Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rietumos atkal plīvo izaugsmes karogs

Šī gada pirmajā pusgadā attīstītās valstis pirmoreiz pēdējos sešos gados devušas lielāku ieguldījumu globālā iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumā nekā tā dēvētās attīstošās valstis.

No kopējās izaugsmes 3,4% (gada griezumā) 2% devušas rietumvalstis, bet tikai 1,4% - attīstošās ekonomikas, atsaucoties uz investīciju kompānijas Bridgewater Associates pētījumu, uzsver arī The Wall Street Journal.

Savukārt, runājot par Bridgewater Associates redzējumu visam 2013. gadam, tiek prognozēts, ka aptuveni 60% kopējās izaugsmes sniegs attīstītās valstis, galvenokārt ASV un Japāna. Par tendenci, ka globālās ekonomiskās izaugsmes līdzšinējās galvenās virzītājas - BRICS valstu lielais četrinieks Brazīlija, Krievija, Ķīna un Indija (Dienvidāfrikas ieguldījums globālā mērogā ir nenozīmīgs) - sāk buksēt, bet ekonomiski attīstītās valstis - tā dēvētā vecā Eiropa, ASV, Japāna, Kanāda, Austrālija - atgriežas ierastajās izaugsmes galveno veicinātāju pozīcijās, liecina arī virkne citu skaitļu un prognožu.

Zaudēja līderu statusu

Vēl samērā nesen, XX gadsimta nogalē un jaunās tūkstošgades sākumā, attīstītās ekonomikas bija galvenās pasaules ekonomiskās izaugsmes virzītājas, galvenokārt tāpēc, ka to īpatsvars tautsaimniecībā ievērojami pārsniedza visas pārējās pasaules īpatsvaru. Piemēram, XX gadsimta 90. gados šī attiecība bija 75% pret 25%, kaut gan tolaik attīstošos valstu sarakstā atradās pat tāda valsts kā Dienvidkoreja.

Rietumvalstu dominēšana beidzās 2007. gada otrajā pusē, kad krīzes ietekmē mazinājās ASV izaugsmes tempi, bet Eiropas un Japānas izaugsmes tempi arī bija nelieli. Savukārt attīstošās valstis, it īpaši Ķīna, strauji uzņēma apgriezienus un 2007. gada beigās pirmoreiz vēsturē apsteidza Rietumus vairs ne tikai izaugsmes procentu ziņā, bet arī pēc absolūtajiem skaitļiem. Lai arī krīzes laikā problēmas bija visiem ekonomiskās izaugsmes flagmaņiem, attīstošās valstis to pārdzīvoja ievērojami labāk un nemainīgi saglabāja vadošās pozīcijas.

Lai arī netrūkst ekspertu, kuri uzskata - valstu dalīšana pirmās, otrās un pat ceturtās pasaules valstīs neatbilst mūsdienu realitātei, bet dažādi aprēķini par tās vai citas valsts ieguldījumu globālajā ekonomiskajā izaugsmē nav gluži korekti, šis dalījums un skaitļi tomēr sniedz priekšstatu par tendencēm makroekonomikā, turklāt ir arī vienkārši interesanti. Piemēram, kā liecina Bridgewater Associates aprēķini, no 2001. līdz 2010. gadam lielāko ieguldījumu globālās ekonomikas izaugsmē devusi Ķīna, kura pievienojusi tai 2,48 triljonus latu. ASV gan īpaši neatpaliek - to ieguldījums minētajā laika posmā ir 2,38 triljoni latu, 0,8 triljonus latu ieguldījusi Brazīlija, 0,74 triljonus - Vācija, bet 0,69 triljonus - Krievija.

Izkļūst no recesijas

Šobrīd stāvoklis mainījies tāpēc, ka daudzas attīstītās valstis uzrāda izaugsmes tempu palielināšanos vai vismaz izkļūst no recesijas. Tā Japānā pēc daudzus gadus ilgušas stagnācijas šī gada pirmajos trijos mēnešos IKP pieauga par 3,8%, bet otrajā ceturksnī - par 2,6%, kas gadā sola globālajai ekonomikai kopumā pievienot gandrīz 106,5 miljardus latu. ASV šie rādītāji bija attiecīgi 1,2% un 1,7%, taču Savienoto Valstu ekonomikas apmēri runā paši par sevi, kamdēļ gaidāms, ka 2013. gadā tās globālo IKP papildinās ar gandrīz 158,4 miljardiem latu.

