Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rietumu sankcijas n espēj iegrožot Irānu

Rietumvalstis pauž pārliecību, ka šonedēļ pieņemtās kārtējās sankcijas pret Irānu, kura tiek turēta aizdomās par mēģinājumiem iegūt kodolieročus, atturēs islāma republiku no nevēlamā plāna realizācijas un liks Teherānai sēsties pie sarunu galda.

Skeptiska pret šāda veida vēršanos pret Irānas režīmu ir Krievija, kurai ar Teherānu ir nozīmīgas ekonomiskās saites. Tās Maskava izmanto kā sviru, lai regulētu divpusējās attiecības ar ASV.

Atmazgājot naudu

Pirms dažām nedēļām ANO paspārnē esošā Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) nāca klajā ar līdz šim spēcīgākajām liecībām, ka Irāna reāli ir veikusi darbības, lai izstrādātu kodolieročus.

IAEA ziņojumā teikts, ka Teherāna ir «veikusi darbības eksplozīvas kodolierīces izstrādāšanai». Starp darbībām ir kodolgalviņas datormodelēšana, sprāgstvielu izmēģināšana lielā metāla kamerā un pētījumi, kā apgādāt ar kodolgalviņu vidēja darbības rādiusa raķetes.

Irāna noraidīja ietekmīgās organizācijas ziņojumu un jau kā ierastu skaitāmpantiņu izplatīja paziņojumu, ka tās kodolprogramma kalpo tikai un vienīgi civiliem mērķiem, galvenokārt - lai ražotu elektrību un apmierinātu valsts augošo pieprasījumu pēc enerģijas.

ASV un Francija jau pēc pirmās izskanējušās informācijas par Irānas iespējamiem kodolizmēģinājumiem pauda apņemšanos darīt visu, lai ANO Drošības padomē panāktu jaunas sankcijas pret Teherānu. Tas neizdevās, jo pret to iestājās Krievija un Ķīna, kurām kā Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm ir veto tiesības.

Nepanākušas ANO sankciju pastiprināšanu, rietumvalstis cita pēc citas paziņoja par individuālu rīcību. ASV informēja par bažām, ka Irānā tiek veikta apjomīga naudas atmazgāšana. «Viss Irānas banku sektors, ieskaitot Centrālo banku, ir drauds valdībām un finanšu institūcijām, kuras veic darījumus ar Irānas bankām,» teikts ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumā. Vašingtona arī ievietojusi melnajā sarakstā 11 uzņēmumus, kas tiek saistīti ar palīdzības sniegšanu Irānas kodolprogrammas attīstīšanā, vēsta Reuters.

Kanāda aizliedza eksportēt uz Irānu jebkādu aprīkojumu, kas saistīts ar naftas un gāzes ieguvi, bet visām Lielbritānijas finanšu iestādēm bija jāpārtrauc darījumi ar Irānas bankām. Savukārt Francija iesaldēja Irānas Centrālās bankas aktīvus un pārtrauca Irānas naftas importu, raksta BBC.

Krievu intereses

Kopš 2006. gada ANO ir pieņēmusi četras sankciju paketes pret Irānu. Negribīgi, bet vienmēr tās ir atbalstījusi arī Krievija. Tomēr šoreiz Maskava iestājās pret. «Mēs uzskatām, ka sankcijas pret Irānu ir sevi izsmēlušas,» pagājušajā nedēļā paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievija stingri nosodīja šonedēļ pret Irānu piemērotās sankcijas. «Krievija noraida šādus eksteritoriālus pasākumus kā nepieņemamus un starptautiskajiem likumiem neatbilstošus,» teikts Krievijas ārlietu resora paziņojumā. «Šāda rīcība nopietni sarežģī mēģinājumus veidot konstruktīvu dialogu ar Teherānu.»

Analītiķi uzskata, ka Maskava kritizē vēršanos pret Teherānu, jo tai ir noslēgti daudzmiljardu līgumi ar Irānu. Piemēram, šogad krievi nodeva ekspluatācijā Irānas pirmo atomelektrostaciju. Irānas kārti Maskava arī varot izspēlēt sarunās ar amerikāņiem par iecerēto Eiropas pretraķešu aizsardzības vairogu, ko krievi redz kā draudu sev.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?