Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Replika. Lielāku uzstājību savu interešu aizsardzībā

Pieņēmums, ka drukātā prese pamazām atstāj savas pozīcijas, bet interneta mediji dzīvo zaļi, ir primitīvs un naivs. Tajā pašā laikā Latvijas drukātās preses industrija saskaras ar ekonomisku un sociālu problēmu virkni. Specifiski ir reģionālās preses izaicinājumi, tomēr var vērtēt, ka reģionālās avīzes pēdējo gadu peripetijas un interneta ekspansiju pārcietušas pat labāk nekā nosacīti lielās.

Nozares kopējo interešu aizstāvībai ir izveidota Latvijas preses izdevēju asociācija (LPIA), kurā šobrīd vienojušies 28 dalībnieki. Simptomātiski, ka nav neviena krieviski rakstošās preses izdevēja, kā tas bija vēl pirms gadiem desmit.

LPIA, kā zināms, ir sabiedriska organizācija, kas veicina drukāto mediju un izdevējdarbības nozares attīstību, aizstāv organizācijas biedru intereses attiecībās ar publiskās varas, sabiedriskajām un privātajām institūcijām.

Guntars Līcis akcentē asociācijas ietekmi jaunās mediju politikas nodaļas izveidošanā Kultūras ministrijā. Izstrādāti arī priekšlikumi nozares biznesa vides atveseļošanā. Tajā skaitā - institucionalizētas valsts dotācijas, pievienotās vērtības nodokļa samazinājums preses izdevumiem un citas. Paveikts labs darbs, bet nu ir lielais jautājums - kas tālāk. Šeit atbildi nevar saklausīt.

Lielākā daļa LPIA valdes, priekšsēdētāja vietnieku un izpilddirektoru Līča kungu ieskaitot, ir profesionāļi drukāto mediju biznesa lietās, tādēļ nebūtu šaubu par precīzu un aptverošu nozares problēmu izpratni. Bažas rada cita lieta. Nevar sajust izdevēju aktivitātes darbībā ar politikas atzariem nozares izteikto priekšlikumu tālākā virzībā jau valsts budžeta projekta kontekstā. Ja arī darbības notiek, tad tās nav konsekventas un pietiekamas. Kā pretēju piemēru var minēt Latvijas Raidorganizāciju asociāciju un ar to cieši saistīto mediju grupu MTG Latvija. Diskutējami varētu būt interešu aizstāvības paņēmieni, bet vismaz nepamanīt un nesajust nevar. Savukārt, šodienas sarunā, piemēram, par pašvaldību laikrakstu nelāgo ietekmi uz mediju biznesu, Guntars Līcis skaidri norāda, ka te ko mainīt vispār ir gandrīz neiespējami...

Identificētās nozares problēmas nevar atrisināt viena mediju politikas nodaļa vienā, piedodiet, ne pārāk ietekmīgā ministrijā. Aktīvi tiek plānots 2016. gada budžets un bez kādām klišejām - ir pēdējais laiks sasprindzināt spēkus priekšlikumu virzīšanai varas gaiteņos un kabinetos. Neoficiāli zināms, ka vismaz iziešana no reklāmas tirgus (tas vairāk skar sabiedriskos medijus - Latvijas Radio un LTV) un Mediju fonda izveide tiek reāli diskutēta jau uz nākamo gadu. Pieredze liecina, ka var izdoties pat iesākumā mazcerīgi priekšlikumi, ja vien ir mistiskā «politiskā griba». Taču politiskā griba nerodas no nekā. Jāiesaista partiju viedokļu līderi, bijušie žurnālisti Saeimā, izpildvaras pārstāvji. Neoficiāli avoti ministrijās vērtē, ka preses izdevēju aktivitātes varētu būt krietni jūtamākas. Kaut kādā līmenī to var skaidrot ar ļoti dažādu uzskatu pārstāvjiem un to pretrunām asociācijā, tomēr tas nevar būt attaisnojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?