Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Rēzeknē jauni spēlētāji

Mēram Aleksandram Bartaševičam ir labas, «pat garantētas iespējas vadīt Rēzeknes domi arī nākamajā sasaukumā», uzskata viņa partijas biedrs viens no Saskaņas centra līderiem Jānis Urbanovičs. Arī viņš pats dzīvo Rēzeknē, un tāpēc ticami šķita nesen Dienā rakstītais, ka viņš veido vēl vienu komandu Rēzeknes vēlēšanās, kas varētu uzrunāt latvisko vēlētāju, bet pēc vēlēšanām būt Saskaņas centra (SC) sabiedrotais.

Starp potenciālajiem pretendentiem, kas gatavojas cīņai par vietām Rēzeknes domē, uzmanību piesaista tikai augustā dibinātā partija Vienoti Latvijai!, kuras līderis Rihards Melnis gan apgalvoja: «Mēs neesam neviena politiskā spēka satelīts.»

Rēzeknes mēra A. Bartaševiča vadītā SC komanda iepriekš vēlēšanās Rēzeknē uzvarēja, iegūstot deviņas no 13 vietām, un viena varēja nodrošināt vairākumu. Pašvaldību vēlēšanās 2009. gadā Rēzeknē bija pieteikti 17 kandidātu saraksti, bet domē iekļuva tikai četri - SC ar deviņiem mandātiem, Sociāldemokrātiskā partija un Tautas partija ieguva pa vienai vietai, bet vietējā partija Vienota Rēzekne - divas vietas. Viens no tās deputātiem Gunārs Spradzenko tagad ir Vienoti Latvijai! biedrs, bet atteicās no jebkādiem komentāriem. Pretēji rīkojās partijas līderis R. Melnis, kurš strādā uzņēmumos Rēzeknes enerģija un Rēzeknes siltumtīkli, demonstrējot izteiktu atsaucību. Partija izveidota uz līdzīga nosaukuma sabiedriskās organizācijas bāzes. Tajā darbojas dažādu politisko spēku biedri, kuru vidū arī bijušais Rēzeknes mērs Jānis Tutins (SC), kurš tagad ir Saeimas deputāts, bet savu politisko piederību viņš nav mainījis.

Bartaševičs jūtas droši

J. Urbanovičs uzsvēra, ka viņa domubiedri nemaz nevarētu startēt citos sarakstos, jo - ja kāds SC biedrs tā rīkotos, viņš tiktu izslēgts no partijas. «Kad man Baznīcas dārzā nāk klāt cilvēki un vaicā, vai tas nav mans projekts, es viņiem saku - nē, un aicinu balsot par Saskaņas centru,» stāstīja J. Urbanovičs. Viņš uzskata, ka A. Bartaševičam, kura panākumus pirms vairāk nekā trim gadiem palīdzēja nodrošināt arī J. Tutins un Ivans Ribakovs, šīs vēlēšanas būs nopietns eksāmens. A. Bartaševičs atzina, ka ar konkurenci rēķinās, bet potenciālo sarakstu līderu vidū pagaidām vēl neredzot spēcīgus mēra kandidātus, izņemot Juri Gunti Vjaksi (ievēlēts no TP), kurš jau ir vadījis domi.

Rēzeknes mērs ir pārliecināts, ka J. Urbanovičs neveido nekādu alternatīvu sarakstu. Lūgts raksturot partijas Vienoti Latvijai! izredzes, A. Bartaševičs pieļāva, ka vienu vai divas vietas saraksts domē varētu dabūt, «jo tur ir normāli uzņēmēji». Uz līdzīgu rezultātu Rēzeknē cer arī R. Melnis, kura partija startēšot daudzviet Latvijā - arī Rīgā un Jūrmalā. Vaicāts, vai varētu sadarboties ar SC, viņš atbildēja, ka tā sadarbosies ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot radikāli noskaņotos, kas, piemēram, runā par Latgales autonomiju. Var secināt, ka teiktais attiecas arī uz bijušā SC biedra, Eiropas Parlamenta deputāta Aleksandra Mirska plānu startēt vairākās Latgales pašvaldībās - arī Rēzeknē -, piesakot savu komandu vēlēšanās zem partijas Alternatīve karoga un neslēpjot nodomu spēkoties tieši ar Saskaņas centru, par ko nesen informēja TV3 raidījums Nekā personīga.

Rēzeknes mēru nav nobaidījis arī A. Mirska pieteikums, jo pats EP deputāts jau vēlēšanās nestartēšot. Tiesa, Nekā personīga ziņoja, ka vairāki A. Mirska domubiedri saistīti ar radiostaciju Alise plus. A. Bartaševičam zināms, ka A. Mirska partijā ir cilvēki, kuri jau startējuši iepriekš no Spēks vienotībā, kas domē neguva pārstāvniecību. CVK informācija liecina, ka par Spēks vienotībā nobalsoja 255 vēlētāji, bet SC vēlēšanās uzvarēja ar 6132 balsīm. Viņa pretinieku vidū esot arī pārstāvji no Krievu kopienas, ar ko domei bijis strīds par parādu neatdošanu.

Labējie konsolidējas

Līdzīgi kā Rīgā, arī Rēzeknē priekšvēlēšanu cīņā iezīmējās latvisko partiju centieni nomainīt Saskaņas centru domes vadībā. Taču, ja Rīgā pat valdības partijas nespēja vienoties par kopīgu sarakstu, tad Rēzeknē apvienojies daudz lielāks politisko spēku skaits un par kopīgu taktiku vēlēšanās vienojusies Latgales partija, Reformu partija, Visu Latvijai!-TB/LNNK, Zaļo un Zemnieku savienība, LSDSP, Latgales sirds un Vienotība, kuras pārstāve Līvija Plavinska Dienai sacīja, ka sarunas par apvienošanos ilgušas vairākus mēnešus. «Tas ir iespējams, ja atmet personīgās ambīcijas,» sacīja L. Plavinska.

L. Plavinska neatklāja, kurš būs saraksta līderis un mēra kandidāts - tas, visticamāk, būšot cienīts un profesionāls cilvēks, kas nav nevienā partijā. Tāpat vēl nevarot pateikt, ar kādu nosaukumu šī komanda startēs vēlēšanās, pieļaujot, ka tā varētu pieteikt arī divus sarakstus. Lūgta vērtēt partiju Vienoti Latvijai!, L. Plavinska bez domāšanas pateica, ka, viņasprāt, tas būšot Saskaņas centra satelīts. Partiju vārdā kopīgo paziņojumu bez L. Plavinskas vēl parakstījuši Valdis Stepiņš (LP), Guntis Rasims (RP), Māris Igavens un Edmunds Teirumnieks (VL-TB/LNNK), Vitolds Kudurs un Ināra Groce (ZZS), Jevģēnijs Rimša (LSDSP), Ernests Jurkāns (LS), ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?