonberijas abatijas drupas. Citi tic, ka Glastonberija atrodas uz mītiskās Avalonas salas, kas bieži pieminēta leģendās par karali Arturu.

Pār Glastonberiju un Somersetas lēzenajām pļavām noraugās arī Tora kalns, kas bijis svēts gan senajām pagānu tautām, gan ķeltu druīdiem, gan kristiešiem. Tā pakājē iekārtots parks un dārzi, kā arī Kausa aka - avots, no kura var padzerties rūsgano, ar dzelzi bagāto ūdeni. Interesanti, ka tā temperatūra vienmēr ir +11 °C. Dažas leģendas vēsta, ka tieši šeit apglabāts grāls. Ar vai bez grāla parks ir skaisti iekārtots un pilns noslēpumainu vietiņu, kur pārīši var nozust netraucēti baudīt divvientulību.

Glastonberijas nedaudzās ieliņas ņirb no dažādiem neparastiem veikaliem. Blakus viens otram var atrasties gan veikals, kur smaržo pēc budistiem raksturīgiem smaržkociņiem, gan veikals, kurā piedāvā iespaidīgus sudraba kausus, grāmatas par raganām un citas komerciālā pagānisma preces. Kādā veikalā ieraugu bukletu, kas vēsta, ka netālu apskatāms Raganu maģijas muzejs. Katrs no šiem veikaliem ir kā mikropasaulīte, un veikalu darbinieki ir tikpat neparasti kā to preces. Arī uz ielām pārsvarā redzam sievietes garos svārkos un lakatos, rokās nesot pudeles ar avota ūdeni. Paskatos uz savām ikdienišķajām drēbēm un jūtos, kā iekāpusi citā pasaulē.

Pētot Glastonberijas sīkās ieliņas, meklējam Dievietes templi. Tā misija ir atjaunot seno Dievietes reliģiju, kas bijusi izplatīta visā pasaulē vismaz līdz V gs. p. m. ē. Pārsteigti atklājam, ka tas atrodas kādas nelielas mājas otrajā stāvā. Templis ir nekas cits kā liela istaba gaiši violetos toņos ar visai vienkāršu altāri, uz kura novietota Dievietes glezna, ziedi un aizdegtas smaržīgas sveces. Lai gan telpa nebija īpaša, sajūta, kas pārņem, ir svētsvinīga un nomierinoša, kā esot baznīcas dievkalpojumā iespaidīgā katedrālē.

Tempļa pagalmā, pie kādas citas mājas durvīm, novietota Budas statuja zelta krāsā. Netālu no tempļa atrodas Glastonberijas abatijas drupas, kā arī New Age, budisma un hinduisma centri.

Lai gan Glastonberija ir maza pilsēta ar nieka 10 000 iedzīvotājiem, šeit blakus var mierīgi eksistēt vairākas reliģijas, un to svētvietas bieži vien ir tās pašas. Tas man lika aizdomāties, ka galu galā visas reliģijas meklē līdzīgus kopsaucējus. Tā vietā, lai savā starpā nebeidzami strīdētos, tām vajadzētu sadzīvot, kā tas notiek Glastonberijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?