Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Replika. Agrāk ar avīzi varēja nosist mušu un valdību

Voldemārs Krustiņš. Leģendāra persona. Pasakot šo, netiek pateikts nekas. Tukša frāze. Kā pats Meistars saka - plastmasas drumsla. Savā mājā Mežaparkā pretī sēž konkrēts cilvēks, kuram ir konkrēti paveikti darbi, uzskati un spriedumi. Ar skandālu izstumts no Latvijas Avīzes redakcijas padomes priekšsēdētāja amata.

Tas raisīja vētrainu žurnālistu ģildes reakciju, piebalsojot arī Saeimas priekšsēdētājai, agrāk Latvijas Avīzes žurnālistei Inārai Mūrniecei un citiem politiķiem. Nopietns preses brīvības apdraudējums! Nu balsis apklusušas. Acīmredzot apdraudējums beidzies. Krustiņa kunga teiktajā nejūtu naidu un dusmas, bet gan pragmatisku situācijas vērtējumu. Varot pamanīt avīzes nacionāli konservatīvā kursa maiņas pazīmes. Pagaidām gan redakcijas uzvārdi nemainās. Pagaidām. Kā iespējamu kandidātu a/s Lauku Avīze satura vadībai Krustiņš piemin kādu reiz ļoti populāru televīzijas raidījumu vadītāju, kurš nesen Positivus festivālā piedalījies ar labi zināmas dokumentālas filmas demonstrējumu.

Notikušā skandāla iemeslu Krustiņš redz vajadzībā netraucēt varas vertikālē nostiprināties Solvitai Āboltiņai. Šis varētu būt arī iemesls citām skaļākām vai gludākām pēdējā laika amatpersonu nomaiņām… taču to vajadzētu rakt augšā žurnālistiem, nevis vienam pensionāram, tā Krustiņš. Mediju brālības vairākums aizņemts ar sīku skandāliņu atspoguļojumu - kādēļ kāds par ātru braucis, lieku glāzīti iedzēris, nepieklājīgu vārdu pateicis… Tāds amerikānisks stils. Netiek uzdoti jautājumi par politikas procesa un tam pakārtotu notikumu būtību. Tas ir viens no iemesliem, ka žurnālisti un mediji vairs būtiski nespēj ietekmēt valsts politiskos un ekonomiskos procesus, kā tas bija vēl pirms gadiem 10- 15. Ar avīzi šodien nevar nosist valdību. Tikai mušu. Šādā spriedumā gan arī pretruna. Ja mediji nevar ietekmēt procesus, tad kādēļ padomes priekšsēdētājs bija jāpadzen? Tātad tomēr var, vai notikušajam citi iemesli?

Piktums par jauno žurnālistu kvalitātēm var tikt norakstīts uz mūžīgām paaudžu pretrunām, tomēr svarīgi atzīmēt to mūsu sarunas daļu, kur ieskanas politikas notis. Ierastākā mediju prakse šobrīd - analizēt notikušo un komentēt, kā vajadzēja (ko slēpt, arī autors še grēko). Citiem vārdiem - patīkamās improvizācijas par «kā būtu, ja būtu». Lūk, Krustiņš nevis sūkstās par to, kā vajadzēja, bet prognozē to, kas notiks. Reta parādība Latvijas informācijas telpā. Vajadzīga pieredze, zināšanas un prasme ar tām darboties, kā arī ēdamkarote drosmes.

Nu jau bijušais Latvijas Avīzes padomes priekšsēdētājs nedomā, ka drukātās preses noriets ir tuvu. Cita lieta, ka presei stingri jātur kvalitāte, bet valstij būtu jānāk talkā mediju drukātā segmenta stiprināšanai, kas nebūt nenozīmē tiešu un primitīvu naudas došanu. Tas savukārt varētu būt iemesls izmaiņām mūsu aizvēsturiskajā Preses likumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?