Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Rīga palikusi bez slidotavas Esplanādē

Iestājoties ziemai netipiski siltam laikam, Rīgā pietrūkst iespējas ērti nodarboties ar tādu ziemas sporta veidu kā slidošana. Dabīgās slidotavas apdraud lietus un sala trūkums, bet mākslīgā ledus slidotavas izveidotāju Rīgas domei (RD) nav izdevies atrast jau otro gadu pēc kārtas. Uz slidotavas izveidi 2011. gada nogalē izsludinātajā iepirkuma konkursā bija tikai viens pretendents, kura piedāvājums nesaskanēja ar pašvaldības iespējām, savukārt 2012. gadā mākslīgo slidotavu veidot nevēlējās neviens uzņēmums.

Brīnās, ka pretendentu nav

«2011./2012. gada ziemai slidotavas izveidei bija paredzēti 70 tūkstoši latu, iepirkuma konkursā pieteicās viens uzņēmums, taču paredzētā summa uzņēmumu neapmierināja,» stāsta RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sporta un jaunatnes pārvaldes priekšniece Dina Vīksna. Neveiksmīgā pieredze tika ņemta vērā, veidojot pēdējo iepirkumu mākslīgās slidotavas izveidei Rīgas centrā. «2012. gada rudenī mēs jau ļoti savlaicīgi izsludinājām iepirkumu, paredzot lielāku summu - 90 000 latu,» apgalvo D. Vīksna.

Tas, ka nepieteicās neviens uzņēmums, kas vēlētos Esplanādē veidot mākslīgo slidotavu, «likās nedaudz dīvaini», par pretendentu neesamību domā D. Vīksna un piebilst, ka «domes skatījumā piedāvātā summa ir pietiekami liela, lai trīs mēnešus nodrošinātu slidotavu Esplanādē».

Uz vairākiem gadiem

Iespējams, «iemesls, kāpēc iepirkumi neizdevās, ir tur, ka nepieciešams to piedāvāt uz vairākiem gadiem», pieļauj Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve. «Lai izveidotu mākslīgā ledus slidotavu, vajadzīgas diezgan pamatīgas investīcijas arī no uzņēmēja puses, nepieciešama ļoti nopietna aparatūra, jāveido būtiski pieslēgumi pilsētas elektrotīkliem,» pieļauj D. Vīksna.

Viņa uzskata, ka uzņēmēju atsaucība varētu pieaugt, ja pašvaldības pasūtījums «būtu uz trim četriem gadiem». Pirmās apspriedes par šādām izmaiņām departamentā jau esot notikušas un iecerēts tās piedāvāt domes deputātiem izvērtēšanai. Labvēlīga balsojuma gadījumā jauna veida iepirkums varētu tikt izsludināts jau nākamajā gadā.

Pēc neveiksmīgā iepirkuma mākslīgās slidotavas veidošanai 2012./2013. gada ziemai RD finansējumu - kopumā 12 000 latu - nolēma sadalīt vairākām izglītības iestādēm, lai pie tām iekārtotu dabīgās slidotavas.

Konkurss pārāk vēlu

Mākslīgā ledus slidotavu biznesā konkurence nav liela - RD departamentā stāsta, ka zināmi vien «divi trīs uzņēmumi, kas jebkad izrādījuši interesi» par pilsētas rīkotajiem mākslīgo slidotavu veidošanas iepirkumiem. Pazīstamākais uzņēmums ir SIA Ice Systems, kas publisko slidotavu Rīgā ierīkoja pirms vairākiem gadiem. Ice Systems valdes loceklis Bruno Umbraško atklāj, ka firma bijusi vienīgais pretendents 2011./2012. gada iepirkumā. To apstiprina arī RD pārstāvji.

Mēs aplēsām savas izmaksas, bet nevēlējāmies strādāt, paši piemaksājot, nespēju vienoties par slidotavas izveidi pamato Ice Systems pārstāvis. Savukārt piedalīšanās turpmākajos RD iepirkumos par mākslīgās slidotavas veidošanu vienkārši neesot bijusi uzņēmuma plānos.

