Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Rīgas centra ielās veidos velojo slas

Līdz ar silto laiku Rīgas ielās pieaug velobraucēju skaits, aktualizējot jautājumu par pieejamo infrastruktūru. Aprēķināts, ka galvaspilsētā ik gadu riteņbraucēju skaits palielinās par 10-20%, tāpēc būtu jāpalielina arī vismaz pieejamo velonovietņu skaits. Rīgas dome sola pilnveidot infrastruktūru, veidojot veloceliņus, kā arī velojoslas atsevišķās ielās un ierīkojot jaunas velonovietnes. Riteņbraucēji norāda, ka visvairāk šīs problēmas jūtamas tieši pilsētas centrā.

Jau drīzumā pilsētā paredzēts izvietot 18 jaunu velostatīvu 200 velosipēdu novietošanai. Līdz 2018. gadam ir plānots savienot visus mikrorajonus ar centru, par iecerēm stāsta Rīgas domes pārstāve Una Ahuna-Ozola. Diena jau rakstīja, ka šogad iecerēts pabeigt arī Zaļo veloceliņu no Krišjāņa Valdemāra ielas gar Mārupīti līdz Dauguļu ielai, šo darbu plānotās izmaksas ir 123 000 latu. Spīķeru kvartāla revitalizācijas darbu gaitā šovasar tiks izbūvēts jauns posms veloceliņā uz Dārziņiem, tāpat jauns posms tiks izbūvēts virzienā no tirdzniecības centra Dole. Savukārt veloceliņa Vecmīlgrāvis-Vecāķi būvniecība pagaidām vēl nesāksies, jo vispirms jāsakārto īpašuma jautājumi. Kopumā kopš 2006. gada veloinfrastruktūrā ieguldīti vairāk nekā trīs miljoni latu.

Arhitekts un pilsētplānotājs Toms Kokins norāda, ka vislielākā problēma ir tā, ka veloceliņi beidzas ap centra zonu un tālāk sākas apjukums. Ieteicamais risinājums būtu velobraucējus integrēt autosatiksmē, veidojot īpašas velojoslas, uzskata arhitekts. Līdzīgās domās ir Latvijas Riteņbraucēju apvienības pārstāvis Romāns Meļņiks, kurš norāda: «Ņemot vērā pašreizējo un potenciālo riteņbraucēju skaitu, esošā infrastruktūra galvaspilsētā ir nepietiekama.» Ir celiņi, kas ved no centra uz mikrorajoniem, taču trūkst, piemēram, piemērotu velonovietņu to galapunktos. Centra ielās būtu nepieciešams izveidot joslas velosatiksmei, uzskata R. Meļņiks. Latvijas Riteņbraucēju apvienībai jau gadu norit intensīvas sarunas ar Rīgas domes Satiksmes departamentu par šo jautājumu risināšanu. Secināts, ka pašreiz spēkā esošie normatīvie akti nenosaka šādu marķējumu veidošanu, kas atdalītu ielas vienu joslu velosatiksmei, tāpēc vispirms nepieciešams veikt grozījumus normatīvajos aktos.

Savukārt U. Ahuna-Ozola norāda, ka jau šosezon izmēģinājuma kārtā ir paredzēts izveidot velojoslas Elizabetes, Dzirnavu un Lāčplēša ielā. Un, ja tiks konstatēts, ka šāds risinājums ir uzlabojis velosatiksmi, tādas varētu tikt veidotas arī citur. Tāpat plānots atjaunot marķējumu, kas iezīmē veloceliņus, lai tie būtu labi saskatāmi visiem satiksmes dalībniekiem, un uzstādīt informatīvās zīmes.

Problēmas rada ne tikai velonovietņu trūkums, bet arī to nepiemērotība, ņemot vērā drošības apsvērumus. Ja iespējams pieslēgt tikai vienu velosipēda riteni, zaglis to var nomontēt septiņās sekundēs un pārējās daļas nozagt, tāpēc svarīgi būtu izvietot augstā tipa statīvus. Rīgas domes pārstāve gan norāda, ka tieši šādas novietnes tiek izvietotas. Taču Latvijas Riteņbraucēju apvienība aicina arī iestādes un tirdzniecības vietas ierīkot augstā tipa statīvus. Tiesa, dažkārt bezrūpīgi rīkojas arī paši velosipēdu īpašnieki, savus braucamrīkus nepieslēdzot vai izmantojot ļoti primitīvas, viegli pārkniebjamas slēdzenes.

Rīgas velosatiksmes iespējas un drošību vakar pārbaudīja arī pilsētas domes vadība. Secināts, ka bīstamajās vietās uz Vanšu tilta var uzstādīt satiksmes spoguļus. Viens spogulis tiks uzstādīts Citadeles un K. Valdemāra ielas krustojumā, kur pēc satiksmes reorganizācijas veloceliņš sašaurinājuma vietā veido nepārredzamu 90 grādu pagriezienu gar ēkas stūri. Otrs satiksmes spogulis tiks uzstādīts vietā, kur gājēju un velosipēdu ceļš veido nepārredzamu līkumu ap tilta balstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?