Vēl ir arī tāds sīkums kā fakts - pērn ASV IKP tika pārrēķināts, izmantojot jaunu metodi, un Savienotās Valstis varēja pieskaitīt pie sava nominālā IKP vēl kādu triljonu dolāru un paaugstināt savu daļu globālajā ekonomikā par nedaudz vairāk nekā procentu. Tāpat, pateicoties manevriem ar statistiku, ASV varēja paziņojot, ka 2012. gadā to IKP pieaudzis nevis par 2,2%, kā tika aprēķināts sākotnēji, bet gan par 2,8%, kas nav tālu no maģiskās 3% robežas. (ASV izaugsme 3% un vairāk apmērā tiek uzskatīta par strauju.) Kad šo metodi sāks pielietot arī pārējā pasaulē, ASV spožums gan nedaudz pabalēs, taču šobrīd citu skaitļu vienkārši nav.

Uz šī fona pieticīga ir eirozona, kas IKP gada otrajā ceturksnī uzrādīja tikai 0,2% izaugsmi, vienlaikus beidzot izkļūstot no sešus ceturkšņus ilgušas recesijas.

Pret kredītu burbuli

Attīstošos valstu izaugsmes tempus nobremzējusi Ķīna, kas apzināti nolēmusi atteikties no izaugsmes tempu forsēšanas un veikt izmaiņas ekonomikā. Atbilstoši Ķīnas valdības plāniem par prioritāti līdzšinējo grandiozo infrastruktūras projektu vietā turpmāk jākļūst iekšējam patēriņam. Tāpat Ķīna īsteno virkni pasākumu banku darbības ierobežošanai, lai nepieļautu kredītu burbuļa parādīšanos.

Rezultātā šī gada otrajā ceturksnī Pekina uzrādīja pēdējos četros gados zemāko izaugsmi «tikai» 7,5% apmērā - par 0,5% zem 8% robežas, zem kuras Ķīna cenšas nenoslīdēt, uzskatot, ka tas var radīt sociālas problēmas. Tajā pašā laikā Pekina paliek nešaubīga līdere izaugsmes procentu ziņā, kā arī ieņem pirmo absolūto rādītāju ziņā.

Tikmēr trīs nosacīto Ķīnas «kolēģu» situācija ne tuvu nav tik spoža. Brazīlijas IKP gada pirmajos trīs mēnešos pieauga tikai par 0,6%, un, ja kopējā gada izaugsme bija plānota 3,5% apmērā, tad šobrīd analītiķi uzskata, ka arī 2,2% būs gana labs rādītājs. Galvenās problēmas Brazīlijai un tās eksporta flagmanim kalnrūpniecībai rada tieši Ķīna, kas samazinājusi pieprasījumu, piemēram, pēc dzelzsrūdas.

Savukārt nabadzīgākā no BRICS lielā četrinieka valstīm - Indija, par kuru vēl nesen valdīja viedoklis, ka tā var kļūt nopietna konkurente Ķīnai, piedzīvojusi vairākas neveiksmes, tajā skaitā ievērojamu rūpijas kursa kritumu un kapitāla aizplūšanu, tamdēļ tās IKP pieaudzis tikai par 5%, un valda viedoklis, ka sasniegums būs IKP pieauguma saglabāšana līdzšinējā līmenī.

Krievijā 2013. gada otrajā ceturksnī IKP kāpums samazinājies līdz pieticīgajiem 1,2%, un nemitīgi tiek pazemināta gada prognoze - Krievijas valdība šobrīd uzskata, ka tā būs 1,8% sākotnēji prognozēto 3,6% vietā, turklāt jāņem vērā, ka aprīlī prognoze jau tika pazemināta līdz 2,4%. Rezultātā var prognozēt, ka Krievijas ieguldījums pasaules IKP pieaugumā 2013. gadā būs tikai aptuveni 21,12 miljardi latu.

Savukārt Ķīna, Indija, Brazīlija un Krievija kopā dos pasaulei aptuveni 396 miljardus latu, kamēr ASV, Japāna un ES valstis - ap 370 miljardiem.

Lai arī tas nozīmē, ka šogad formāli vēl varētu turpināties attīstošos valstu ekonomiskā valdīšana, to pārsvars vairs ir tikai simbolisks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nominālais valstu IKP*

ASV Ls 8,28 trilj.
Ķīna Ls 4,34 trilj.
Japāna Ls 3,15 trilj.
Vācija Ls 1,79 trilj.
Francija Ls 1,38 trilj.
Lielbritānija Ls 1,28 trilj.
Brazīlija Ls 1,19 trilj.
Krievija Ls 1,06 trilj.
Itālija Ls 1,06 trilj.
Indija Ls 0,97 trilj.
Avots: Pasaules Banka *
dati par 2012. gadu

Ātrāk augošās ekonomikas*

Mongolija 18,2%
Makao 13,5%
Lībija 12,2%°
Ķīna 8,6%°
Butāna 8,5%
Austrumtimora 8,3%
Irāka 8,2%
Mozambika 8,2%
Ruanda 7,8%
Gana 7,6%
Avots: The Economist *
2013. gada prognoze

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?