«Mākslīgo slidotavu bizness ir ļoti sezonāls,» saka B. Umbraško. Neesot iespējams paredzēt nepieciešamos izdevumus, jo laika apstākļi spēlējot ļoti nozīmīgu lomu. Mākslīgā ledus slidotavu uzturēšana saistīta ar milzīgu elektrības patēriņu un «var noēst pat 1000 latu dienā», viņš piebilst. Prasībām, ko slidotavas rīkotājiem izvirza dome, B. Umbraško skatījumā nav trūkumu, taču, viņaprāt, iepirkums jāizsludina daudz agrāk, nekā tas tiek darīts patlaban. «Iepirkums jāizsludina vēlākais vasaras beigās, jo tos darbus, kas jāveic, sagatavojot slidotavu, nevar izdarīt mēneša laikā,» uzsver Ice Systems valdes loceklis. Ieceri turpmāk iepirkuma konkursu veidot uz vairākiem gadiem potenciālais pretendents vērtē pozitīvi: «Protams, ka uzņēmējam tas būtu piesaistošāk.»

Tallinā trīs slidotavas

Latvijas kaimiņvalsts Igaunijas galvaspilsētā Tallinā šoziem slidot iespējams ne tikai vienā, bet pat trijās dažādās mākslīgā ledus slidotavās - Harju slidotavā vecpilsētā, Nemmes slidotavā, pilsētas dienvidos, un slidotavā Piritā. Lai ierīkotu mākslīgā ledus slidotavas Harju un Nemmē, Tallinas pilsētas pašvaldība rīkojusi divus iepirkumus: Harju slidotavai jau 2006. gadā uz septiņiem gadiem, Nemmes slidotavai uz pieciem gadiem 2010. gadā, iepirkumu rezultātā abas slidotavas apsaimnieko uzņēmums HK HALL, pastāstīja tā pārstāvis Freds Randvers. «Slidotavu veidošana balstās uz publiskās privātās partnerības principa,» uzsver F. Randvers. Summu, kādu uzņēmums saņem no Tallinas pašvaldības par slidotavu uzturēšanu, gan viņš neatklāj, vien norāda, ka Tallinas dome prasa, lai ap 15. novembri slidotavas ir gatavas un tiek uzturētas visu noteikto darbības laiku, neatkarīgi no laika apstākļiem.

Slidotava Harju ziemas sezonā darbojas četrus mēnešus, Nemmē - trīs mēnešus. Piritas slidotavu pašvaldība izveidoja 2007. gadā, un pati to arī apsaimnieko bez privāto partneru līdzdalības. Cena par slidošanu Tallinas mākslīgā ledus slidotavās ir vidēji 3 - 5 eiro (Ls 2 - 3,50) par stundu.

Viļņā šogad pašvaldības organizētas brīvdabas mākslīgā ledus slidotavas nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Slidotavas ar dabīgo ledu

Atrodas RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta pakļautībā esošo izglītības iestāžu teritorijās. Slidošana visās ir bez maksas. Jāmaksā tikai par slidu nomu.
Pie Rīgas Anniņmuižas vidusskolas, Kleistu iela 14, atvērta I - VII 10-22, slidu nomas nav.
Rīgas Ziemas sporta un atpūtas parkā, Uzvaras bulvāris 15, I-V 10-22, VI-VII 10-23, ir slidu noma.
Reģionālajā sporta centrā Sarkandaugava, Sarkandaugavas iela 24, I-IV 14-21, V-14-22, VI-10-22, VII-10-21, ir slidu noma.
Pie Rīgas Daugavgrīvas vidusskolas, sporta komplekss - mazā slidotava (lielā būs atvērta no 11.02.2013), Parādes iela 5c, I-VII 12-20, ir slidu noma.
Pie Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijas, A. Saharova iela 35, I-V 15-21, VI 11-21, ir slidu noma.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?